Ce este reflexoterapia
Prin reflexoterapie sau masaj reflexogen, se intelege o forma de tratament complementar care se bazeaza pe medicina traditionala chineza. Implica masajul punctelor de presiune (puncte reflexogene sau puncte de reflex) din zona picioarelor, a mainilor, a urechii.
Se spune ca aceste puncte de presiune corespund unor organe sau zone ale corpului, iar prin stimularea lor se contribuie la ameliorarea durerii.
Persoanele care promoveaza aceasta forma de terapie alternativa o recomanda pentru:
- Dureri de cap.
- Probleme de somn.
- Probleme ale digestiei.
- Afectiuni articulare.
Reflexoterapia: principii
Reflexoterapia se bazeaza pe ideea ca fiecare organ si zona importanta a corpului se „reflecta” intr-o anumita regiune a corpului (talpa piciorului, palma, urechea etc.). De exemplu, cea mai populara forma de reflexoterapie este cea a piciorului. Astfel, suprafata talpii poate fi impartita in zone de reflex care corespund unui anumit organ sau regiune a corpului.
Se crede ca o afectiune a unui organ produce iritatia unei anumite zone de reflex (din talpa, palma etc.). Prin reflexoterapie, se stabileste legatura dintre organul bolnav si zona din talpa unde apar reactiile corpului. Se spune ca atingerea intr-un anumit mod a zonelor de reflex influenteaza pozitiv sanatatea si functiile anumitor organe.
Exista mai multe principii si sisteme prin care lucreaza reflexoterapia:
- Sistemul Head sau dermatom, numit astfel dupa neurologul englez Sir Henry Head. Acesta credea ca dermatoamele (zonele de reflex) sunt portiuni din piele neinervate de un nerv spinal si care este legat de o alta zona a corpului sau organ prin nervi.
- Harta zonelor corporale (William Fitzgerald) imparte corpul in zece zone longitudinale si trei zone orizontale.
- Teoria zonelor sau punctelor de reflex (Eunice Ingham) care se reflecta in talpile picioarelor.
- Microsistemele scalpului, potrivit medicului japonez Toshikatsu Yamamoto.
Tipuri de reflexoterapie
Exista trei forme mari de reflexoterapie la care se adauga mai multe forme minore. Metodele folosite pot fi diferite, insa scopul este acelasi: ameliorarea durerii sau a altor simptome. Iata care sunt principalele forme de reflexoterapie.
Reflexoterapia piciorului (a talpii)
Se spune ca masajul profund al unor parti ale talpii piciorului duce la ameliorarea unor simptome. Practicantul de reflexoterapie (numita uneori si reflexoterapia talpii) poate masa o anumita parte a degetului, talpa dreapta sau stanga, dar si alte zone. Mai mult, specialistul insista nu doar asupra unor zone delimitate vizual, ci si asupra punctelor de reflex. Iata, mai jos, harta talpilor picioarelor.
Reflexoterapia palmei
Reflexoterapia palmei este mai putin cunoscuta, insa se spune ca este la fel de eficienta precum reflexoterapia talpii ca forma de terapie complementara. In general, se maseaza palma si lungimea degetelor, uneori si zona de deasupra palmei. Similar reflexoterapiei talpii, si aici se aplica presiune pe anumite puncte reflexogene pentru a stimula vindecarea. Iata harta organelor in palma.
Reflexoterapie auriculara (a urechii)
Si in cazul reflexoterapiei auriculare, principiul este acelasi: stimularea punctelor sau zonelor de reflex pentru a forta creierul sa transmita un raspuns de reglare a functiilor unor organe. In auriculoterapie, stimularea punctelor de reflex se realizeaza manual sau printr-un usor curent electric aplicat pe anumite puncte-cheie. Vezi harta reflexoterapie a urechii.
Puncte de reflexoterapie
In reflexoterapie, exista mai multe puncte reflexe sau zone reflexogene despre care se spune ca sunt conectate la organe sau parti ale corpului.
Vezi care sunt puncte reflexogene in talpa, palma si ureche.
Puncte presopunctura talpa piciorului:
- Capul si creierul – punctul reflexogen se afla in zona degetelor de la picioare.
- Glanda pituitara – punctul reflexogen se afla in partea de sus a degetului mare.
- Stomac – punctul reflex se afla in centrul talpii.
- Inima – punctul reflex se afla pe degetul mic.
- Rinichi – punctul reflex se afla in zona centrala a talpii.
Puncte presopunctura palma:
- Coloana vertebrala – punctul reflex se afla de-a lungul degetelor pe partea din spatele palmei.
- Sinusurile – punctul reflex se afla la baza degetelor.
