Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Povestea lui Matei, operat de hernie diafragmatica stanga in a 6-a zi de viata

Povestea lui Matei, operat de hernie diafragmatica stanga in a 6-a zi de viata

“Sunt Madalina, mamica unui minunat baietel de 1 an si 7 luni, Matei, diagnosticat cu hernie diafragmatica stanga si operat la Spitalul Regina Maria in martie 2018.

Totul a inceput la morfologia de 22 de saptamani cand medicul ginecolog a stabilit diagnosticul de hernie diafragmatica stanga. Desi la randul meu sunt medic, am fost foarte speriata si dezorientata cand am primit vestea. Mi s-a spus ca datorita organelor care migreaza din abdomen in torace micutul nostru nu va avea ambii plamani complet formati, cel stang fiind comprimat de acestea. Acest lucru insemna ca la nastere el nu ar fi reusit sa respire singur si fara un centru specializat care sa ii poata oferi suport respirator optim, nu va supravietui. Am plans zi si noapte, cautand un raspuns si o scapare. Speram sa fie o greseala asa ca am cautat a doua opinie tot in Iasi. Din pacate, diagnosticul a fost acelasi. Mi s-a recomandat amniocenteza pentru teste genetice, pe care am facut-o si care a aratat ca baietelul nu avea alte malformatii. Dumnezeu m-a ajutat si am aflat de dl. dr. Hadi Rahimian (prin medicul ginecolog care ma urmarea in Iasi) si am reusit sa programez o consultatie relativ repede.

Dr. Rahimian a confirmat inca odata ca bebelusul are aceasta malformatie a diafragmului stang, care parea sa fie una moderata si ne-a propus o interventie intrauterina prin care ar fi introdus un balonas in traheea copilului si in felul acesta sa forteze cumva plamanul sa se dezvolte cat mai mult. Din pacate, nu a reusit aceasta interventie intrauterina, pentru ca eu am sangerat destul de rau. Nu ne-a ramas decat sa asteptam nasterea micutului, cu speranta in suflet ca va fi bine.

Dr. Hadi Rahimian ne-a monitorizat pana la 39 saptamani, cand am nascut prin cezariana un baietel de 2.930 gr. si 50 cm cu scor Apgar 8. Chiar am si auzit un tipat cand l-au preluat medicii neonatologi, ceea ce a fost minunat. Insa vestile nu erau tocmai bune. Hernia era mult mai mare decat se vedea intrauterin, intestinele subtiri, splina, stomacul si o parte din ficat migrand in torace. Plamanul stang practic nu exista, era un “bont” asa cum mi-au explicat medicii neonatologi. Astfel, micutul a fost intubat primele 6 zile din viata, fiind sub stricta supraveghere si tratament, iar in a 6-a zi a fost operat. Interventia a fost un real succes si asta datorita unei echipe minunate de medici chirurgi si neonatologi din Spitalul Baneasa care au fost aproape de el in fiecare secunda. Chiar si asa drumul spre recuperare a fost lung si anevoios, baietelul fiind intubat inca 10 zile dupa operatie, timp in care plamanul stang s-a expandat cat sa poata avea respiratii eficiente fara ventilatie mecanica.

Si cand credeam ca in sfarsit se termina cosmarul a inceput o alta lupta: nu reusea sa se alimenteze. Au inceput sa ii dea cate 6 ml de lapte pe care il inghitea foarte greu, nereusind sa isi sincronizeze respiratia cu deglutitia. Au mai durat inca aproape 2 saptamani pana am reusit sa plecam acasa la fratiorul mai mare, bebelusul stand internat o luna in sectia de terapie intensiva Regina Maria. Acum are 1 an si 7 luni si este perfect normal. S-a dezvoltat minunat, este foarte energic si nazdravan si ne incanta vietile in fiecare zi cu zambetul sau. Nu pot decat sa ii multumesc lui Dumnezeu ca am intalnit o echipa atat de minunata la Regina Maria, cu niste medici mai mult decat deosebiti care ne-au fost alaturi si ne-au ajutat sa depasim fiecare pas si fiecare hop. Multumim dr. Hadi Rahimian, dr. Cristian Palade, dr. Catalina Iordan si intregului colectiv”.

Despre hernia diafragmatica stanga

O hernie diafragmatica este un defect congenital rar, in care exista o deschidere anormala in diafragma, muschiul care separa pieptul de abdomen si care ne ajuta sa respiram. Aceasta deschidere poate permite anumitor organe din burta sa se deplaseze in cavitatea toracica, langa plamani.

Defectul implica cel mai adesea doar o parte a diafragmei. Este mai frecvent pe partea stanga, 80% dintre cazurile diagnosticate fiind de hernie diafragmatica stanga. Acest lucru inseamna ca, adesea, stomacul, splina, intestinul subtire si intestinul gros migreaza in cavitatea toracica. In cazurile de hernie diafragmatica dreapta, pot migra in cavitatea toracica portiuni ale ficatului.

Diagnosticul si tratamentul herniei diafragmatice

De cele mai multe ori, diagnosticul de hernie diafragmatica este stabilit in timpul unei ecografii fetale, care indica prezenta organelor abdominale in cavitatea toracica.

Repararea herniei diafragmatice reprezinta o urgenta medicala si se realizeaza prin chirurgie. Interventia chirurgicala se face in primele zile de viata ale copilului, pentru a plasa organele abdominale in pozitia lor initiala si pentru a repara defectul din diafragma. Sugarul va avea nevoie de sprijin pentru respiratie in perioada de recuperare, deci trebuie monitorizat intr-o sectie de terapie intensiva neonatala.

In cazurile in care hernia diafragmatica este diagnosticata precoce in timpul sarcinii (inainte de 24 pana la 28 de saptamani), iar defectul este sever incat pune in pericol viata fetusului, se poate interveni chirurgical in utero.

Hernia diafragmatica congenitala este tratata cu succes, atat dupa nastere, cat si in timpul sarcinii, in utero in singurul Centru de Chirurgie Fetala din tara noastra, din cadrul Spitalului Baneasa, primul si singurul spital din Romania acreditat international (JCI) pentru siguranta ingrijirii pacientului. Echipa multidisciplinara, formata din specialisti in ecografie de sarcina avansata, imagistica fetala, medicina materno-fetala, anestezie cu risc inalt, chirurgie fetala, chirurgie pediatrica si neonatologie, este coordonata de dr. Hadi Rahimian, medic primar Obstetrica-Ginecologie, supraspecializat in Medicina Materno-Fetala. 

Mai multe informatii despre cazurile de hernie diafragmatica severa rezolvate cu succes in Centrul de Chirurgie Fetala din Spitalul Baneasa gasiti in articolele de mai jos: