Cu totii stim ca atunci cand plecam in vacantaeste indicat sa avem la noi o trusa de prim ajutor, cu medicamente utile in cazuri de urgenta medicala, mai ales daca vom merge intr-o zona mai greu accesibila si la distanta de o unitate medicala sau de o farmacie. Stim ca este bine sa avem dezinfectant, plasturi, antialgice, antispastice, medicatente utile intr-o boala diareica acuta, antiemetic, antiacid, antitermic si eventual un antibiotic.
In cazul unui pacient cu diverse alergii, trusa de urgenta va fi mai bine reprezentata.
Trusa de prim ajutor pentru astm
Un astmatic va lua cu el ambele tipuri de medicatie din astm:
- medicatia zilnica, de control, reprezentata de un dispozitiv inhalator cu corticosteriod, asociat sau nu cu un bronhodilatator
- medicatia de urgenta, reprezentata fie de salbutamol, fie de dubla asociere corticosteroid-bronhodilatator din preparatul Symbicort.
Din pacate, mai ales in cazul deplasarilor scurte, de 2-3 zile, cel mai adesea astmaticii nu-si mai iau medicatia de control, ci doar pe cea de urgenta, ignorand faptul ca “joaca in deplasare”, in conditii de mediu putin stiute sau surprinzatoare. De multe ori, alergicii la praf, mucegaiuri si perii de animale au parte de surprize neplacute in camerele de hotel sau pensiuni si sunt nevoiti sa se intoarca val-vartej, cu „popas” direct la camera de garda pentru tratamentul in urgenta al crizei de astm!
Trusa de prim ajutor pentru rinoconjunctivita alergica
Unui pacient cu rinita sau rinoconjunctivita alergica i se pot agrava simptomele, dar nu rare au fost cazurile de aparitie “per primam” a unei crize de astm la un asemenea pacient, expus la cantitati impresionante din alergenul fata de care dezvoltase alergia. Sfatul pentru acesti pacienti este acelasi: nu plecati fara antihistaminic sub forma de pastile, spray-ul antiinflamator topic nazal si colirul antialergic.
Este bine de stiut ca atunci cand simptomele sunt severe, puteti suplimenta antihistaminicul - desloratadina sau levocetirizina pana la de patru ori doza mentionata in prospect, aceasta doza fiind aprobata de FDA (Food and Drug Administration) - un fel de „politie” a medicamentelor.
Trusa de prim ajutor pentru urticarie si angioedem
Cei care au istoric de urticarie si angioedem, pe de o parte, este bine sa fie atenti la calitatea alimentelor consumate – sa fie proaspete, din sursa sigura, cat mai naturale, cu cat mai putini aditivi.
Pe de alta parte, sa aiba doua medicamente in trusa lor de urgenta:
- un antihistaminic, de preferat de ultima generatie, care sa nu sedeze si care sa poate fi luatin anumite situatii si in doza de pana la patru ori mai mare decat cea scrisa uzual in prospect, –
- un cortizonic, injectabil sau oral, pentru controlul fazei tardive a reactiei alergice si prevenirea extinderii reactiei alergice.
Trusa de prim ajutor pentru soc anafilactic
In cazul pacientilor care au experimentat un soc anafilactic sau un angioedem cu localizare de gravitate, situatia este mult mai complicata, dar nu inseamna ca vor fi condamnati sa stea vesnic acasa. In trusa lor isi vor gasi locul:
- un antialergic cu debut rapid de actiune - desloratadina orodispersabila, care se va administra sublingual in caz de urgenta. Se pot folosi si patru pastile o data, daca situatia este grava.
- un corticosteroid, de dorit forma injectabila. Cel mai usor de transportat sunt fiolele de dexametazona. Trebuie sa stim ca doza la nevoie poate ajunge pana la 2 g de cortizon/zi, deci sa aveti cel putin trei fiole din preparatul mai sus mentionat.
- medicatia cea mai utila si care nu tyrebuie sa lipseasca din trusa de prim ajutor este adrenalina autoinjectabila in formula de adult sau copil. In cazurile de anafilaxii repetitive sau in cazul anafilaxiei la veninul de albina sau viespe, este recomandat sa aveti Anapen-ul sau Epipen-ul multidoza, care contine doua doze ce pot fi administrate secvential, daca este nevoie.
Este util ca pacientii cu anafilaxie sa poarte o bratara sau un medalion de avertizare,astfel incat salvatorii sa stie la sunt alergici.
Text: Dr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica