Suntem in plina campanie de vaccinare impotriva infectiei COVID-19, iar numarul persoanelor care doresc sa se imunizeze pare sa fie destul de mare. Exista, insa, si multe persoane nehotarate cu privire la siguranta si eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19, iar acest lucru este de inteles, avand in vedere ca avem de-a face cu un vaccin produs printr-o tehnica noua (tehnica ARN-mesager), iar datele obtinute din studiile clinice nu pot, deocamdata, sa raspunda tuturor nelamurilor. Trebuie, insa, sa avem in vedere si faptul ca infectia cu noul coronavirus este si ea o infectie noua, ale carei efecte, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung sunt inca studiate de oamenii de stiinta.
Despre importanta vaccinarii impotriva infectiei COVID-19, efectele adverse ale acestei infectii cunoscute la ora actuala si evidentiate prin tehnicile imagistice folosite in monitorizarea persoanelor care au trecut prin boala, dar si imunitatea naturala si imunitatea dobandita prin vaccinare am discutat cu dr. Sebastian Condrea, medic specialist Radiologie-Imagistica medicala, cu supraspecializare in evaluarea imagistica a patologiei cardiovasculare.
Care dintre cele doua tipuri de imunitate la infectia COVID-19 este mai importanta?
Imunitatea naturala la infectia COVID-19 se produce la majoritatea persoanelor care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, indiferent de forma bolii (usoara, medie, severa). Aceasta consta in producerea de anticorpi care ofera protectie impotriva infectiei timp de aproximativ 6-9 luni. Din studiile efectuate pana in present, s-a aratat ca raspunsul imun este direct proportional cu nivelul de severitate al bolii, ceea ce inseamna ca o infectie cu simptomatologie usoara determina aparatia unui numar mai scazut de anticorpi.
Imunitatea dobandita prin vaccinare consta in formarea de anticorpi dupa introducerea in organism a serului care contine informatia genetica a virusului SARS-CoV-2 (molecula ARNm).
In ambele tipuri de imunitate, atat cea naturala, cat si cea artificiala este vorba despre acelasi lucru, si anume de formarea de anticorpi in organism. Experienta noastra cu virusul SARS-CoV-2 este recenta, si nestiind cum reactionam la infectia cu acest virus si ce fel de forma clinica putem manifesta la o eventuala infectie, personal, prefer sa fiu imunizat prin vaccin.
Dvs. v-ati vaccinat impotriva infectiei COVID-19? De ce?
Da, m-am vaccinat. Am incredere in medicina moderna si sunt convins ca imunitatea dobandita in urma vaccinului ma poate ajuta sa trec mai usor peste aceasta pandemie.
Ce anume v-a determinat si in ce moment ati ales sa va vaccinati?
Si eu sunt medic, implicit am cateva notiuni de baza despre ce inseamna raspunsul imun. De aceea, de la inceputul acestei pandemii am sperat ca cercetatorii de specialitate sa reuseasca cat mai repede sa gasesca formula corecta a unui vaccin. Din momentul in care s-a anuntat ca s-au incheiat studiile necesare pentru a fi siguri de eficienta vaccinului impotriva virusului SARS-CoV-2, am asteptat sa se deruleze o campanie de vaccinare in tara noastra.
Cum i-ati descrie importanta vaccinarii impotriva COVID-19 familiei dvs., astfel incat sa ii convingeti sa se vaccineze?
Din fericire nu am fost nevoit sa fac campanie pro-vaccin, familia mea fiind deja vaccinata. Vaccinarea impotriva virusului SARS-CoV-2 poate asigura o protectie rapida, reactiile adverse sunt aceleasi ca la orice alt vaccin, fata de o infectie care poate avea manifestari variabile.
Stim ca o persoana vaccinata impotriva COVID-19 poate face, totusi, infectia. De ce este, insa, important sa ne vaccinam?
Daca o persoana vaccinata este infectata cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar al acesteia recunoaste virusul, deoarece are deja anticorpi formati, iar manifestarea clinica a infectiei poate avea o forma mai usoara. In acest caz, numarul persoanelor infectate cu manifestari severe este mai mic, astfel sistemul sanitar nu este pus sub presiune, iar pacientii infectati pot beneficia de servicii medicale de calitate.
