Senzatia de nas infundat sau congestia nazala este un simptom intalnit in afectiuni cum sunt virozele, sinuzitele sau alergiile. Aceasta poate fi ameliorata prin administrarea unor medicamente care realizeaza decongestia nazala. Unul dintre acestea este clorhidratul de pseudoefedrina. Este indicat a fi utilizat numai la recomandarea medicului.
Cunoasterea actiunii acestuia, a modului de administrare si a posibilelor efecte adverse este utila pentru a gestiona eficient perioada de tratament.
Ce este clorhidratul de pseudoefedrina?
Efedrina este o substanta care a fost initial extrasa dintr-o planta, Ephedra genus. Ulterior, pentru a putea fi utilizata la scara larga, s-au stabilit proceduri care permit sinteza acesteia in laborator. Atat varianta naturala, cat si cea sintetizata prezinta aceeasi actiune si determina aceleasi efecte in organismul uman.
Clorhidratul de pseudoefedrina face parte din clasa simpaticotimeticelor.
Astfel, aceasta actioneaza asupra vaselor de sange, determinand vasoconstrictia acestora. Prin aceasta actiune, apare efectul decongestionant specific.
Recomandari - Cand se utilizeaza clorhidratul de efedrina?
Clorhidratul de efedrina este recomandat de catre medic in situatiile in care pacientul se confrunta cu congestia nazala. Astfel, acest medicament este util a fi administrat in:
- viroze;
- alergii;
- sinuzite.
Clorhidratul de pseudoefedrina este o substanta utilizata in ameliorarea simptomatologiei din viroze sau alergii. Prin actiunea pe care o exercita, determina constrictia vaselor de la nivelul cavitatii nazale, reducand tumefactia (umflarea) acestora. In acest mod, reduce congestia nazala si permite respiratia normala.
Prin efectul decongestionant, pseudoefedrina faciliteaza si drenarea secretiilor nazale. Astfel, aerul patrunde mai facil la nivelul cailor aeriene, iar respiratia se normalizeaza. Asadar, clorhidratul de efedrina este un medicament foarte eficient in reducerea congestiei nazale (a nasului infundat).
Un alt beneficiu al utilizarii clorhidratului de efedrina consta in scaderea disconfortului sau al durerii locale caracteristice reactiilor inflamatorii locale. Astfel, aceasta reduce durerea si presiunea resimtita la nivelul cavitatii nazale si al sinusurilor din viroze sau sinuzita. Desi nu are un efect direct asupra vindecarii cauzei care conduce la aparitia simptomatologiei, clorhidratul de efedrina este util pentru ameliorarea manifestarilor acestei afectiuni.
Alte efecte ale clorhidratul de pseudoefedrina includ:
- reducerea rinoreei (secretiilor nazale);
- actiunea bronhodilatatoare;
- scaderea inflamatiei locale.
Clorhidratul de pseudoefedrina poate fi prescris si pentru ameliorarea senzatiei de urechi infundate date de schimbarile de presiune, in timpul zborului cu avionul. Daca se doreste a fi utilizat cu acest scop, este indicat a consulta medicul pentru stabilirea corecta a dozei optime si a modului de administrare.
Mod de administrare clorhidrat de efedrina
Clorhidratul de pseudoefedrina se administreaza conform indicatiilor medicului. Dozele optime se stabilesc in functie de:
- varsta;
- gen;
- greutate;
- afectiunea diagnosticata;
- istoricul medical;
- alergii cunoscute.
In farmacii, exista mai multe forme sub care se gaseste acest medicament, precum:
- comprimate;
- capsule;
- pulbere (care se dizolva in apa).
Este important de mentionat ca in cele mai multe dintre situatii alegerea formei farmaceutice se face in functie de preferintele pacientului. De asemenea, este indicat a se respecta sfaturile medicului in ceea ce priveste administrarea medicamentului pentru un efect maximal. Durata maxima de administrare a clorhidratului de pseudoefedrina este de 7 zile. Daca simptomele nu se amelioreaza sau apar altele noi, este indicat a consulta medicul.
Clorhidratul de pseudoefedrina nu este indicat a se administra copiilor mai mici de 6 ani. Cu toate acestea, daca medicul pediatru considera ca beneficiile acestuia sunt crescute, poate prescrie si acesta substanta, dar cu atenta monitorizare a efectului asupra organismului celui mic. Este esential ca tratamentul sa se realizeze doar cu medicamente care sunt destinate copiilor, si nu adultiilor.
Clorhidrat de efedrina reactii adverse
Clorhidratul de pseudoefedrina poate determina si efecte secundare la unele persoane. Cu toate acestea, reactiile adverse sunt destul de rare.
