Un nou-nascut este bucurie pura, este o minune si promisiunea ca viata invinge. Dar atunci cand puiul de om vine pe lume prin gesturi de bunavointa, empatie si ajutor neconditionat este si copilul victoriei binelui impotriva raului. Un act medical, asa cum este operatia cezariana, poate capata conotatii simbolice si devine o poveste emotionanta despre normalitatea, de care uitam sa ne mai bucuram.
Medicii de la Spitalul Regina Maria Brasov au acordat asistenta medicala la nastere, unei femei refugiate din Ucraina. Aceasta este povestea lor.
Fuga de razboi
Este in logica fireasca ca barbatul sa-si protejeze sotia. Iar atunci cand femeia lui este insarcinata si ii poarta copilul la care au visat ani in sir amandoi, sa decizi ca trebuie sa fugi din locul in care cad bombe este tot ceea ce mai poti face. „Trebuia sa stiu ca este la adapost copilul de aur. Da! Copilul de aur, asa i-au spus medicii din Odessa, asa ii spunem si noi. Copiii astia, care au fost visati si doriti si pentru care medicii s-au straduit, cu tratamente si investigatii, sunt copii de aur, pentru ca-s pretiosi si facuti cu greu!”, spune dintr-o rasuflare tatal.
Niciunul dintre ei nu mai este la prima tinerete. Sunt obositi, dar linistiti si impacati. Ea are 41 de ani, el ceva mai mult. Continua sa ne povesteasca incet si amesteca cuvintele, cand in engleza, cand in ucraineana. Isi priveste des sotia, apoi copilul care doarme in patutul mic, ca o gaoace. Sunt in mod vizibil timizi, coplesiti si impresionati sincer de toate cele din jurul lor, dar mai ales de oameni. Schimba des cateva vorbe intre ei, scurte, monosilabile, ca cei ce se inteleg din priviri pentru ca sunt suflete pereche.
Nu aveau multe bagaje, doar cateva haine pentru ei si mai multe pentru copil. Au incuiat, au lasat cheia la vecini, avand speranta ca se vor intoarce repede, ca-si vor gasi casa intreaga ca sa-si continuie viata. Planul lor era sa mearga in Bulgaria, la un spital din Varna, sa inchirieze o camera, apoi sa astepte nasterea copilului. Au plecat din Ucraina cand ea intrase in a 36-a saptamana de sarcina. Stia ca lucrurile sunt oarecum in regula, dar si ca putea intra in travaliu in orice moment. Dar era totusi ingrijorata pentru faptul ca era prima ei sarcina, era obtinuta si mentinuta prin tratamente si nu-si putea ignora nici varsta.
Indrumati spre Brasov
Fiind de confesiune penticostala s-au gandit ca vor putea primi ajutor de la fratii de credinta. „L-am sunat pe Pastorul nostru cand am ajuns in Romania si l-am rugat sa ne indrume spre o familie care ne poate gazdui o zi-doua. Sotia mea era tare obosita si aveam nevoie de un loc in care sa se poata odihni. Drumul cu masina a fost lung si greu si foarte dificil pentru ea. Nu ne puteam opri des, iar daca ne opream, ne era teama… ”, povesteste barbatul.
Au fost sfatuiti sa ajunga la Brasov, unde exista o comunitate penticostala numeroasa. Urmau sa fie ajutati sa se odihneasca si sa-si faca un plan pentru mai departe. Dar pe drum spre Brasov masina a cedat si au ramas in drum.
„Nu am fost abandonati nicio clipa. Ne-au recuperat de unde eram, masina a ajuns in service si noi in casa unor oameni primitori din Brasov. Cum sarcina era avansata si nici ea nu parea in toate apele ei, gazdele ne-au dus la Spitalul Regina Maria. Stiau ca cei de acolo ne-ar fi putut ajuta”, ne-a povestit mai departe. Din vorba in vorba am aflat ca luasera in calcul posibilele costuri legate de nasterea copilului si chirie inca din momentul in care au plecat din Ucraina si estimasera si valoarea lor. „Stiam ca ne va costa, dar trebuia sa fim intr-un loc sigur pentru familia mea, asta era situatia, nu aveam ce face. Asa ca imi parea firesc sa platesc la spitalul din Brasov, pentru controlul la care trebuia dusa sotia. Cat de mare a fost mirarea mea ca medicii au facut atat de multe pentru copil si sotie fara nicio plata, nu am cuvinte si nici nu stiu cum sa va spun. A fost enorm pentru noi. Nu stiu cum as putea sa multumesc. Le sunt recunoscator si lor, medicilor, si romanilor. Este atat de mult ce s-a facut pentru noi, voi toti din Romania!”, a adaugat acesta.
Operatia cezariana, absolut necesara
Viitoarea mama a fost consultata la Spitalul Regina Maria din Brasov, iar in urma investigatiilor au fost clare cateva probleme, care necesitau monitorizare atenta. Pe de o parte varsta mamei si riscurile asociate, pe de alta patologia preexistenta.
