Polipectomia este utilizata pentru inlaturarea polipilor. Polipii de la nivelul colonului sunt excrescente anormale care apar in mucoasa intestinului. Polipii mici pot fi inlaturati cu un instrument numit forceps biopsic, care taie bucati mici din tesut. Polipii de dimensiuni mari sunt de obicei extirpati prin cauterizare electrica. Niciuna dintre proceduri nu este dureroasa. Este foarte rara situatia in care un polip este prea mare pentru a nu se putea inlatura prin colonoscopie si cand devine necesara operatia.
Cancerul colorectal se dezvolta aproape intotdeauna din leziuni precanceroase numite polipi care se formeaza la nivelul colonului sau rectului. Testele screening pot depista polipii, astfel incat acestia sa fie rezecati inainte de a se transforma in cancer. De asemenea, testele screening pot identifica un cancer colorectal intr-un stadiu precoce, cand tratamentul este cel mai eficient.
Societatea Americana de Gastroenterologie recomanda colonoscopia ca metoda preferentiala de screening si preventie a cancerului colorectal.
Incepand cu varsta de 50 de ani, fa-ti o colonoscopie o data la 10 ani (pana la 75 de ani) daca esti supus unui risc mediu de boala si mai des, daca ai un istoric familial important, boala intestinala inflamatorie sau alti factori de risc. Colonoscopia este o metoda de detectare considerata standardul de aur. Dar daca nu poti tolera pregatirea sau procedura, sigmoidoscopia flexibila si testele pentru hemoragii oculte in materiile fecale reprezinta alte optiuni.
In cadrul departamentului de Gastroenterologie si Endoscopie Digestiva din Spitalul Euroclinic se efectueaza o gama larga de proceduri endoscopice diagnostice si terapeutice folosindu-se cel mai modern endoscop digestiv, Olympus EVIS EXERA III. Echipa medicala este coordonata de Dr. Ioana Panazan, Medic specialist Gastroenterolog cu o experienta vasta in gastroenterologie si endoscopie digestiva diagnostica si interventionala.