Experienta mamelor care aduc pe lume copii in perioada aceasta este extrem de incarcata de temeri, nelinisti si frici. Dar exista determinare din partea lor si sprijin din partea cadrelor medicale ca experienta sa ramana una memorabilia in cel mai pozitiv mod. Mai jos este povestea Manuelei care a nascut la Spitalul Baneasa la inceputul lunii Aprilie 2020.
“Cand bucuria si emotiile vestii sosirii pe lume a bebelusului dorit sunt atat de mari, cand totul in jur se imbraca in fericire, cand incepi sa te programezi cu nerabdare la controalele periodice si sa intelegi, pas cu pas, cum ti se va modifica viitorul, nu te gandesti ca pe acest drum te vei intersecta cu pericole despre care se cunoaste foarte putin, de care nu stii foarte sigur cum sa te aperi sau cum te poti vindeca.
Nu exista experiente anterioare din care sa fi invatat cum sa faci fata unei pandemii cu COVID-19 in generatia noastra.
Putine lucruri sunt cunoscute si sigure si acelea nu sunt inca nici tratamentul si nici vaccinul.
Aceasta este in viata mamicilor si bebelusilor din primavera anului 2020, tabloul unei nasteri nu tocmai obisnuite.
Iar eu sunt una dintre ele….am nascut pe 8 aprilie la Spitalul Baneasa, in plin varf de epidemie la noi in tara, intr-un moment cand unele maternitati si sectii de neonatologie erau partial inchise sau cu activitate limitata.
Pot sa spun ca am avut norocul unei echipe magice: cea a doctorului Rahimian care iti da incredere prin simpla prezenta! Echipele din ATI, din sala de operatie, de la asistente OG si de neonatologie…totul a mers snur….impecabil. Si asta conteaza atat de mult in aceste momente pline de emotii.
Toti la unison, au facut ca in zilele de spitalizare sa nu simt in niciun fel tensiunea din afara spitalului.
Sigur pe ei, probabil purtand la interior si ei temerilor lor, dar facandu-ma sa ma simt in siguranta.
M-am simtit protejata inca de cand am trecut usa spitalului. Am fost indrumata politicos ce trebuie sa fac pas cu pas: de la purtarea mastii, a botosilor, dezinfectarea mainilor ca apoi sa declari daca ai intrat in contact cu cineva care a calatorit sau e infectat cu covid. Ulterior, mi s-a luat temperatura. Am vazut ca si personalul spitalului se supune acelorasi reguli, odata cu mine s-a intamplat sa vina la munca o asistenta care a trecut prin acelasi protocol. Asta mi-a dat siguranta.
Cu o zi inainte sa nasc am fost chemata la spital pentru testul COVID pe care inteleg ca il fac tuturor pacientilor si personalului. Am luat la cunostinta si am semnat ca trebuie sa merg direct acasa si sa nu intru in contact cu nimeni ca sa evit o posibila infectare pana la nastere. Asta insemna sa fiu eu in siguranta dar si celelalte mamici si personalul care trebuie sa isi poata continua activitatea ca sa ne ajute.
Sotii nu au acces in spital. Tatii isi vad copiii abia dupa 3-4 zile. Este un lucru greu si pentru noi mamele dar si pentru ei. Eu am inteles si riscurile si beneficiile acestei decizii. Stiu ca au pastrat legatura telefonic cu sotul meu si l-au anuntat, ba chiar i-au trimis cateva poze pana m-am refacut eu si am putut sa reiau legatura cu el.
Dar pot sa inteleg ca o mamica la primul copil a visat toata viata ei la momentul asta care acum e trait pe cont propriu. Si mi-am dorit sa fie aproape sotul meu sa impartasim aceasta bucurie impreuna.
Cu siguranta ca si personalul medical este mai solicitat din cauza ca mamele sunt singure si trebuie sa se descurce fara ajutorul unui insotitor. Despre bunici sau alti vizitatori nici nu a fost vorba! Parintii mei si-au vazut nepotelul doar in poze…lacrimand probabil departe de noi. Insa am vazut ca toata lumea a respectat regulile in beneficiul sanatatii.
Eram obisnuiti ca “masca chirurgicala” sa fie purtata de chirurg si cadre medicale in sala de operatie. Nu de pacient. Acum am purtat si eu masca chirurgicala in timpul operatiei, in sala de nasteri si dupa.
Le rugam pe asistente si pe doamna dr Rahimian (care mi-a administrat anestezia) cu toata puterea mea de convingere sa ma lase macar cu nasul afara, ca nu ma simt confortabil, dar nu am avut deloc success. Mi-au pus oxigen, dar si masca inapoi ?.
Protocoalele sunt stricte, dar nu ai cum sa nu respecti, sunt foarte rigurosi si cu ochii pe tine! Toti iti zambesc, dar cu binevointa te fac sa intelegi ca este singura solutie admisa.
Doar dupa ochi poti distinge zambetul din spatele mastilor, dar asta este regula. Astept momentul in care sa ii pot revedea si fara masca. Sa le vedem chipurile zambind cu toata puterea, relaxati, din suflet!
La Maternitatea REGINA MARIA m-am simtit in siguranta, am fost sigura ca vom iesi sanatosi. Atmosfera optimista m-a facut sa uit de pandemia de afara, sa pot admira soarele primavaratic din pragul Floriilor. Si pentru toate acestea ma inclin in fata profesionalismului impecabil si al domnului doctor si a echipei sale! Si le voi multumi de cate ori ne vom reintalni si ne vom aduce aminte de aceste momente.
Si urez tuturor mamicilor sa fie optimiste si sa se bucure de aceste momente, chiar daca sunt pe alocuri mai dificile.”
Articol scris integral de pacienta Manuela C. Aprilie 2020