RMN-ul este o investigatie de finete care aduce un plus decisiv pentru clarificarea unor diagnostice, pentru orientarea abordarii chirurgicale, pentru monitorizarea unor tratamente sau post-tratament, fie ca vorbim de san, de patologia ginecologica, de patologia neurologica sau neurochirurgicala, de RMN-ul fetal sau de screeningul imagistic al intregului corp, spune Dr. Adina Chirita, Coordonator Centru de Imagistica Baneasa.
Dr. Adina Chirita marturiseste ca are satisfactia sa vada cum eforturile sale si ale echipei medicale aduc beneficii directe la patul pacientului. “Imagistica ajuta, ceea ce facem noi chiar conteaza!”. Dr. Adina Chirita este Coordonator Centru de Imagistica Baneasa, doctor in medicina nucleara, medic primar medicina nucleara, medic specialist radiodiagnostic, cercetator stiintific CP III, competente RM, CT, ecografie, senologie imagistica.
Aparatul RMN din Centrul de Imagistica Baneasa este de cea mai inalta performanta, cu gradienti de camp foarte puternici, care le permit medicilor imagisti sa faca achizitii de secvente care sunt folosite in cercetare. Este vorba de citiri de imagine la un anumit nivel, care nu se fac in citirea obisnuita. Sunt cerute punctual de anumite specialitati – neurologie sau neurochirurgie – pentru patologii diferite: neurodegenerativa, pentru patologia tulburarilor de constienta, pentru patologia pediatrica.
Sunteti coordonator medical pe imagistica la Regina Maria, cooptata in Clinica Sanului, ce puteti sa ne spuneti despre imagistica sanului? Vorbind de RMN-ul de san – unul din domeniile dvs. de predilectie – care sunt indicatiile?
Orice femeie este bine sa-si evalueze sanii, si examenele de screening incep la 40 de ani sau mai devreme, pentru femeia care are un risc potential pentru cancer de san, de exemplu care are rude de gradul I sau II cu anumite forme de neoplazie – cancer de san sau cancer de ovar. Pentru aceste femei, care au in familie astfel de probleme, recomandarea este sa inceapa evaluarea sanilor incepand cu 30-35 de ani. Pentru femeile tinere este bine sa inceapa evaluarea imagistica a sanilor cu o ecografie, iar dupa 40-50 de ani se recomanda o mamografie la doi ani.
Sigur ca in momentul in care se gaseste o formatiune intr-una dintre investigatiile pe care noi le consideram importante in acest diagnostic de prima linie – ecografia sau mamografia – recomandarea este sa se faca si examenul complementar. In majoritatea cazurilor cele doua examene sunt suficiente pentru un diagnostic. Uneori, pentru investigarea unor leziuni care pun semne de intrebare, se face recomandarea de prima intentie pentru biopsie.
Exista cateva indicatii clare ale examenului RMN de san:
- Examenul RMN vine sa lamureasca cazurile cu semne de intrebare, atunci cand exista un semn clinic, cand femeia palpeaza ceva, si totusi ecografia si mamografia sunt normale
- Cand exista o neconcordanta intre mamografie si ecografie
- La femeile cu risc crescut de cancer de san, se recomanda screeningul RM de san o data pe an, asa cum este specificat in noile ghiduri internationale
- La femeile cu secretii mamelonare unilaterale
- Preoperator, pentru evaluarea leziunilor multifocale multicentrice; de multe ori, ecografia sau mamografia a diagnosticat o leziune la risc, s-a biopsiat, s-a gasit cancer, se intra in sala sa se scoata cancerul, dar sunt forme de cancer polifocale, cu localizari multiple sau mult mai extinse decat ceea ce se vede la ecografie sau mamografie, si atunci RMN-ul ajuta echipa chirurgicala in managementul terapeutic, pentru a putea aprecia extinderea leziunilor polifocale
- Pentru formele de neoplazie diagnosticate pentru care se recomanda chimioterapie, RMN-ul se recomanda inainte de chimioterapie, la mijlocul curei si la final, pentru a vedea rezistenta la tratamentul chimioterapic si raspunsul la tratament; RMN-ul poate face aceasta evaluare.
- Este foarte dificil sa analizezi recidiva unui cancer de san operat, iar RMN-ul este singura metoda care evalueaza corect, care face un diagnostic corect intre cicatrice si recidiva pe cicatrice sau langa
- In cazul implantelor mamare – cu diverse modificari de structura ale protezelor mamare
- In cancerul de san la barbat
Intotdeauna femeia care face RMN de santrebuie sa vina cu documente informative anterioare – rezultate la ecografie, mamografie, in evolutie (daca exista), examene de laborator. Toate acestea ajuta mult pentru un diagnostic cat mai fidel.
De ce nu se face direct RMN de san?
Pentru ca este foarte scump si foarte laborios.
