Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Experienta pacientilor infectati si vindecati de COVID-19

poveste pacient

Continuam documentarea cazurilor celor care au trecut prin experienta COVID-19 cu povestea unui pacient care a dorit sa ramana sub anonimat. Ii multumim ca a ales sa isi spuna povestea, pentru a ne ajuta sa intelegem diversitatea simptomelor resimtite de pacienti si pasii necesari atunci cand exista suspiciunea unei posibile infectari cu noul coronavirus.

De unde crezi ca ai contractat noul coronavirus?

Nu am idee. Am iesit o singura data in oras, am folosit doar masina personala si nu am un job zilnic. Am purtat masca de fiecare data la munca si am incercat sa pastrez distanta la terasa. Dar au fost dati in care am lasat garda jos si nu am purtat masca printre grupuri de cunoscuti. Insa in continuare nu am idee, pentru ca nimeni in jurul meu nu a mai avut simptome, iar cei care s-au testat au primit rezultate negative.

Ce simptome ai avut si care au fost pasii urmatori pana la diagnosticare?

Am avut temperatura 37.4 si o migrena vreo doua ore. Am zis ca e de la tot aerul conditionat care ma batuse-n cap in ultima saptamana. Apoi nimic. Am plecat din oras, m-am intors dupa trei zile acasa. Mi-a revenit febra ocazionala de 37.4. Nu trebuia sa fiu undeva anume, nu aveam nimic de lucrat. Am ramas in propria camera sa ma tin sub observatie. Am mai stranutat de cateva ori, am avut o ureche infundata cateva ore, rosu-n gat doua dimineti si temperatura oscilanta intre ~36.6  si ~37.7.

Am decis sa ma testez de abia in a 8a zi de la primul simtom, iar in a 10a am primit telefonul din partea DSPului care ma anunta ca sunt pozitiv.

Cum ai primit diagnosticul de COVID-19? Care a fost impactul psihic; te-ai simtit stigmatizat?

Desi era dupa-amiaza, telefonul m-a trezit din somn asa ca eram buimac cand am primit vestea. Dar am raspuns scurtului interviu despre simptome si contacti. Nu mi-au cerut datele nimanui, asa ca am luat-o asupra mea sa informez toate persoanele cu care am intrat in contact oricat de putin in ultimele 2 saptamani.

M-a afectat psihic gandul ca poate am devenit la randul meu sursa unei infectii printre cunostintele mele si prin familie. Si daca ma va acuza cineva ca n-am fost suficient de precaut si ca nu am urmat regulile de igiena? Mi-a fost teama uneori de un posibil stigmat, dar toata lumea in jurul meu m-a sustinut sau a fost intelegatoare, pentru ca s-ar fi putut intampla oricui.

Ce fel de forma de boala ai avut (usoara, moderata, cu complicatii)?

Din fericire am avut simptome usoare, dar cu unele caracteristici atipice. Faptul ca temperatura depasea foarte rar valoarea de 37.4 mi-a dat prima de gandit.

Ai si alte probleme de sanatate asociate?

Nu am nicio problema de sanatate asociata.

Ne poti spune daca ai fost internat in spital?

In perioada cand m-am testat a existat un vid legislativ. Am fost intrebat de catre DSP daca doresc sa ma internez. Am refuzat internarea pentru ca eram in a 10a zi a celor 14 teoretice si simptomele fusesera suportabile. Conditia a fost ca la o eventuala inrautatire sa apelez 112 si sa merg la spital.

Care a fost tratamentul urmat? Au aparut efecte secundare ale terapiei?

Am tratat doar cateva simptome: paracetamol alternativ cu Coldrex pentru temperatura, strepsils si spray pentru gatul iritat.

Care au fost investigatiile medicale (teste de laborator, examinari imagistice etc.) pe care le-ai facut in perioada de boala?

Nu am facut niciun test de laborator in perioada in care am avut boala.

Dupa vindecare, ti s-a cerut sa donezi sange in vederea recoltarii plasmei, utilizata ca forma de terapie pentru unii pacienti?

Nu mi-a cerut nimeni sa donez sange. Am sunat singur la Centrul de Transfuzie si am platit retestarea. Nu poti dona daca nu ai dovada unui test negativ.

In prezent, esti tinut sub monitorizare, avand in vedere ca pot sa apara efecte post COVID-19 asupra organismului?

Nu sunt tinut sub monitorizare. Nu a existat niciun fel de masura de control sau verificare din partea nimanui pe dura infectarii mele.

Ce a insemnat experienta COVID-19 pentru tine? Dar pentru familia si prietenii tai?

Pentru mine a insemnat o readucere aminte ca sunt vulnerabil si ca mereu poate fi mai rau. Pragmatic, a inseamnat saptamani petrecute izolat in camera, grija pentru ceilalti si bani pierduti.

Din fericire, pentru familie si prieteni a inseamnat doar timp pierdut si bani cheltuiti pe  teste.

Dar sper ca pentru toata lumea este un semnal de avertizare ca nu putem lasa garda jos si ca mai avem pana iesim din criza. Si ca nu e o rusine sa porti masca de protectie.

Dupa vindecare, pacientii care au fost infectati pot avea nevoie de monitorizarea starii de sanatate, de la evaluarea urmarilor bolii in sine, cat si a tratamentelor primite in perioada spitalizarii. Desi virusul a fost eliminat din organism, pot sa apara o serie de afectiuni ale functiei pulmonare, insuficienta renala, leziuni ale muschiului inimii, insuficienta multipla de organ sau complicatii legate de tratamentul urmat pentru vindecare. Pentru acesti pacienti, am lansat Clinica POST COVID, programul integrat destinat persoanelor care au nevoie de urmarire medicala, in urma infectarii si vindecarii de COVID 19.