Ca medic radiolog care ati evaluat imagistic persoanele care s-au vindecat de COVID-19, ce efecte ale infectiei ati putut observa?
Infectia COVID-19 a fost o provocare si pentru radiologi, manifestarile pulmonare fiind variabile, de la opacitatile in "sticla mata", unele discrete, dificil de identificat, combinatii de opacitati difuze si ingrosari septale, dilatari vasculare, dilatatii bronsice, ajungand pana la formarea de benzi subpleurale si distorsiuni ale arhitectonicii pulmonare. Manifestarile pulmonare sunt dependente de severitatea bolii, cu cat aceasta este mai grava, cu atat leziunile pulmonare pot deveni ireversibile.
Din experienta personala, din datele clinice puse la dispozitie, la majoritatea pacientilor veniti la CT pentru control persista simptome ale bolii, cum ar fi dispnee, fatigabilitate, dureri toracice, mialgii. In formele usoare de boala controlul imagistic a pus in evidenta o involutie a leziunilor pulmonare, in unele cazuri pana la disparitie, iar in formele medii/severe modificarile pulmonare determina dezorganizarea arhitectonicii pulmonare, involutia acestora fiind mai putin probabila, ceea ce inseamna ca pe termen lung ar putea afecta calitatea vietii.
Cati dintre pacientii investigati au prezentat astfel de efecte?
Din experienta personala, toti pacientii cu infectie COVID-19 confirmata RT-PCR, chiar si cei asimptomatici, au prezentat modificari pulmonare in diferite grade de severitate, pornind de la discrete consolidari pulmonare difuze, ajungand pana la modificari structurale pulmonare.
Cat de mare este riscul ca o persoana care face infectia COVID-19 sa ramana cu astfel de efecte pe termen lung?
In opinia mea, acest risc este mare, avand in vedere ca un numar foarte mic de pacienti evaluati imagistic post-infectie au prezentat o involutie completa a modificarilor pulmonare.
Exista un caz al unui pacient evaluat post-COVID-19 care v-a impresionat cel mai mult? Ni l-ati putea descrie?
Am avut un caz, un pacient internat, la care evolutia leziunilor pulmonare a fost rapida. Pacientul a fost evaluat imagistic la interval de cateva zile. Cazul sau s-a complicat cu aparitia unui pneumotorax (o urgenta chirurgicala, cauzata de prezenta aerului in spatiul dintre plaman si peretele toracic), apoi cu dezorganizare fulgeratoare a parenchimului pulmonar. Din pacate, pacientul nu a supravietuit.
In ce consta mai exact monitorizarea imagistica si nu numai a persoanelor care s-au vindecat de COVID-19?
Monitorizarea pacientilor implica o urmarire clinica si biologica, respectiv la indicatia medicului curant, evaluare imagistica prin CT-uri seriate, unele studii aratand importanta urmaririi pacientilor chiar pana la 2 luni de la infectare, indiferent de prezentarea clinica initiala.
Interviul cu dr. Sebastian Condrea face parte dintr-o mini-serie de materiale pe tema vaccinarii impotriva COVID-19, realizate cu medici imagisti care au evaluat radio-imagistic numeroase persoane care au trecut prin boala si care au putut observa efectele infectiei COVID-19 asupra organismului. Cu totii au vazut persoane care aveau post-infectie sechele pulmonare, iar in unele cazuri acestea au fost descrise ca fiind "cu adevarat impresionante". Va invitam sa cititi si interviurile cu:
- Prof.univ.dr. Florin Birsasteanu: "Imunitatea dobandita prin vaccinare ofera protectie impotriva COVID-19"
- Asist. univ. dr. Sorin Motoi: "Vaccinarea, cea mai buna metoda de a preveni infectia COVID-19"
- Dr. Cristina Bilbie: "Imunizarea prin vaccinare reduce riscul complicatiilor asociate infectiei COVID-19"