- Plamanii – punctul reflex se afla in zona superioara a palmei.
- Ficatul – punctul reflex se afla in partea dreapta a palmei.
- Intestinul gros – punctul reflex se afla in partea inferioara a palmei.
Puncte presopunctura ureche:
- Ochii – punctul reflex se afla in zona superioara a urechii.
- Gura si gatul – punctul reflex se afla in partea centrala a urechii.
- Inima – punctul reflex se afla in zona lobilor urechii.
- Sistemul digestiv – punctul reflex se afla in zona inferioara a urechii.
- Rinichii – punctul reflex se afla in partea posterioara a urechii.
Reflexoterapie vs. presopunctura
Atat reflexoterapia, cat si presopunctura sunt tehnici prin care se aplica presiune asupra unor puncte ale corpului in vederea tratarii unor probleme de sanatate. Cu toate acestea, cele doua tehnici sunt foarte diferite.
Presopunctura implica masarea unor zone la nivelul intregului corp si se bazeaza pe o traditie de mii de ani in timp ce reflexoterapia lucreaza mai ales cu talpile si mainile si are origini ceva mai recente, insa tot din zona asiatica.
In general, presopunctura presupune si schimbarea alimentatiei si a stilului de viata, precum si consumul de ceaiuri si tincturi. Practicantii cred ca prin atingerea unor puncte ale corpului se incurajeaza fluxul chi-ului, forta vietii.
Avand in vedere ca medicina chineza traditionala spune ca bolile apar pe fondul unui dezechilibru al chi-ului, presopunctura este folosita pentru a restabili acest echilibru. De cele mai multe ori, reflexoterapia este ceva mai apropiata de tehnicile medicale si desi scopul este acelasi, ameliorarea sanatatii, nu se pune accent pe chi.
Beneficii reflexoterapie
Practicantii reflexoterapiei spun ca aceasta tehnica are numeroase beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca reflexoterapia este o forma complementara de tratament si nu ar trebui sa inlocuiasca vizita la medic sau urmarea tratamentului recomandat de doctorul specialist. Iata care sunt principalele beneficii ale reflexoterapiei:
- Poate reduce stresul – reflexoterapia poate ajuta la calmare prin stimularea punctelor reflexe. Este o activitate placuta si relaxanta.
- Poate calma durerile de cap – prin masarea zonei specifice capului, se stimuleaza circulatia sangelui la creier. Astfel, durerea de cap se poate atenua.
- Poate contribui la atenuarea unor probleme cauzate de diabetul zaharat – aceasta afectiune cronica, diabetul de tip 2, poate cauza probleme ale piciorului, inclusiv amortire, senzatia de intepatura, calusuri si ulcer. Prin reflexoterapie, se imbunatateste circulatia si scade riscul de neuropatie.
- Poate reduce simptomele asociate sindromului premenstrual – durerea si alte simptome specifice pot fi ameliorate prin reflexoterapie. Efectul este cu atat mai pronuntat daca administrarea de ibuprofen este insotita de reflexoterapie.
- Poate ajuta la recuperare dupa sinuzita – reflexologul lucreaza asupra punctelor reflexe care corespund capului si plamanilor pentru a ajuta la reducerea dificultatilor respiratorii si a problemelor sinusurilor.
- Poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii – reflexoterapia promoveaza calmul si starile relaxante. In plus, contribuie la o mai buna circulatie si ajuta la reglarea ritmului cardiac.
Indicatii reflexoterapie
Reflexoterapia poate fi folosita ca terapie complementara, alaturi de medicatie, pentru a sustine recuperarea sau pentru a ameliora anumite simptome in caz de:
- Stres.
- Insomnie.
- Stari de nervozitate.
- Oboseala cronica.
- Migrene.
- Astm.
- Sinuzita.
- Afectiuni digestive, mai ales pe fond de stres.
- Boli ale ficatului.
- Boli intestinale.
- Afectiuni ale articulatiilor.
Ce presupune
Pentru rezultate foarte bune, este recomandat sa tii cont de cateva recomandari inainte de sedinta de reflexoterapie, in timpul ei si dupa aceea.
Ce sa faci/stii inainte de sedinta de reflexoterapie
Poarta haine lejere care permit usor accesul la picioarele sau mainile tale. Cu aproximativ trei ore inainte de reflexoterapie, evita alimentele grele pentru stomac.
Ia o masa lejera sau o gustare sanatoasa. Daca resimti disconfort sau alte probleme in timpul sedintei, poti comunica acest lucru terapeutului.
In functie de reactiile tale, acesta poate ajusta tehnica si presiunea.
In ce consta reflexoterapia?
De regula, o sedinta de reflexoterapie incepe cu o discutie scurta intre practicant si pacient. Este normal sa primesti intrebari legate de starea de sanatate si de ce ai venit la reflexoterapie. Apoi, vei fi rugat sa te asezi pe o masa de masaj. Odata ce te simti confortabil, terapeutul va incepe sa lucreze.
Terapia consta in masaj care se concentreaza pe puncte reflexogene asociate zonelor cu probleme. Reflexoterapeutul va aplica un masaj de intensitate medie spre mare pentru a incuraja circulatia si oxigenarea tesuturilor. Este posibil sa apara o durere locala, insa aceasta dispare dupa tratament.
Ce sa faci dupa reflexoterapie?
Dupa reflexoterapie, este indicat sa bei apa pentru a incuraja eliminarea toxinelor. Lasa-ti timp sa te relaxezi pentru ca organismul tau sa poata raspunde la tratamentul primit. Este posibil sa resimti o usoara oboseala dupa reflexoterapie, insa aceasta este trecatoare.
Reflexodiagnosticul: ce este
Reflexodiagnosticul se refera la interpretarea zonelor dureroase din zonele reflexogene si o discutie cu reflexoterapeutul privind starea generala de sanatate si afectiunea pentru care ai venit. Se spune ca prin reflexodiagnostic se descopera afectiunile organului corespondent unui anumit punct reflexogen.
Potrivit teoriei reflexoterapeutice, palparea punctelor reflexogene cauzeaza durere atunci cand organul corespondent este bolnav. La simpla apasare a zonei respective, poate aparea durerea. In general, se resimte ca si cum ai avea fire de nisip dureroase sub piele sau chiar drept o impunsatura de cutit.
Exclamatia de durere va semnala reflexoterapeutului ca organul de care este legat punctul reflexogen este in suferinta. Totusi, este bine de stiut ca durerea locala poate aparea si ca urmare a unei afectiuni dermatologice, traumatism, bataturi, malformatii sau tumori.
Cat costa
O sedinta de reflexoterapie dureaza aproximativ 50 de minute, iar efectul analgezic se instaleaza dupa aproximativ trei sedinte. Pentru rezultate de durata, este indicata o sedinta de reflexoterapie la trei zile, fiind recomandate minimum 10 sedinte. In vederea mentinerii starii de sanatate, ar trebui sa faci o sedinta de reflexoterapie pe saptamana.
Pretul unei sedinte de reflexoterapie este de 100-150 de lei si poate varia in functie de experienta practicantului si de locatia salonului.
Contraindicatii
Contraindicatiile pentru reflexoterapie tin, de cele mai multe ori, de o problema a piciorului sau a mainii. Este de evitat reflexoterapia piciorului in caz de:
- fractura a piciorului;
- flebita;
- fasceita plantara.
In cazul reflexoterapiei la mana, este indicat sa nu apelezi la reflexoterapie daca suferi de:
- fractura a mainii;
- artrita;
- reflex palmar;
- arsuri;
- infectii;
- negi.
Nu este recomandat sa faci reflexoterapia urechii daca ai una dintre problemele de sanatate de mai jos:
- timpanul perforat;
- implant cohlear;
- prezenta dermatitei sau a unei eczeme la nivelul urechii externe;
- infectie curenta sau recenta a urechii externe.
De asemenea, reflexoterapia nu este indicata daca urmezi tratament pe baza de corticosteroizi sau daca:
- ai febra;
- esti insarcinata;
- suferi de o afectiune contagioasa;
- ai avut recent o interventie chirurgicala;
- suferi de inflamatia nervilor periferici;
- ai cancer.
Este recomandat sa vorbesti cu medicul inainte de reflexoterapie daca suferi de una dintre urmatoarele afectiuni:
- orice afectiune cardiovasculara, mai ales tromboza, flebita, hipertensiune arteriala;
- edem;
- osteoporoza;
- epilepsie;
- diabet;
- afectiuni ginecologice.
Desi nu este o modalitate demonstrata stiintific, reflexoterapia poate fi folosita ca adjuvant in anumite afectiuni temporare sau cronice. Daca suferi de o anumita boala, este indicat sa vorbesti cu medicul inainte de a merge la reflexoterapie.
Surse:
What is reflexology, https://www.aor.org.uk/what-is-reflexology/
What is Reflexology?, https://www.ocr.edu/whatis.htm
How Does Reflexology Work?, https://www.takingcharge.csh.umn.edu/explore-healing-practices/reflexology/how-does-reflexology-work
Reflexology, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/reflexology
Reflexology: What It Is, and Does It Work?, https://health.clevelandclinic.org/reflexology/
Foot Reflexology: Recent Research Trends and Prospects, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9819031/