Infectia de tract urinar (ITU) este una din cauzele principale de infectie bacteriana la copiii febrili cu varsta ≤2 ani. Asocierea intre ITU si anomalii congenitale de tipul refluxului vezico-ureteral (RVU) creste semnificativ riscul de pielonefrita acuta si, secundar, de aparitie a cicatricilor renale.
Scopul evaluarii imagistice dupa un prim episod de infectie de tract urinar (ITU) este de a depista precoce anomalii congenitale ale tractului urinar (de tipul uropatiilor obstructive si RVU), care predispun la infectii recurente si persistente si afectare renala.
In ce conditii ar trebui sa se realizeze o ecografie la un copil cu ITU?
Desi ecografia este o examinare neinvaziva, neiradianta, relativ necostisitoare, metoda este eficienta in screening-ul initial al copiilor dupa un prim episod de ITU, acuratetea ecografiei fiind extrem de dependenta de experienta operatorului. Aspectul imagistic normal al rinichilor la copii este diferit fata de cel al adultului. Exista, de asemenea, variatii ale aspectului normal la nou-nascut si sugarul mic fata de cel al copilului mare (scolar sau adolescent). In analiza diverselor aspecte morfologice (atunci cand examinam un copil la un prim episod de ITU) sau cand efectuam un control post-terapeutic, fie ca vorbim de tratamentul unei ITU fara malformatii renale asociate, fie de evaluarea unui copil cu RVU, trebuie tinut cont si de gradul de hidratare al copilului, unele anomalii putand fi secundare unui aport hidric redus. Prin urmare, este importanta o hidratare corecta si de durata inantea unei examinari ecografice (nu este suficienta doar hidratarea inainte de examinare).
Ecografia poate diferentia o gama larga de anomalii anatomice renale (hipoplazia sau displazia renala, dilatatii ale cailor excretorii renale, duplex renal, ureterocel, modificari ale peretelui vezical etc), insa poate diagnostica doar indirect RVU. Studiile publicate pana in acest moment raporteaza o sensibilitate mica (16-40%) de detectie a RVU grad I-V, cu o sensibilitate mai mare (63-86%) de detectie a RVU de grad III-V.
Cand este indicata examinarea ecografica a copiilor cu ITU?
Ghidurile de practica ale Academiei Americane de Pediatrie recomanda realizarea unei cistografii mictionale si a unei ecografii renale la momentul primei ITU la copii cu varsta cuprinsa intre 2 luni si 2 ani, cu mentiunea ca recomandarea pentru cistografia mictionala la momentul unei prime ITU este data de diagnosticul ecografic al unor anomalii ca hidronefroza sau dilatie ureterala, existenta de cicatrici renale etc.. Pentru copiii de peste 2 ani nu exista un consens clar.
Aceleasi ghiduri recomanda efectuarea unei ecografii reno-vezicale in primele 2 zile de la inceperea tratamentului unei ITU febrile, pentru a evalua posibile complicatii serioase de tipul abceselor sau pionefrozei.
Un aspect normal ecografic intr-un prim episod de ITU febrila nu exclude cu certitudine un RVU de grad mic, in timp ce anomalii identificabile ecografic (anomalii ale cailor excretorii, cicatrici renale) sunt mai probabil asociate unui RVU. Asadar, ecografia reno-vezicala poate fi investigatia imagistica de prima linie intr-un prim episod febril de ITU pentru evaluarea unor posibile anomalii structurale si poate fi suficienta. Cistografia mictionala are indicatie atunci cand copilul are o ITU atipica sau recurenta.