La baieti, pubertatea apare de obicei intre 10-14 ani, putand insa sa inceapa la 9 ani si sa continue pana la 16 ani.
Cum apare pubertatea
Maturizarea sexuala si fizica care apare in timpul pubertatii rezulta ca urmare a schimbarilor hormonale. Hipotalamusul si glanda pituitara care se gasesc la nivelul creierului initiaza pubertatea la baieti:
- Hipotalamusul secreta hormonul eliberator de hormon luteinizant (in engleza Luteinizing-hormone-releasing hormone, prescurtat LHRH) care stimuleaza hipofiza sa secrete hormonul luteinizant (prescurtat LH, din engleza luteinizing hormone) si hormonul foliculostimulant (prescurtat FSH, din engleza follicle-stimulating hormone)
- LH determina productia de testosteron la nivelul testiculelor. FSH si testosteronul determina testiculele sa produca sperma.
- Testosteronul este responsabil pentru dezvoltarea la baieti a caracterelor sexuale secundare, care determina dezvoltarea masculinitatii (inclusiv modificari cum ar fi cresterea parului facial si schimbarea vocii).
Ce modificari la nivelul corpului apar la pubertate
Maturizarea sexuala se desfasoara intr-o anumita secventa. La baieti, este mai dificil sa se recunoasca exact momentul de inceput al pubertatii. Exista modificari care se produc, insa acestea apar treptat de-a lungul unei perioade de timp. La baieti, pubertatea apare de obicei intre 10-14 ani, putand insa sa inceapa si la 9 ani si sa continue pana la 16 ani. Comparativ cu fetele, pubertatea la baieti apare mai tarziu, in medie existand o diferenta de 2 ani.
Schimbarea poate sa produca teama, confuzie si curiozitate. Fiul tau va vrea sa stie cat de inalt va fi, de ce i se schimba vocea sau cand se poate barbieri pentru prima data.
Explica-i etapele pubertatii:
- Modificarea initiala consta in marirea scrotului si a testiculelor, care aproape isi dubleaza volumul. In acest moment de inceput, penisul nu se mareste.
- Dupa cateva luni apare parul pubian care initial este lung si moale, localizat doar intr-o zona mica din jurul organelor genitale. Acesta devine apoi mai inchis la culoare si mai gros pe masura ce continua sa se extinda. In cele din urma, parul pubian va arata ca cel al barbatului adult, insa este raspandit pe o zona mai mica. Se poate intinde si pe coapse si, uneori, pe abdomen.
- In timp ce testiculele si scrotul continua sa se mareasca, incepe si penisul sa creasca, initial in lungime, iar apoi in latime.
- La 1 an dupa marirea in volum a testiculelor, apare saltul in dezvoltare. Acesta incepe cu cresterea mainilor si a picioarelor, urmata mai tarziu de cresterea bratelor si antebratelor, coapselor si gambelor si in final a toracelui si abdomenului. Astfel, baiatul adolescent va avea initial un aspect al corpului disproportionat, cu brate si picioare lungi in raport cu trunchiul, ceea ce il poate face sa se simta stangaci. Baiatul va observa o crestere semnificativa in inaltime. Daca era supraponderal, acum pare ca a slabit, pe masura ce creste in inaltime. La sfarsitul pubertatii, baiatul va creste cu aproximativ 30 de centimetri. Varful de crestere la baieti apare mai tarziu cu aproximativ 2-3 ani comparativ cu fetele.
- La 50% dintre baieti poate aparea cresterea in dimensiuni a glandelor mamare (ginecomastie). Frecvent, se remite in 1-2 ani.
- Vocea se modifica, pentru ca in final sa devina mai profunda si groasa. Modificarea vocii se produce in jurul varstei de 11-14 ani, in timpul puseului de crestere. Este o etapa normala in cadrul pubertatii ca urmare a faptului ca laringele si corzile vocale se maresc. Inainte de pubertate, laringele si corzile vocale sunt mici si subtiri, ceea ce face ca tonalitatea vocii unui copil sa fie mai inalta decat cea a adultului. Aceasta modificare apare atat la fete, cat si la baieti. Daca la fete se modifica doar cateva tonuri, la baieti vocea se schimba semnificativ. Acest proces in care vocea baiatului poate trece brusc de la tonuri inalte la tonuri joase, ceea ce poate fi deranjant, este o conditie temporara, care se va imbunatati in cateva luni.
- La aproximativ 2 ani de la aparitia pilozitatii pubiene apare si pilozitatea axilara (sub brate), faciala (pe fata), precum si la nivelul pieptului, bratelor si picioarelor. Va deveni mai evidenta spre sfarsitul pubertatii.
