Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vreti o schimbare reala in lupta cu kilogramele in plus? Start!

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Vreti o schimbare reala in lupta cu kilogramele in plus? Start!

Sunteti pregatite pentru un alt stil de viata, pentru o alta atitudine si pentru o noua imagine a propriei persoane? Pentru ca acesta este pretul pe care trebuie sa il „platiti“ ca sa scapati definitiv de obsesia curelor de slabire. Deci, este obligatoriu:

• sa abandonati iluziile

• sa fiti PO-ZI-TI-VE

• sa uitati de demonii care va bantuie

• sa apelati la autosugestie

• sa renuntati la perfectionism

• sa lasati trecutul in urma

• sa aveti imaginatie

• sa va priviti in oglinda

• sa aveti incredere in voi

• sa fiti pregatite pentru schimbare

10 atitudini prin care puteti scapa definitiv de obsesia curei de slabire

Fiti Realiste

Inainte de a va hotari sa slabiti, ganditi-va care este motivul real pentru care o faceti. Multe persoane sunt nemultumite de greutatea lor nu din motive de sanatate, ci pentru ca imaginea lor fizica nu corespunde idealurilor sociale de atractivitate si acceptabilitate. Din nefericire, acest tip de conditionare predispune la dezamagiri si nereusite din simplul motiv ca obiectivul dorit este unul nerealist.

Fiti flexibile si pozitive

Renuntati la ultimatumuri si la cuvinte extreme precum „niciodata“, „interzis“, „nu am voie“. Acest tip de atitudine predispune la nereusita pentru ca frustrarea atrage energie negativa, iar eventualele abateri de la regulile stricte pe care vi le-ati impus vor declansa sentimentul de vina si pierderea increderii in propriile forte.

Eliminati excesul, nu placerea! Este de preferat o mica abatere de la reguli unei mari senzatii de frustrare.

Mancati variat si asociati alimentele

Puneti la loc de cinste diversitatea, fiti aventurosi si incercati sa consumati alimente noi cu argumentul ca fac bine pentru sanatate. Fiti deschisi pentru experiente culinare inedite si nu dati verdictul imediat, ci dupa cateva incercari repetate. Investiti timp pentru achizitionarea sau prepararea unor produse noi, incurajati-va imaginatia si lasati-va surprinsi.

Gustul se educa, asa ca lasati deoparte ideile preconcepute si traditiile culinare: indulcitorii nu modifica gustul, iar uleiul pus in mancare nu impresioneaza deloc papilele gustative, este doar un gest reflex.

Planificati-va si organizati-va alimentatia

E usor sa sari peste mese si sa te trezesti seara ca nu te mai poti opri din mancat sau sa rontai un pachet de napolitane pe motiv ca altceva nu gasesti in pauza de masa la serviciu. Cand este vorba despre alimentele pe care le consumati in fiecare zi, ar fi bine sa planificati singuri totul, in loc sa gasiti scuze si falsi responsabili.

Fiti istete si trisati cat mai des

In orice lupta, inclusiv cea cu kilogramele, orice mijloace sunt permise, asa ca apelati cat mai des la trucuri si „pacaleli“ care va pot aduce satisfacerea gustului fara aportul unui numar mare de calorii.

Redefiniti raportul cu mancarea

Cand simtiti nevoia sa mancati ceva, opriti-va cateva secunde si intrebati-va: „sigur mi-e foame?“. Daca veti fi sincere, puteti descoperi ca in acel moment va simtiti mai degraba incordate, plictisite, singure, dezamagite si ca este vorba doar de un gol interior ce trebuie umplut, dar nu cu mancare. Nevoia de „ceva bun“ nu are legatura cu foamea, este un impuls dictat de starea sufleteasca si de emotii (in special cele negative).

Nu va amagiti

Pe parcursul vietii, o femeie incepe in medie 15 cure de slabire si pierde aproximativ 40-45 kg, insa se reingrasa alte 50-55 kilograme! Expertii au ajuns la o concluzie trista: cu cat greutatea unei per-soane fluctueaza mai tare, cu atat mai greu ii va fi sa slabeasca real si definitive. Decat sa slabiti pentru ca apoi sa va reingrasati, mai bine nu incepeti niciodata o dieta; curele de slabire repetate va afecteaza sanatatea, sunt obositoare si submineaza grav increderea de sine.

Cereti ajutorul

Lupta cu kilogramele nu trebuie tratata cu usurinta, iar pentru a avea mai multe sanse de reusita, trebuie sa cautam in jur sustinatori si aliati pe al caror ajutor sa ne putem baza la nevoie.

Faceti miscare

Pentru a preveni ingrasarea sau a mentine rezultatele obtinute dupa o cura de slabire, este nevoie de miscare zilnica (30-60 de minute), indiferent daca asta inseamna mers, plimbare, alergat, sala de forta, inot, dans, bicicleta sau doar urcat pe scari. Acest consum energetic permite arderea eficienta a caloriilor din mancare si mentine procesele metabolice la un nivel optim.

Schimbati-va definitiv stilul de viata

Desi suna trist, e adevarat: daca vreti sa scapati pentru totdeauna de lupta cu kilogramele in plus, trebuie sa modificati definitiv felul in care mancati. Asta nu inseamna o cura de slabire pe viata, ci obiceiuri alimentare corecte, respectate in cea mai mare parte din timp, care va pot asigura nu numai silueta pe care ati dorit-o, dar si un organism sanatos, in forma maxima.