Dar este indubitabil? In situatia in care mamografia si ecografia se contrazic, RMN-ul este dincolo de orice dubiu?
Sensibilitatea RMN-ului este cea mai mare, peste 98%, si se bazeaza pe un principiu foarte simplu – acela ca leziunile maligne sunt vascularizate. Iar RMN-ul vede sigur leziunile, chiar pe cele hipovascularizate. In plus, exista posibilitatea de a diferentia leziunile vascularizate de tip benign de leziunile vascularizate de tip incert, suspect sau agresiv. Astfel, examenul RMN ne ofera o scala de valori a leziunilor vascularizate. Ecografia vede un anumit aspect al unei leziuni, mamografia vede leziunea intr-un alt fel, ambele vad anumite componente. N-as spune neaparat ca se contrazic, dar de multe ori sunt forme de cancer care nu au expresie pe imaginea ecografica sau pe cea mamografica. Si atunci, cum faci sa spui chirurgului ce este si unde sa scoata?! In strainatate, in astfel de cazuri se face biopsie ghidata RM. La noi in tara inca nu se face.
Atunci cand este corect recomandat, RMN-ul de san este un examen important si de detaliu, detaliu care face diferenta.
Vorbind de interdisciplinaritate in Clinica Sanului, cum functioneaza?
Afara se lucreaza intr-o echipa foarte bine sudata, in care exista imagist, oncolog, chirurg specializat in patologia sanului, psiholog. Se lucreaza in echipa, se face un board medical in care fiecare isi spune punctul lui de vedere si se ia decizia. Si la noi se fac anumite boarduri medicale – si intr-adevar sunt foarte utile.
Folosind imagistica in ginecologie, ce ne puteti spune despre diagnosticul precoce al cancerului genital?
RMN-ul este extrem de sensibil in ginecologie. Exista niste secvente care permit, si la san, dar si in general, diagnosticul cancerului si al formelor precancerigene. Un examen Papanicolau corect si cu un RMN pelvin permit sa diagnostichezi cancerul de col si cancerul endometrial in formele in care totul este localizat inca strict intrauterin, si nu a avut loc invazie loco-regionala sau extensie la distanta. Este extrem de util, pentru ca putem vorbi de un diagnostic precoce si de vindecarea leziunii. Pana la urma, asta este tinta noastra – a face o preventie a cancerului, ori acest lucru este posibil in momentul in care diagnosticam leziunile pre-neoplazice sau formele in situ – primele forme de cancer – in primele stadii.
Uneori se face dupa un test Papanicolau modificat, alteori sunt descoperiri intamplatoare, sunt diferite cazuri. De exemplu, daca pacienta face un RMN de coloana lombara si se evidentiaza un col modificat, automat se face recomandare de examen ginecologic, colposcopie, examen Papanicolau.
Endometrioza este o provocare pentru ginecologi, ce ne puteti spune despre aportul imagisticii?
Infertilitatea la femeie este o provocare, iar identificarea cauzei este un examen de finete, foarte minutios. De multe ori, focarele de endometrioza – tesut endometrial situat in alta parte decat la nivelul endometrului – pot sa duca la manifestari de infertilitate. E foarte important pentru femeia tanara sa stie ca le are, unde le are, si sa le rezolve, ca sa nu ajunga in stadiile avansate unde, intr-adevar, chirurgia pune probleme. Scopul este acela ca femeia sa ajunga sa devina fertila – mai ales daca isi doreste lucrul asta.
Pacienta vine la recomandarea ginecologului, care trebuie sa faca o mentiune clara ca doreste protocolul pentru endometrioza, pentru ca e putin diferit fata de evaluarea standard a pelvisului – intereseaza focare endometriozice cu anumite localizari, care sunt dificil de vizualizat altfel.
Sa zicem ca va uitati altfel?
Da, ne uitam altfel! Diagnosticul focarelor endometriozice extrauterine necesita o minutiozitate speciala si o “finete” care se exerseaza cu experienta de fiecare zi.
Neuroimagistica este o alta zona de expertiza
Prin neuroimagistica putem identifica modificari mai precoce, vedem modificari de detaliu, si putem veni cu date suplimentare acolo unde apar probleme de diagnostic diferential, de exemplu intre glioame de grad mic si leziuni demielinizante de alte cauze. Exista medici clinicieni neurologi si neurochirurgi cu care colaboram si care beneficiaza de serviciile noastre si aplica ceea ce facem noi.
