Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hipospadias

Articol de Dr. Dan Cristea Medic specialist Chirurgie pediatrica

Hipospadias este o conditie in care orificiul uretrei nu se formeaza la capatul penisului, putand fi localizat oriunde pe partea anterioara a acestuia, spre radacina penisului si uneori chiar in regiunea perineala. Uretra este un tub prin care atat urina, cat si sperma se elimina in exterior. In mod normal, orificiul uretrei se deschide in varful penisului.

Hipospadias este o malformatie congenitala, ceea ce inseamna ca baiatul se naste cu ea. In plus, multi copii cu hipospadias pot avea penisul curbat in jos, iar aspectul preputului, pliul de piele care acopera capul penisului, este asemanator unei glugi, din cauza ca se dezvolta doar in jumatatea posterioara.

Hipospadias este relativ frecvent, aproximativ un baiat din 200-300 putand sa se nasca cu hipospadias. Motivul pentru care apare aceasta afectiune este rezultatul unui cumul de factori care au actionat in viata intrauterina, insa nimic din ceea ce au facut sau nu au facut parintii in timpul sarcinii nu produce aceasta malformatie. Hipospadiasul apare mai frecvent la baietii ai caror tati sau frati au avut la randul lor aceasta afectiune.

Ce probleme poate cauza hipospadiasul?

Este firesc sa fii ingrijorat despre cum va afecta hipospadiasul sanatatea copilului tau. Totusi, tratamentul chirurgical restaureaza aspectul normal al penisului copilului tau, care va putea avea o viata sexuala normala ca adult.

Netratat, hipospadiasul poate avea implicatii functionale si psihologice, cu atat mai severe cu cat orificiul uretrei este situat spre baza penisului:

  • Copilul nu va putea urina in picioare ca ceilalti baieti. Sugarul care poarta pampers nu va avea vreo problema, insa pe masura ce creste, baiatul nu va putea sa directioneze jetul de urina spre olita. Pentru a evita sa se ude, va fi nevoit sa urineze in pozitie sezanda, ceea ce va influenta dezvoltarea lui sociala
  • In plus, un penis drept este esential pentru functia sexuala si sanatatea reproductiva
  • Considerandu-se „diferiti” fata de ceilalti, frecvent acesti copii pot avea probleme emotionale

Din cauza acestor motive, precum si a aspectului estetic, cei mai multi parinti aleg operatia pentru corectarea defectului.

Cum se trateaza hipospadiasul?

Tratamentul hipospadiasului este chirurgical, operatia putand corecta malformatia cu recrearea unui penis cu aspect normal si pe deplin functional. De cele mai multe ori chirurgul pediatru va finaliza reconstructia intr-un singur timp operator. In anumite cazuri mai severe va fi nevoie de doua interventii efectuate la distanta de sase luni.

In Spitalul Regina Maria Brasov, copiii cu hipospadias sunt tratati de Dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg pediatru specializat in chirurgia hipospadiasului primar si a hipospadiasului multiplu operat. In majoritatea cazurilor, Dl. Dr. Cristea efectueaza cu succes repararea hipospadiasului intr-o singura operatie.

In ultimul timp au fost inregistrate progrese semnificative in tratamentul chirurgical al hipospadiasului, ceea ne permite in prezent sa atingem toate obiectivele terapeutice intr-un singur timp operator. Avantajele sunt multiple: traumatism operator minim, o singura anestezie si o singura spitalizare. Nu in ultimul rand, impactul psihologic pentru copil si parinti este mult redus.” – ne-a spus Dr. Dan Cristea.

Teoretic hipospadiasul poate fi operat incepand cu 6-7 luni de viata, dar fiecare caz se trateaza individual, operatia putand fi efectuata la orice varsta, chiar si la maturitate. Interventia se efectueaza sub anestezie generala si dureaza 1 ½-2 ore in cazurile mai simple, putand dura mai mult in cazurile severe.

Indiferent de tehnica aleasa, operatia are trei etape esentiale:

  • Indreptarea penisului, in cazul in care este prezenta curbura (deflectare)
  • Recreerea uretrei pana la varful penisului (uretroplastie)
  • Imbunatatirea aspectul exterior al penisului cu complicatii minime

Rezolvarea hipospadiasului este o operatie complexa si diferita de la un caz la altul:

  • Pentru defectele distale, in care orificiul uretrei este localizat aproape de pozitia normala in varful penisului, se poate recrea un nou tub uretral folosindu-se tesuturile penisului din jur. Exista mai multe optiuni in ceea ce priveste tehnica operatorie, aceasta fiind adaptata la fiecare caz clinic in parte (de ex. tehnica Thiersch-Duplay, Mathieu, TIP -  Snodgrass, MAGPI, etc.).
  • Pentru defectele mai severe sau in cazul reinterventiei dupa esec, optiunile sunt variate, chirurgul alegand tehnica cea mai potrivita in cazul copilului tau. Frecvent, pentru reconstructia uretrei este nevoie de grefe de tesut din preput sau din interiorul gurii (de ex.  tehnica Bracka, etc.)

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.