In cazul in care apare hipersensibilitatea la administrarea acestui medicament, este necesar a merge cat mai repede la medic. Printre manifestarile caracteristice ale unei reactii alergice se afla:
- eruptii cutanate;
- dificultati la respiratie;
- tumefactia (umflarea) buzelor, a limbii.
Alte efecte adverse ce pot aparea ca urmare a administrarii acestui medicament sunt:
- stare de ameteala;
- fatigabilitate (oboseala accentuata);
- epistaxis;
- risc crescut de aparitie a echimozelor;
- mialgii (durere musculara);
- febra;
- frison;
- hipertensiune arteriala;
- aritmii cardiace;
- cefalee (durere de cap);
- dificultati de respiratie;
- scaderea apetitului;
- tulburari de somn.
Interactiunea clorhidratului de efedrina cu alte medicamente
Administrarea mai multor tipuri de medicamente se realizeaza intotdeauna la recomandarea medicului si sub stricta monitorizare a acestuia.
Medicamentele pot interactiona intre ele, aspect care conduce la:
- scaderea absorbtiei anumitor substante;
- reducerea efectului;
- alterarea mecanismelor de eliminare.
Inainte de inceperea unui tratament cu clorhidrat de pseudoefedrina este indicat a-i preciza medicului care este tratamentul urmat, dar si suplimentele alimentare administrate. In acest mod, medicul va sti ce substante medicamentoase sa prescrie, fara a exista riscul de aparitie a efectelor date de interactiunile medicamentoase.
Printre medicamentele care in asociere cu clorhidratul de pseudoefedrina pot cauza interactiuni medicamentoase se afla:
- selegilina;
- isocarboxazida;
- tranilcipromina;
- fenelzina;
- furazolidon.
Contraindicatii clorhidrat de efedrina
In cadrul consultului medical, este foarte important ca pacientul sa precizeze intregul istoric medical, care sa cuprinda:
- afectiunile diagnosticate pana in prezent;
- tratamentele urmate;
- alergiile cunoscute.
Administrarea clorhidratului de pseudoefedrina se face cu precautie la persoanele diagnosticate cu urmatoarele patologii:
- afectiuni cardiace;
- boli endocrine;
- diabet zaharat.
Cafeina are un efect potentator asupra efectelor adverse date de clorhidratul de pseudoefedrina. Astfel, este indicat ca pe durata tratamentului sa fie evitate:
- cafeaua;
- bauturile cu un continut crescut de cafeina (ceai verde, ceai negru);
- ciocolata.
Clorhidratul de efedrina in sarcina
Studiile realizate pana in prezent nu au evidentiat rezultate concrete cu privire la efectele clorhidratului de pseudoefedrina asupra fatului. Se cunoaste ca medicamentul traverseaza placenta si poate ajunge in laptele matern, in timpul alaptarii.
Administrarea acestei substante medicamentoase in sarcina sau pe parcursul alaptarii se poate face doar la recomandarea medicului. Acesta va evalua daca beneficiile clorhidratului de pseudoefedrina sunt suficient de importante pentru a administra acest medicament sau daca este necesar a fi inlocuit cu un alt medicament.
Depozitarea medicamentelor
Mentinerea proprietatilor medicamentelor este posibila doar daca sunt depozitate in conditii adecvate. Astfel, este indicat ca pastrarea medicamentelor sa se faca:
- intr-un spatiu intunecat;
- racoros;
- ferit de lumina directa a soarelui;
- fara umiditate.
Este indicat ca medicamentele sa fie stocate in zone greu accesibile copiilor.
Astfel, pot fi evitate accidentele date de ingestia medicamentelor.
De asemenea, este indicat ca medicamentele sa fie utilizate doar in perioada de valabilitate mentionata de producator. Este recomandat ca la perioade regulate de timp sa se realizeze o verificare a medicamentelor.
Clorhidratul de pseudoefedrina este o substanta medicamentoasa utila pentru reducerea congestiei nazale. Astfel, este indicat pentru a ameliora senzatia de nas infundat, ce apare in viroze, alergii, sinuzite. Administrarea acestui medicament se face doar la recomandarea medicului, care stabileste doza optima si modul de administrare corect.
Acest articol este cu titlu informativ si nu constituie o recomandare medicala.
Bibliografie:
www.drugs.com, https://www.drugs.com/pseudoephedrine.html, accesat la data 29.07.2023;
www.webmd.com, https://www.webmd.com/drugs/2/drug-4908-821/pseudoephedrine-oral/pseudoephedrine-sustained-release-oral/details, accesat la data 29.07.2023;
www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/medicines/pseudoephedrine/about-pseudoephedrine/, accesat la data 29.07.2023;
medlineplus.gov, https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682619.html, accesat la data 29.07.2023;
pubchem.ncbi.nlm.nih.gov, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/pseudoephedrine%20hydrochloride#section=2D-Structure, accesat la data 29.07.2023.