„Era vorba despre o sarcina avansata. Pacienta obtinuse sarcina dupa o lunga perioada de infertilitate, copilul fiind foarte dorit. La aceasta se adauga uterul fibromatos si cvadrupla circulara de cordon, ceea ce inseamna ca in jurul gatului copilului cordonul ombilical era infasurat de 4 ori. Situatia facea ca o nastere naturala, la termen, sa prezinte un risc major si pentru fat, dar si pentru mama”, a explicat doctor Loreta Solonari, medic specialist obstetrica ginecologie. „Dupa repetate consultatii si investigatii clinice si paraclinice, alaturi de echipa medicala, am decis ca singura solutie care oferea siguranta maxima si mamei, si copilului, este cezariana. In ciuda dificultatilor, operatia s-a finalizat cu succes, copilul a venit pe lume perfect sanatos, iar mama s-a recuperat repede, avand o evolutie postoperatorie favorabila. Avem o mamica sanatoasa, multumita si un copil care a venit pe lume ca un simbol al pacii si o dovada ca viata merge mai departe", a completat medicul.
Reteaua de sanatate Regina Maria a fost primul furnizor de servicii medicale care si-a aratat solidaritatea si a oferit refugiatilor din Ucraina acces gratuit la investigatii, consultatii si alte servicii medicale. Familia despre care vorbim a fost una dintre cele care s-au adresat medicilor din Spitalul Regina Maria Brasov, in primele zile de dupa inceperea conflictului militar din tara vecina.
Mai mult, de la inceput razboiul medicii si asistentele Regina Maria au ajutat mii de refugiati, unele dintre cazuri fiind complicate si necesitand atat investigatii, cat si interventii chirurgicale. În prezent Regina Maria ofera in continuare asistenta refugiatilor, cu o serie de limitari, dupa doua luni in care toate serviciile retelei au fost puse la dispozitia celor plecati din Ucraina din cauza razboiului.
Circulara de cordon ombilical
Circulara de cordon ombilical sau cordon nucal descrie situatia in care cordonul ombilical, care face legatura dintre placenta si fat, se rasuceste in jurul gatului copilului, al membrelor sau toracelui acestuia. Fenomenul poate aparea in timpul sarcinii, in cursul travaliului sau nasterii.
Cordonul ombilical este sursa de viata a fatului. Prin acesta are loc schimbul continuu de sange, oxigen si nutrienti intre mama si fat. Un cordon nucal este, o situatie comuna, 1 din 3 copii vin pe lume perfect sanatosi, prin nastere naturala, avand cordonul ombilical infasurat in jurul gatului, o data sau de doua ori.
Principala cauza o reprezinta „acrobatiile” fatului in uter. Miscarile si rasucirile acestuia duc, uneori, la infasurarea cordonului ombilical. Mai in gluma, mai in serios se poate spune ca acesta este prima „jucarie” a copilului, existand imagini ecografice care arata cum fatul prinde cordonul cu mainile. In cursul sarcinii sunt foarte rare situatiile in care circulara de cordon ombilical poate reprezenta un risc real pentru fat.
Cordonul ombilical este protejat de o structura moale si gelatinoasa numita jeleu Wharton. Rolul acestuia este de a mentine cordonul fara noduri (un nod ar bloca aportul de oxigen si nutrienti catre fat si ar pune in pericol viata intrauterina a acestuia), astfel incat bebelusul sa fie in siguranta, indiferent cat de mult se rasuceste. Exista situatii in care acest jeleu Wharton este insuficient sau are o compozitie inadecvata, astfel ca riscul aparitiei circularelor, creste.
O serie de factori predispun la aparitia acestor situatii:
- sarcinile gemelare;
- exces de lichid amniotic;
- un cordon deosebit de lung;
- structura slaba.
Problema nu poate fi prevenita si nu este efectul a ceva asupra careia mama ar putea decide. Posibilele anomalii nu induc simptome si nu exista nicio solutie care sa le previna. Este hazard si atat.
La una din 2.000 de nasteri cordonul se poate innoda sau se poate rasuci de 3-4 ori in jurul gatului copilului. Acesta duce la scurtarea cordonului, ceea ce implica riscuri majore pentru fat in timpul unei nasteri naturale. Pozitia cordonului ombilical poate fi identificata la ecografie, astfel ca medicul evalueaza riscul unei nasteri naturale si recomanda pentru siguranta, cezariana. În cazuri foarte rare, un cordon nucal poate duce si la reducerea mobilitatii fetale, la scaderea ritmului de dezvoltare a fatului, mai ales daca apare la inceputul sarcinii.
„Multumesc ca mi-ati adus copilul la lumina”
Din foarte multe motive am ales sa trecem sub anonimat numele si alte date care ar putea duce la identificarea familiei. La inceput doi, apoi trei, acestia au trecut prin momente dificile, iar intimitatea lor a fost si le este un fel de refugiu.
La final tatal, coplesit de emotie ne-a spus: „Medicii si toti cei care ne-au ajutat cu atata dragoste, omenie si intelegere mi-au adus copilul dorit la lumina. Copilul meu o sa-mi aminteasca, in fiecare zi din viata mea, tot ce ati facut pentru noi. Și in fiecare zi am sa va fiu recunoscator!”
Copilul de aur s-a nascut la Brasov si, cumva, am luat parte la asta. Pe de o parte medicii, pe de alta fiecare dintre noi, cu micul ajutor, am facut ca viata sa mearga mai departe.
Consultant: dr. Loreta Solonari, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Regina Maria Brasov