Facem curent RMN functional cerebral. Exista un protocol anume pe care lucrez si sunt anumite secvente specifice, de exemplu secventa BOLD, in care se urmareste activitatea corticala, respectiv RMN-ul functional. Se dau pacientului anumite comenzi – de vorbire, de auz, de vizualizare a unor imagini, de motricitate, se stimuleaza anumiti centri din creier si se vede cum se activeaza centrii corticali responsabili de un stimul dat. De exemplu, este important ca in chirurgia focarului epileptogen, cand un pacient nu raspunde la un tratament medicamentos si zona care trebuie excizata cuprinde centri foarte importanti de vorbire sau de mers, sa se faca o harta a proiectiilor corticale, in care se vad relatiile/ reperele intre focarul epileptogen si ariile de interes corticale, ceea ce ii permite neurochirurgului sa hotarasca cum abordeaza operatia.
Spectroscopia de rezonanta magnetica este o metoda care s-a dezvoltat pentru analiza leziunilor cerebrale endocraniene si care ne permite obtinerea unor informatii de structura a leziunii. Desigur ca nu e metoda care se face uzual, dar se face tintit, cand este ceruta de neurolog sau de neurochirurg. Practic, se face intai un RMN morfologic, si daca acesta nu e pe deplin relevant, se face spectroscopia de rezonanta magnetica. Daca leziunea pune niste probleme de diagnostic esentiale, care pot schimba complet orientarea terapeutica, atunci neurologul poate sa ceara si spectroscopia RM de la prima examinare. Metoda ajuta mult in a diferentia intre o leziune tumorala sau inflamatorie, infectioasa, de exemplu.
O alta metoda moderna este tractografia de rezonanta magnetica, care vizualizeaza tracturile de substanta alba si functionalitatea lor. Nu e o metoda care se face uzual sau la cererea pacientului, dar clinicianul care stie sa foloseasca aceasta secventa este cel care o solicita in cazuri exprese – tine strict de clinician ca sa solicite acest tip de secventa.
RMN-ul fetal – permite confirmarea clara a unor leziuni diagnosticate ecografic prenatal
RMN-ul fetal – care a luat o amploare destul de mare in ultimul timp – ajuta la vizualizarea anumitor leziuni sau malformatii in viata uterina. De multe ori exista malformatii, exista suspiciuni ale unor leziuni diagnosticate ecografic si acestea necesita o confirmare clara sau dimpotriva, o infirmare. Sau poate uneori exista o modificare morfologica care poate, in spatele ei, sa presupuna alte malformatii care nu sunt usor de vazut ecografic. Si atunci se solicita RMN-ul fetal.
RMN-ul fetal nu este daunator?
RMN fetal se face in trimestrul doi sau trei de sarcina, nu se face – preventiv – in primul trimestru de sarcina, in primele 12 saptamani. De asemenea, examenul se face doar fara substanta de contrast, pentru ca nu se stie efectul teratogen al substantei de contrast asupra fatului.
De asemenea, putem face orice fel de investigatie imagistica mamei insarcinate in trimestrul 2 sau 3. RMN-ul fetal e centrat strict pe fat, dar si mama poate face orice explorare imagistica pentru patologia proprie, dar fara substanta de contrast. Se face pentru a certifica sau nu existenta unor malformatii sau leziuni non malformative, ischemice, vasculare, tumorale etc.
Ce alte investigatii moderne se mai fac in Centru de Imagistica Baneasa?
Facem urografie RM (cu si fara substanta de contrast), adica vizualizam tot tractul urinar.
De asemenea, facem screening pentru tot corpul – All Body. Este un screening general, al intregului corp, de sus si pana jos, vedem cap, gat, torace, articulatii mari, inclusiv genunchi, gambe, este o evaluare generala. Lucrurile mari, care trebuie vazute si pentru care se face examenul, se vad. Poti face acest screening general si apoi, daca e cazul, poti explora in continuare tintit pe un anumit segment.
As mentiona si entero-RMN-ul, este un examen RM de explorare al tubului digestiv care se face dupa o pregatire specifica anterioara, de tipul colonoscopiei clasice. E foarte util in patologia inflamatorie de tract digestiv.
Sunteti foarte implicata si in cercetare. Ce puteti sa ne spuneti despre proiectele de cercetare?
Mi-am inceput activitatea de cercetare in Institutul “Victor Babes”, si am dezvoltat ulterior proiecte de cercetare in neuroradiologie si imagistica oncologica, avand de asemenea si o diploma de neuroradiologie obtinuta in strainatate.
Am efectuat studii de cercetare fundamentala in oncologie (cercetarea unor secvente chiar pe animale de laborator impreuna cu colegi biochimisti de la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele), studii privind testarea raspunsului la anumite medicamente.
Bineinteles ca aceste proiecte trebuie sa aiba in spate un suport medical clinic si un laborator de cercetare care sa sustina partea imagistica, pentru ca imagistul singur e dificil sa dezvolte un proiect de cercetare. In general, cercetarea presupune o munca de echipa, si intr-adevar sunt acum niste proiecte de interes care se prefigureaza, in special pe partea de neurologie, in cadrul retelei Regina Maria.
Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor