Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Defecte congenitale ale peretelui abdominal: omfalocelul si gastroschisis

Defecte congenitale ale peretelui abdominal: omfalocelul si gastroschisis

Omfalocelul – Este determinat de o deschidere (defect) a mijlocului peretelui abdominal la nivelul ombilicului. Pielea, muschii si tesutul fibros lipsesc. Intestinele ies (herniaza) prin deschidere si sunt acoperite de un invelis subtire. Cordonul ombilical se afla in centrul acestui defect congenital. Omfalocelul se produce frecvent impreuna cu alte defecte congenitale (precum defecte cardiace sau renale) si impreuna cu sindroame genetice specifice (sindromul Down, trisomia 18 si trisomia 13).

Gastroschisis– Reprezinta de asemenea o deschidere anormala a peretului abdominal. In gastroschiza, deschiderea se afla langa ombilic (de obicei, in partea dreapta), nu direct pe el, ca in omfalocel. Intocmai ca in omfalocel, deschiderea permite intestinelor sa iasa, insa, spre deosebire de omfalocel, intestinele nu sunt acoperite de o membrana (sac) subtire.

Inainte de nastere, pentru ca intestinele nu sunt acoperite de un sac, pot fi afectate ca urmare a expunerii la lichidul amniotic, ceea ce provoaca inflamatie. Inflamatia irita intestinul, rezultand in complicatii precum probleme cu miscarile de tranzit intestinal, tesut cicatricial si obstructie intestinala.

Diagnostic

  • Analize de sange
  • De obicei, ultrasonografie prenatala

Medicii pot suspiciona gastroschisis daca nivelul de alfa-fetoproteina (o proteina produsa de fat) in sangele mamei este anormal de ridicata in timpul sarcinii.

Atat omfalocelul si gastroschisis sunt in general diagnosticate inainte de nastere prin ultrasonografia prenatala de rutina. In caz contrar, defectele sunt foarte evidente imediat dupa nastere.

Tratament

Interventia chirurgicala. Dupa nastere, intestinele iesite sunt acoperite cu un invelis steril, iar nou-nascutului i se administreaza intravenus fluide si antibiotice. Un tub lung si subtire este introdus in nas pana in stomac sau intestin (tub nasogastric) pentru a drena fluidul digestive care se acumuleaza in stomac.

Interventia chirurgicala este necesara pentru a pozitiona intestinele in abdomen si a inchide defectul de perete. Totusi, pielea peretelui abdominal trebuie intinsa frecvent inainte de operatie astfel incat sa existe suficient tesut pentru a acoperi deschizatura. Defectele majore impun uneori acoperirea temporara cu materiale sintetice a anselor intestinaleDaca o mare parte din intestine ramane afara, poate fi acoperit cu un invelis protector (denumit silo-bag) si treptat impins in abdomen pe parcursul a cateva zile sau saptamani. Cand toate intestinele se afla inapoi in abdomen, deschizatura este inchisa chirurgical.

Surse de informatie:

www.msdmanuals.com