De-a lungul vietii, pielea trece prin numeroase transformari. Unele sunt in bine, altele in rau. Modul in care va arata pielea in orice moment al vietii depinde in foarte mare masura de modul in care aceasta este ingrijita.
Pielea se regenereaza constant, la aproximativ fiecare 27 de zile. Acest lucru nu inseamna neaparat ca greselile facute cu sau fara voie in ingrijirea pielii se sterg dupa 27 de zile. Unele dintre ele grabesc procesul de imbatranire, care oricum nu poate fi evitat, ci, in cel mai bun caz, intarziat.
Ingrijirea delicata a pielii, inclusiv protectia solara si curatarea blanda, dar si alegerile sanatoase ale stilului de viata pot contribui la intarzierea procesului natural de imbatranire si la prevenirea diferitelor probleme ale pielii.
Desi nu exista nici o indoiala ca genele bune joaca un rol important in a avea un ten radiant, rutinele inteligente de ingrijire a pielii ajuta enorm la mentinerea sanatatii si vitalitatii pielii.
1. Protejeaza-te de soare!
O piele sanatoasa este o piele protejata de soare. Expunerea indeungata de-a lungul vietii la soare poate provoca in timp aparitia ridurilor, a petelor maronii de varsta, dar creste si riscul unor afectiuni grave ale pielii, cum este cancerul de piele.
Sfaturi pentru o protectie solara completa si eficienta a pieli:
- Cauta umbra. Evita soarele intre orele 10:00 si 14:00, cand razele soarelui sunt cele mai puternice.
- Foloseste mereu protectie solara. Utilizeaza un produs de protectie solara cu spectru larg, cu un factor de protectie (SPF) de cel putin 15. Aplica generos produsul pe fata, gat, decolteu si maini. Indicat ar fi sa reaplici protectia din doua in doua ore - sau mai des, daca inoti sau transpiri.
- Poarta haine vaporoase, deschise la culoare. Sunt recomandate camasile cu maneci lungi, pantalonii largi lungi si palariile cu margini mari. Aminteste-ti ca imbracamintea speciala de protectie solara isi pierde in timp stratul suplimentar de protectie din cauza aditivilor de spalare!
Medicii dermatologi recomanda folosirea cremelor de protectie solara indiferent ca afara este soare, innorat sau ploua. Si asta pentru ca norii nu blocheaza razele ultraviolete sa ajunga pe piele, ci doar le filtreaza.
"Am avut trei tipuri de cancer de piele, asa ca sunt fanatic in ceea ce priveste protectia solara, purtarea palariilor si a imbracamintii de protectie impotriva soarelui. In acest fel pot petrece ore intregi cu copiii mei, fara a fi ars de soare", explica dr. Karyn Grossman, medic dermatolog in Los Angeles si New York, SUA, adaugand ca a cerut inclusiv aplicarea unui filtru UV pe ferestrele masinii pentru a se proteja de soare in timp ce conduce.
2. Renunta la fumat!
Fumatul imbatraneste prematur pielea si contribuie la aparitia ridurilor. Concret, fumul de tigara inspirat conduce treptat la ingustarea vaselor mici de sange din straturile exterioare ale pielii, ceea ce reduce fluxul sanguin. Acest lucru scade cantitatea de oxigen primita de piele si, implicit, de substante nutritive importante pentru sanatatea pielii.
De asemenea, fumatul dauneaza colagenului si elastinei - fibrele care dau rezistenta si elasticitate pielii. In plus, expresiile faciale repetitive pe care le faci cand fumezi - cum ar fi modul in care iti strangi buzele in momentul in care tragi din tigara - pot contribui la riduri.
Daca fumezi, cel mai bun mod de a a-ti proteja pielea este sa renunti la acest obicei nociv. Discuta cu medicul pneumolog pentru a gasi metoda potrivita care sa te ajute sa te lasi de fumat!
3. Curata delicat pielea!
Curatarea zilnica a pielii si barbieritul pot influenta aspectul pielii tale. Pentru a mentine pielea sanatoasa si luminoasa, este recomandat sa o ingrijesti cu blandete:
- Limiteaza timpului petrecut in dus sau in cada. Apa calda si dusurile sau baile lungi elimina grasimea naturala de pe piele si o usuca. Tocmai de aceea, sunt recomandate dusurile scurte de aproximativ 10 minute, cu apa calduta, nu fierbinte.
- Evita sapunurile puternice. Sapunurile si detergentii puternici pot indeparta grasimea de pe piele. In schimb, alege produse de curatare usoare si cat mai naturale!
- Da jos barba delicat. Pentru a-ti proteja si hidrata pielea, aplica inainte de barbierit crema, lotiune sau gelul special de barbierit. Pentru a evita eventualele iritatii, este indicat sa folosesti o masina de ras curata si ascutita, in directia de crestere a firului de par.
- Usuca-ti pielea prin tamponare. Dupa dus este recomandat sa-ti usuci pielea tamponand-o usor cu un prosop moale si nu sa o stergi cu un prosop mai dur. Asta pentru ca este indicat sa ramana un anumit nivel de umiditate pe piele.
- Hidrateaza pielea uscata. Daca ai pielea uscata, foloseste o lotiune hidratanta potrivita tipului de piele. Pentru utilizarea zilnica, ar fi indicat sa aplici o crema cu factor de protectie solara.
- Incearca sa eviti exfloliantele fizice. Acestea pot fi dure pentru piele si pot conduce la iritatii. Dr. Grossman recomanda in schimb exfolierea chimica, pe baza de retinoizi sau acizi alfa hidroxilici intrucat declanseaza o schimbare a celulelor, care ajuta la indepartarea mai rapida a pielii “moarte”.
4. Indeparteaza intotdeauna machiajul inainte de culcare!
Daca dormi fara sa indepartezi machiajul de pe fata, vei mentine in straturile superficiale ale tenului toata murdaria si poluarea acumulate pe parcursul zilei. Acest obicei nesanatos infunda porii si poate duce la inflamatii si eruptii cutanate.
5. Mananca sanatos!
O dieta sanatoasa te ajuta sa arati si sa te simti mai bine. Consuma cu incredere o multime de fructe, legume, cereale integrale si proteine slabe. Exista cercetari care sugereaza ca o dieta bogata in vitamina C, scazuta in grasimi nesanatoase si carbohidrati procesati ar putea intarzia procesul natural de imbatranire a pielii, informeaza expertii de la Mayo Clinic.Totusi, asocierea dintre dieta si acnee nu este deocamdata clara.
6. Gestioneaza eficient stresul!
Stresul necontrolat poate face pielea mai sensibila si poate declansa aparitia acneei si a altor probleme ale pielii. Potrivit unui studiu publicat in Journal of Investigative Dermatology, stresul afecteaza modul in care functioneaza straturile protectoare ale pielii, putand duce la roseata, iritatii si riduri.
Pentru a incuraja sanatatea pielii, dar si a mintii, ar fi bine sa-ti iei masurile necesare pentru a controla si chiar elimina stresul. Stabileste-ti limite rezonabile, reorganizeaza-ti lista de sarcini in functie de prioritate si fa-ti timp pentru a face ceea ce iti place. Rezultatele ar putea fi mai drastice decat crezi.
7. Nu-ti stoarce cosurile!
Cu siguranta ca este nevoie de vointa herculiana pentru a rezista tentatiei de a-ti stoarce un cos. Este important insa sa-ti amintesti ca acest obicei nesanatos poate agrava lucrurile, ducand la o mai mare inflamatie, rani deschise si cicatrici.
"Problema cea mai mare este inflamatia. Personal, cand imi apare un cos in loc sa-l storc aplic pe zona respectiva crema cu hidrocortizon, de cateva ori pe zi, pentru a reduce inflamatia”, explica dr. Karyn Grossman.
8. Dormi cel putin 7 ore in fiecare noapte!
Nu i se spune degeaba somn de frumusete. Cercetarile arata ca persoanele care nu dorm suficient sunt percepute ca avand mai multe riduri si un ten lipsit de fermitate si vitalitate.
Incearca sa dormi 7-8 ore pe noapte, pentru ca in timpul somnului, pielea elibereaza o cantitate mai mare de colagen, care previne aparitia ridurilor si ajuta tenul sa para mai tanar si mai luminos.
9. Evita guma de mestecat si sorbitul bauturilor cu paiul!
Similar fumatului, sorbitul bauturilor cu paiul si mestecatul gumei pot duce la aparitia ridurilor si liniilor fine in jurul colturilor gurii. De exemplu, potrivit specialistilor americani, mestecatul gumei forteaza partea inferioara a fetei sa se miste excesiv, fapt care favorizeaza aparitia timpurie a ridurilor din jurul gurii.
Poti inlocui guma de mestecat cu bomboane cu menta sau orice alte produse care nu necesita o activitate intensa a muschilor din jurul gurii.
10. Practica sport regulat!
Se pare ca fantana tineretii poate fi de fapt o banda de alergat. Si asta pentru ca miscarea ajuta la mentinerea circulatiei si stimuleaza sistemul limfatic, care lupta impotriva infectiilor si contribuie la eliminarea deseurilor din piele.
Sistemul limfatic are nevoie de exercitii fizice si dieta pentru a se mentine sanatos. Iar acest lucru este sustinut si de studiile in domeniu. De exemplu, cercetatorii de la Universitatea McMaster din Canada au descoperit ca persoanele cu varste peste 40 de ani care fac miscare in mod regulat au o piele asemanatoare cu pielea persoanelor de 20 sau 30 de ani.
Surse:
www.mayoclinic.org
www.prevention.com
www.clevelandclinic.org