Streptococcus pneumoniae sau pneumococul colonizeaza frecvent tractul respirator superior si poate determina infectii la acest nivel (otita medie, sinuzita) sau boala invaziva (pneumonie, meningita, septicemie).
Pneumococul este a doua cauza de meningita la copil si prima cauza de meningita la adult. Peste 90% dintre copii intre 6 luni si 5 ani pot fi purtatori la un moment dat de pneumococ, rata maxima de portaj fiind in primii 2 ani de viata si apoi scazand progresiv ulterior.
Boala pneumococica apare sporadic si se transmite pe cale respiratorie. Frecventa si gradul de severitate este crescuta la pacientii fara splina, cu implant cohlear, cancere, boli cronice de plamani, inima, renale sau alte probleme de imunitate. Prognosticul depinde de capacitatea sistemului imunitar, virulenta si numarul agentilor infectanti, varsta, localizarea si extensia infectiei dar si de timpul scurs pana la initierea tratamentului.
Prevenirea se poate realiza prin vaccinare – aceasta acopera o parte dintre cele mai frecvente tipuri de pneumococ.
Streptococul de grup A sau Streptococcus pyogenes este o cauza obisnuita de infectie a tractului respirator superior (faringita) si de piele (impetigo, piodermita). De asemenea determina scarlatina, erizipelul, sindromul socului toxic si fasceita necrozanta.
Incidenta faringitei este maxima intre 3 si 15 ani, mai frecvent iarna si primavara. Perioada de incubatie este de 2-5 zile. Copii nu mai transmit boala dupa 24 de ore de la inceperea tratamentului antibiotic. Purtatorii cronici sanatosi de streptococ de grup A transmit rar boala. Impetigo apare mai frecvent vara in special atunci cand pe piele exista escoriatii sau intepaturi de insecte. Unghiile si regiunea perianala pot fi rezervor de streptococ de grup A cu rol in raspandirea infectiei. Cazuri multiple de impetigo apar in aceeasi familie. Atat impetigo cat si faringita apar mai degraba in conditii de igiena precare si in locuintele aglomerate.
Diagnosticul de faringita streptococica se pune prin exudatul faringian cu dezavantajul ca rezultatul se obtine in cateva zile sau prin testul rapid de detectare a antigenului. Desi are un cost mai ridicat, testul rapid permite diagnosticul si tratamentul precoce reducand riscul raspandirii infectiei si permitand pacientului sa se intoarca mai repede la scoala/gradinita.
Complicatiile infectiei streptococice netratate pot fi limfadenita cervicala, abcesul periamigdalian sau retrofaringian, otita medie, mastoidita, sinuzita si mai rar pneumonia. Dintre complicatiile nonsupurative, febra reumatica acuta poate fi insotita de afectare cardiaca si glomerulonefrita poststreptococica ce poate determina sechele pe rinichi. Pentru prevenirea afectarii articulare, cardiace sau renale este importanta inceperea tratamentului adecvat in decurs de 9 zile de la debutul bolii.
Streptococul de grup B sau Streptococcul agalactiae poate sa fie cauza infectiei bacteriene neonatale fiind un patogen major pentru femeile insarcinate si adultii cu imunitatea scazuta.
Genul Streptococcus cuprinde in jur de 30 de specii. Streptococcus pneumoniae, streptococii de grup A si B sunt cele mai obisnuite cauze de infectii streptococice umane. Streptococii beta hemolitici de grup C pana la H si de grup K pana la V si streptococii alfa hemolitici in mod obisnuit colonizeaza suprafata corpului (farigele, pielea, tractul gastrointestinal si urinar) si pot determina infectii. Streptococul de grup C determina mai frecvent infectii la animale decat la oameni (oamenii infectati au de obicei un contact animal).
Medic specialist pediatru