Drumul alert spre 208 kilograme
Irina nu a avut niciodata o rutina de masa si nici nu a asteptat vreodata sa simta ca ii este foame pentru a manca. Atat ea, cat si ceilalti 10 frati si surori, dadeau buzna in bucatarie ori de cate ori pofteau ceva. Kilogramele au inceput sa se adune, iar la 18 ani, depasea deja 100 de kilograme. A continuat sa manance fara limite. La 20 de ani a inceput sa evite lumea, iar 32 s-a izolat de tot, rusinata de propiul corp. A incercat tot felul de diete, unele foarte stricte, dar fara efect. Kilogramele date jos reveneau in numar si mai mare. La 45 de ani cand a decis sa ceara ajutor specializat, ajunsese fara sa stie la 208 kilograme.
Discutia cu medicul chirurg specializat in chirurgia obezitatii
Dupa ce a epuizat toate tipurile de cure de slabit fara succes, Irina si-a dat seama ca singura solutie era chirurgia. S-a documentat si a mers la consult la profesorul Ciprian Duta. Era reticenta si pregatita sa fie mustrata, insa tot ce a primit a fost caldura, intelegere si respect. Dr. Duta a tinut-o tot timpul de mana si atat el, cat si medicii din echipa sa i-au explicat detaliat ce inseamna sa ai obezitate morbida si ce modificari produce in organism acest surplus de kilograme. Nu i-au ascuns ca drumul spre o greutate sanatoasa va fi dificil si va depinde in mare masura de determinarea ei.
Pregatirea pentru operatia gastric sleeve
Inainte de operatia de micsorare a stomacului, Irina a facut mai multe analize si investigatii amanuntite. Cum operatia de gastric sleeve este una complexa, medicii aveau nevoie de date despre activitatea cardiaca, problemele respiratorii, starea ficatului, dar si starea emotionala a Irinei. Pandemia COVID-19 a amanat putin data interventiei, iar Irina, la recomandarea profesorului Duta, a profitat de acest timp pentru a mai slabi putin. A dat jos 9 kilograme si si-a aratat angajamentul ferm pentru a-si schimba viata.
1 operatie laparoscopica, 2 beneficii instant
Irina a facut operatia de miscorare a stomacului la 9 iunie 2020. Isi aminteste vag ziua aceea pentru ca, din cauza emotiilor, nu reusise sa doarma in noaptea dinainte. Dar stie ca, din acea zi, viata ei a inceput sa se schimbe. In urma operatiei, Irina a ramas cu un stomac foarte mic, de 12-16 milimetri in diametru, ceea ce insemna ca ii permitea sa consume o cantitate mica de mancare. Partea inlaturata fiind si zona in care se secreta grelina, hormonul foamei, a dus si la eliminarea senzatiei de foame.
110 kg date jos au scos la iveala o alta Irina
Treptat, Irina a inceput sa observe rezultatele operatiei. A urmat intocmai sfaturile si recomandarile medicilor si a mers la toate controalele. Desi nu avea deloc pofta de mancare, dar stia ca trebuie sa manance si sa bea multe lichide. Si sa faca miscare. La o luna si jumatate de la operatie daduse jos 21 de kilograme, la 6 luniscapase de 50 de kilograme, iar la 1 an si trei luni pierduse in greutate 110 kilograme. Era mai sanatoasa si plina de viata. Scapase de apneea in somn, avea o tensiune arteriala normala si lumea nu o mai recunostea pe strada.
Prima operatie modelatoare
Irina a stiut de la bun inceput ca este posibil sa aiba nevoie, la un moment dat, de cel putin o interventie modelatoare pentru a indeparta excesul de piele. Prima operatie de acest fel a fost in aprilie 2021, pentru eliminarea excesului de piele de pe abdomen, iar chirurgul ales a fost tot profesorul Duta. De fapt, Irina nici nu concepe sa se opereze la altcineva. „Cu totii s-au purtat foarte bine cu mine, dar domn’ profesor… Pana am iesit pe usa m-a tinut de mana si nu mi-a dat drumul.[...] Mi-a dat o mare incredere in mine si de-asta am zis ca ma intorc”, isi aminteste Irina.
Mentinerea noii greutati, un angajament pe viata
Desi acum se simte bine in pielea ei, Irina e hotarata sa mai piarda in greutate. Merge zilnic cativa kilometri pe jos, continua sa manance foarte putin si nu asteapta niciodata sa se simta plina pentru a se ridica de la masa. A reinceput sa se uite in oglinda, se tine de regim, stie ca poate ajunge la 60 de kilograme, insa, ar ramane multumita si la 70.