- Pielea devine grasa si apare transpiratia. Poate sa apara acneea. Igiena zilnica devine importanta.
- Prima ejaculare survine la 1 an dupa ce cresterea in lungime a penisului se accelereaza. Varsta la care se produce prima ejaculare - intre 11-15 ani - este influentata de factori psihologici, culturali si biologici. Pe masura ce penisul se mareste, baiatul adolescent poate sa aiba erectie, cand penisul devine dur, mai mare si se indreapta in afara corpului, deoarece se umple cu sange. Erectia apare ca urmare a schimbarilor hormonale, fie spontan, fie declansata de fanteziile sexuale. Uneori erectia este insotita de ejaculare, cand se elimina sperma. Atunci cand apare in timpul noptii, baiatul poate experimenta ceea ce se numeste popular „un vis umed”. Este o parte normala a pubertatii.
- Incepe sa se produca sperma, care contine spermatozoizi si alte fluide. Sperma poate fi eliberata in timpul unei ejaculari, astfel incat baiatul adolescent devine capabil sa se reproduca. Cu fiecare ejaculare se elimina aproximativ o lingurita de sperma care contine 200-500 milioane de spermatozoizi.
- In final, umerii se latesc si musculatura se dezvolta. Chiar daca nu practica exercitii de ridicare de greutati, adolescentul va constata ca are o musculatura mai bine definita.
Ce modificari cognitive, emotionale si sociale apar la pubertate
Pubertatea nu inseamna doar modificari fizice si sexuale, ci si modificari cognitive, emotionale si sociale. Fiecare adolescent evolueaza in ritmul sau si adopta propria viziune asupra lumii.
Abilitati cognitive
Abilitatile care devin evidente in perioada pubertatii sunt:
- Isi dezvolta capacitatea de gandire abstracta
- Devine preocupat de filozofie, politica si problemele sociale
- Isi dezvolta gandirea pe termen lung
- Isi stabileste obiective
- Isi dezvolta imaginea de sine si se compara cu ceilalti
Modificari emotionale
Din punct de vedere emotional, pubertatea poate fi o perioada interesanta, insa in egala masura dificila, pentru unii copii. Ei trebuie sa faca fata modificarilor corpului, acneei sau mirosului neplacut in aceasta perioada in care devin foarte constienti de sine. Aceste modificari emotionale pot avea efecte psihologice:
- Schimbari de dispozitie bruste
- Stima de sine scazuta
- Agresivitate
- Depresie
Relatiile adolescentului cu ceilalti
Adolescentul va incepe sa-si castige independenta si controlul si vei observa ca:
- Vrea sa devina independent fata de parinti
- Relatiile cu colegii devin foarte importante
- Influenta si acceptarea colegilor devin foarte importante
- Se poate indragosti
- Se poate angaja in relatii pe termen lung
Cand trebuie sa te ingrijorezi
Este recomandat sa mergi cu baiatul tau la medicul pediatru daca observi ca:
- Nu a aparut nicio marire a testiculelor pana la varsta de 14 ani
- Nu a aparut parul pubian la varsta de 15 ani
- Exista un interval mai mare de 5 ani de la debutul cresterii organelor genitale externe si definitivarea acestora
De asemenea, baiatul tau va avea nevoie de ingrijire specializata atunci cand:
- Acneea pare mai severa decat normal
- Starea sa emotionala il afecteaza mai mult decat te astepti
Discuta cu baiatul tau
Baietelul tau a crescut si a devenit mai putin dornic sa comunice cu tine. Nu este ceva neobisnuit ca baietii adolescenti sa devina mai putin vorbareti si mai retrasi fata de parinti. Pastreaza deschisa comunicarea intre voi si discuta cu fiul tau despre schimbarile pe care le traieste. Intereseaza-te despre pasiunile lui, despre subiectele de interes si discuta cu el despre prietenii lui, despre scoala sau orice altceva ii place. Acest lucru il va ajuta sa se simta confortabil cand va dori sa vorbeasca cu tine despre alte lucruri importante, ca de exemplu, despre ceea ce experimenteaza in perioada pubertatii.
Un baiat ar trebui sa fie informat despre dezvoltarea normala a penisului, despre erectii si despre ejacularile nocturne inainte de varsta de 12 ani. De asemenea, este important sa vorbesti cu el despre ceea ce se intampla la pubertate cu fetele.
Este recomandat sa nu ai o singura, mare discutie, ci mai degraba o serie de discutii, pe care s-o initiezi cand baiatul tau este mic si incepe sa puna intrebari despre partile corpului. Cu fiecare noua discutie ofera-i din ce in ce mai multe detalii, in functie de nivelul de maturitate si de interesul despre subiect. Iar daca baiatul tau are o intrebare, raspunde-i deschis si onest. Daca te simti inconfortabil, ai nevoie sa cunosti tu mai intai raspunsul sau nu esti sigur cum sa porti acea discutie cu copilul tau, cere sfatul medicului pediatru.
Masturbarea
Pe masura ce baietii se maturizeaza fizic si emotional, devin din ce in ce mai curiosi cu privire la sexualitatea lor si la propriul corp. Desi sugarii si copiii mici isi ating propriile organe genitale din cand in cand, deoarece le place modul in care se simt, masturbarea este mai frecventa la copiii mai mari, incepand cu preadolescentii si adolescentii.
Preconceptiile si miturile despre masturbare sunt exact ceea ce sunt. Nu, masturbarea nu va determina cresterea parului pe degetele copilului, nu ii va cauza infertilitate si nu va orbi, si mai ales nu ii va produce noi probleme emotionale. Un numar mic de copii si adolescenti cu probleme emotionale deja existente pot deveni preocupati de masturbare - la fel cum pot deveni excesiv de preocupati de alte comportamente sau ganduri. Masturbarea constanta sau obsesiva poate fi un semn de anxietate sau al unei alte probleme emotionale. Insa cu exceptia acestor situatii, masturbarea este considerata de medici ca fiind o modalitate obisnuita de auto-explorare sexuala normala. Unii preadolescenti si adolescenti pot alege sa se masturbeze, in timp ce altii nu.
Deoarece masturbarea este adesea considerata un subiect intim, multi baieti se pot simti jenati sa vorbeasca despre asta, fiind mai curand ingrijorati ca parintii lor s-ar putea supara sau ar putea fi dezamagiti de ei. De aceea, unii copii prefera sa vorbeasca mai degraba cu fratii mai mari, cu prietenii lor sau cu medicul pediatru, decat cu parintele. Daca esti preocupat si ai intrebari despre masturbare, discuta cu medicul pediatru.
Erectia si ejacularea nocturna
Baietii, care pot sa aiba erectii inca din copilarie, vor experimenta in plus la pubertate ejacularea. De obicei, acest lucru se intampla pentru prima data intre 11 - 15 ani, fie spontan sau in legatura cu fanteziile sexuale, in timpul masturbarii, fie ca ejaculare nocturna (asa numitele „vise umede”). Daca baiatul tau nu stie despre visele umede inainte de producerea acestora, ar putea crede ca a urinat accidental sau ca ceva anormal se intampla cu corpul lui. De asemenea, la pubertate erectiile spontane se pot produce intr-un mod impredictibil, uneori in situatii foarte inconfortabile, cum ar fi, de exemplu, in timp ce expune un subiect in fata clasei. Discuta cu baiatul tau adolescent ca nu poate face prea multe pentru a inhiba erectia spontana (indicatia de a se gandi la ceva care sa nu aiba nicio legatura cu sexul s-a dovedit ineficienta), ca acest fenomen este ceva normal, care se intampla tuturor baietilor la pubertate si ca va inceta pe masura ce creste. Subliniaza ca atat erectia, cat si ejacularea nocturna nu reprezinta ceva despre care sa se simta jenat sau rusinat.
Vocea in schimbare
Chiar imediat dupa saltul in crestere, in jurul varstei de 11-14 ani, laringele impreuna cu corzile vocale se maresc si ele. Astfel, pentru o scurta perioada de timp de cateva luni, pana cand laringele va ajunge la dimensiunea adultului, vocea baiatului va fi diferita si ii va fi dificil sa se controleze atunci cand incearca sa vorbeasca, cand poate emite sunete care pot parea deranjante. Daca fiul tau este ingrijorat, jenat sau chiar stresat de schimbarile in tonalitate ale vocii lui, explica-i ca este un aspect temporar, si ca oricine trece prin aceasta etapa de dezvoltare, intr-o oarecare masura. Dupa cateva luni, vocea lui va deveni una rezonanta si groasa, asemeni vocii unui barbat adult.
Ginecomastia
Daca fiul tau refuza sa se mai schimbe la ora de sport, daca prefera sa fie vazut purtand mereu un tricou pe el sau daca inoata purtand un tricou, probabil ca a devenit constient ca unul sau ambii sani s-au marit (ginecomastie). Pentru baietii care se afla in procesul de definire a masculinitatii lor, este foarte linistitor sa afle ca ginecomastia se rezolva de obicei intr-un an sau doi. "Ce bine ca mi-ai spus! Am crezut ca ma transform in fata!" este reactia lor obisnuita.
Surse de informatie:
www.merckmanuals.com
www.stanfordchildrens.org
www.familydoctor.org
www.hopkinsmedicine.org
www.healthychildren.org
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer