Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Obstructia tubara (trompe uterine infundate)

Obstructia tubara (trompe uterine infundate)

 

Trompele uterine reprezinta un segment important al caii de reproducere feminine. Acestea permit contactul ovocitului cu spermatozoizii. Din foliculul ovarian, ovocitul patrunde in trompele uterine, iar spermatozoizii ajung din uter la nivelul trompelor uterine, unde de cele mai multe ori se produce fertilizarea ovocitului. In cazul unei obstructii a trompelor uterine, contactul dintre cei doi gameti nu mai este posibil, iar sarcina nu se obtine.

Trompe uterine infundate: cauze

Trompele uterine pot asocia obstructii ca urmare a prezentei unor cicatrici sau formarii unor adeziuni tisulare. Acestea impiedica pasajul ovocitului si al spermatozoizilor.

Cele mai frecvente cauze care conduc la aparitia acestora sunt:

Procesul inflamator asociat acestei patologii poate conduce la aparitia tesutului cicatricial (fibroza) sau a hidrosalpinxului (acumularea de lichid la nivelul trompelor uterine);

  • salpingita;

Aceasta reprezinta inflamatia trompelor uterine.

  • bolile cu trasmitere sexuala;

Prezenta agentilor patogeni determina dezvoltarea unei reactii imune, care poate genera fibroza tesutului adiacent.

In cadrul acestei patologii obstructia trompelor uterine se realizeaza prin formarea tesutului aberant endometrial atat in interiorului lumenului, cat si la suprafata tubilor.

  • sarcina ectopica;

O sarcina ectopica anterioara poate determina leziuni la nivelul trompelor uterine, care conduc la aparitia tesutului fibros.

  • interventiile chirurgicale;
  • ligaturarea trompelor uterine;

Aceasta este o metoda contraceptiva reversibila. Aceasta se poate realiza daca pacienta o doreste. In cazul in care in viitor se vrea obtinerea unei sarcini, aceasta este posibila.

Trompe uterine infundate: simptome

De cele mai multe ori, obstructia trompelor uterine nu prezinta simptome. In cazul in care acestea sunt prezente, au intensitate scazuta si nu sunt specifice. Este important de mentionat ca femeile pot manifesta simptomele specifice cauzei care a condus la infundarea trompelor uterine.

Dintre manifestarile asociate trompelor uterine fac parte:

  • disconfort sau durere abdominala,
  • durere pelvina;
  • menstre abundente.

Diagnostic

Diagnosticul se stabileste de catre medicul ginecolog. Adesea, investigațiile necesare diagnosticarii sunt realizate ca urmare a faptului ca femeia solicita un consult medical deoarece nu reuseste sa ramana insarcinata.

Histerosalpingografia

Cea mai frecventa investigatie utilizata pentru a diagnostica obstructia trompelor uterine este reprezentata de histerosalpingografia. Aceasta este o metoda imagistica care utilizeaza radiatiile X si pune in evidenta trompele uterine si eventualele obstacole de la nivelul acestora.

Pentru a facilita diagnosticarea trompelor uterine, medicul poate recomanda efectuarea histerosalpingografiei cu substanta de contrast. Substanta de contrast se introduce la nivelul uterului si al trompelor uterine. Este important de mentionat ca pot exista si rezultate fals pozitive.

Pentru efectuarea acestei investigatii este necesar ca pacienta sa se afle in prima jumatate a ciclului menstrual. Histerosalpingografia este o investigatie care prezinta destul de rar efecte adverse.

Laparoscopie exploratorie

In cazul in care rezultatele obtinute in cadrul histerosalpingografiei nu sunt concludente, medicul va efectua o laparoscopie exploratorie. Aceasta este o metoda invaziva. Avantajul acesteia consta in faptul ca poate fi utilizata si in scop terapeutic. Astfel, daca la nivelul trompelor uterine se afla o obstructie, aceasta poate fi eliminata, daca nu se afla pe o suprafata extinsa.

obstructia1

Complicatii

Obstructia trompelor uterine nu conduce la complicatii in mod normal. Acestea apar in cazul in care se dezvota o sarcina ectopica (extrauterina). Ovocitul poate fi fertilizat, dar ca urmare a prezentei obstacolului, exista posibilitatea sa nu poata ajunge sa se implanteze in uter.

Pentru a preveni aparitia unei sarcini ectopice este important a face o vizita la medicul ginecolog imediat cum se depisteaza sarcina. Prin intermediul unei ecografii, acesta poate localiza locul unde sarcina s-a implantat.

Tratament trompe uterine infundate

Tratarea trompelor infundate se face in functie de:

  • localizarea obstructiei;
  • extinderea obstructiei;
  • starea medicala a pacientei.

Medicul poate recomanda eliminarea obstructiei prin urmatoarele metode de tratament:

  • microchirurgie;
  • chirurgie clasica (abord abdominal);
  • chirur

De asemenea, pot exista si alte optiuni de a trata trompele uterine infundate. Dintre acestea fac parte:

  • reanastomoza tubara;

Aceasta tehnica consta in eliminarea ligaturii trompelor uterine, cu refacerea functionalitatiilumenului. Astfel, medicul va exciza portiunea ligaturata a trompei uterine. Ulterior, va uni cele doua capete ramase ale trompei si le va sutura. Pentru realizarea acesteia este necesara interventia chirurgicala clasica prin abord abdominal.

  • salpingotomia;

Salpingotomia reprezinta rezectia unei portiuni a trompei uterine, cu unirea partilor sanatoase ramase. Este indicata in special in cazul hidrosalpinxului. Aceasta prezinta riscul ca trompa uterina sa se infunde din nou. Cauza obstructiei este data de crearea tesutului fibros care se formeaza prin cicatrizarea leziunilor din timpul interventiei chirurgicale.

  • fimbrioplastia;

Prin fimbrioplastie se intelege rezectia si refacerea fimbriilor trompelor uterine. Acestea reprezinta marginile libere si franjurate ale trompelor uterine, aflate inspre abdomen si care faciliteaza captarea ovocitului. Fimbrioplastia este recomandata in cazul in care obstructia se afla la capatul liber al trompelor uterine.  

  • scleroterapia;

Procedura consta in injectarea unei substante cu efect iritant la nivelul trompelor uterine. In acest mod, fluidul este impins in exterior, ca urmare a iritatiei create. Aceasta metoda terapeutica este eficienta, dar poate conduce la recidiva hidrosalpinxului.

Prognosticul

Tratarea trompelor uterine se face doar la femeile care prezinta probleme de fertilitate. Dupa realizarea tratamentului pentru trompele uterine, prognosticul este favorabil, in majoritatea cazurilor. Bineinteles, prognosticul difera in functie de mai multi parametri, precum:

  • gravitatea obstructiei;
  • localizarea obstructiei;
  • extinderea obstructiei;
  • existenta altor probleme asociate infertilitatii.

Asadar, daca obstructia este determinata de o cauza functionala (exemplu: dop de mucus), sansa de a obtine o sarcina la finalizarea tratamentului este de aproximativ 60%. Acest prognostic este mai scazut in cazul in care cauza este de natura structurala (exemplu: fibroza).

Daca obstructia este prezenta la nivelul capatului terminal la trompelor uterine, mai exact la nivelul fimbriilor, sansa de a obtine o sarcina este de 20-30%. In cazurile mai severe, cand leziunile de la nivelul trompei uterine sunt extinse, obtinerea unei sarcini pe cale naturala este putin probabila. In astfel de situatii, pentru obtinerea unei sarcini se poate apela la tehnicile de reproducere asistata, precum fertilizarea in vitro.

Obstructia trompelor uterine este o afectiune care este asimptomatica sau care nu prezinta simptome specifice, dar care impiedica obtinerea unei sarcini. Este important a consulta medicul ginecolog si a stabili impreuna cu acesta care este cea mai optima metoda de tratament. De asemenea, tot medicul poate oferi sfaturi cu privire la obtinerea unei sarcini.

Articolul face parte din Nr. 1 sau 2 al revistei „Ce știi despre FERTILITATEA TA?” publicat in Noiembrie 2019 sau Noiembrie 2020. Revista este un proiect educativ non-profit al Asociatiei SOS Infertilitatea (Concept: Nicoleta Cristea-Brunel, Traduceri: lect. univ. dr. Carmen Ciobâcă). Asociatia SOS Infertilitatea este o asociatie independenta si neafiliata niciunei clinici de FIV, nu recomanda medici, tratamente si clinici. Asociatia SOS Infertilitatea are un grup de sprijin pentru pacientii care au nevoie de informatii si sustinere, pe care il gasiti pe Facebook. Regina Maria este partener al Asociatiei SOS Infertilitatea si acorda sprijin in demersul de educare si informare despre fertilitate si infertilitate. Autor: Nicole Brunel

 

 

Bibliografie:
www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/womens-health/hydrosalpinx#ivf-after-treatment, accesat la data 02.08.2022;
www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321419#diagnosis, accesat la data 02.08.2022;
www.verywellfamily.com, https://www.verywellfamily.com/all-about-blocked-fallopian-tubes-1959927, accesat la data 02.08.2022;
www.webmd.com, https://www.webmd.com/women/endometriosis/endometriosis-and-fallopian-tube-problems, accesat la data 02.08.2022.