Viata dupa orice fel de interventie bariatrica este ca un nou inceput, o ocazie perfecta de a te regasi pe tine mai sanatos decat inainte si mai motivat sa faci, in fiecare zi, alegeri sanatoase. Continua sa ai grija de tine si sa respecti recomandarile medicului nutritionist, pentru a te bucura pe termen lung de rezultatele obtinute.
La 2 luni de la interventia chirurgicala scaderea in greutate se apropie de 40% din excesul ponderal. Apreciind rezultatele obtinute, este momentul optim sa iti definesti un stil sanatos de viata, de alimentatie si de gandire. Este important sa intelegi ca efectele interventiei de chirurgie bariatrica te ajuta sa reintri in zona de echilibru prin scaderea in greutate si rezolvarea afectiunilor asociate, dar mentinerea acestor rezultate pe termen lung tine foarte mult de tine.
Obiceiuri alimentare sanatoase
In aceasta perioada aportul caloric poate ajunge la 700 - 900 calorii/zi. Proteinele sunt in continuare foarte importante pentru organismul tau. Ai nevoie de cel putin 60-80 de grame de proteine pe zi (50% proteine animale, 50% proteine vegetale), sub forma de produse alimentare si/sau suplimente. Spre deosebire de alte substante, proteinele nu pot fi depozitate in organism, de aceea este esential aportul lor zilnic, la fiecare masa. Printre altele, proteinele accelereaza vindecarea ranilor, sustin rata metabolica si masa musculara, din ele se vor produce anticorpi, hormoni, enzime, neurotransmitatori, etc. Prin urmare, incepe sa consumi, la fiecare masa, mai intai sursele de proteina (carne, peste, oua, lactate), apoi legumele si, in final, sursele de glucide (paine integrala, paste, orez, cartofi, cereale).
NU UITA:
- Sa te opresti din mancat atunci cand te simti plin(a) /satul(a). Supraalimentarea poate provoca greata, varsaturi, precum si marirea stomacului (il poate face sa se intinda).
- Sa consumi lichide pentru a preveni deshidratatrea. Obiectivul este de minim 6-8 pahare de lichide pe zi. Evita bauturile carbogazoase, bauturile care contin zahar si bauturile alcoolice. O buna hidratare ajuta inclusiv la pierderea in greutate! Iti recomandam sa nu bei alcool (cel putin in primul an) sau sa limitezi cantitatea alcool ingerat, deoarece acesta va fi absorbit in organism mai repede decat inainte, iar efectul lui se va instala mult mai usor. In plus, alcoolul este interzis in orice tip de dieta datorita continutului mare de calorii si zaharuri.
- Sa continui sa iti notezi in fiecare luna in jurnalul alimentar tot ceea ce bei sau mananci timp de 1 saptamana, pentru a putea face o apreciere corecta a numarului de calorii pe care le iei din "alimentatie". Prin alimentatie intelegem si tot ceea ce bem, deoarece exista un aport important de calorii si din lichidele ingerate (cafea cu zahar, ciocolata calda, bauturi alcoolice, sucuri) care adesea trece neobservat.
- Sa iti iei zilnic suplimentele cu vitamine si minerale prescrise pentru a preveni si corecta eventualele deficite nutritionale si pentru a avea o buna stare de energie, o buna calitate a pielii si a fanerelor (unghii, par, dinti). Uneori, in aceasta perioada postoperatorie pacientii pot experimenta caderea parului, mai mult sau mai putin. Cand vii la controlul de 3 luni, discuta toate aceste aspecte cu medicul nutritionist.
De asemenea, nu neglija activitatea fizica. Daca in prima luna dupa operatie ti-a fost recomandat sa mergi pe jos timp de 30 de minute zilnic, acum poti sa alegi dintr-o gama mai larga de activitati fizice pe cea care ti se potriveste: bicicleta eliptica, stepper, inot sau aerobic in apa pentru a reduce presiunea asupra articulatiilor. Odata cu scaderea in greutate, pierzi si din masa musculara si e bine ca, treptat, sa o recastigi si sa o definesti.
Ganduri retrospective: esti unde te asteptai sa ajungi?
Iti vine sa crezi sau nu, au trecut deja primele doua luni de la interventia de chirurgie bariatrica, timp in care corpul tau a pierdut accelerat in greutate, iar senzatiile si obiceiurile tale alimentare s-au transformat. Te asigur, insa, ca acest proces de transformare merge dincolo de parametrii fizici si fiziologici. Din punct de vedere emotional, relatia cu propriul corp se afla in plin proces de redefinire.
Este perfect normal sa stai cu tine insuti si cu gandurile tale si sa-ti pui urmatoarele intrebari:
- Cel pe care il regasec in oglinda este oare Acela pe care mi-l imaginam atunci cand am luat decizia de a face interventia bariatrica?
- Ritmul cu care ma transform este cel preconizat de mine inainte de operatie?
- Etapele transformarii ma pun intr-o lumina noua pe care nu o cunosteam despre mine? Sau din contra, incep incet, incet sa redevin cine stiam ca sunt?
Toate aceste ganduri insotite de emotia asociata lor fac parte din procesul transformator de sine. Iar sfarsitul celei de-a doua luni este momentul oportun sa-ti redefinesti prioritatile legate de propria persoana si sa pui bazele solide ale noului stil de viata, atat din punct de vedere alimentar, cat si din punct de vedere al activitatii fizice.
Este posibil sa te regasesti inclusiv in afirmatiile sau situatiile de mai jos, care sunt sursa de buna-dispozitie si incredere in sine, care iti pot furniza energie si entuziasm pentru a continua drumul catre Eul Dorit:
- “Cantarul s-a transfomat din dusmanul pe care il evitam in aliat si chiar prieten!”
- “Oglinda care ma deprima, ma insoteste acum fidel in transformarile zilnice catre cel ce imi doresc sa fiu!”
- “Numerele hainelor ma determina sa afirm cu entuziasm “mi-a ramas MARE” ceva ce demult timp continua sa-mi spuna obsedant contrariul!”
- “Am devenit un gourmee rafinat si imi amintesc cu uimire de gourmandul care am fost...”
Importanta controlului de 3 luni
Aceste doua luni care s-au scurs sunt deosebit de importante pentru monitorizarea transformarilor si a ritmului cu care acestea se produc. Este important sa intelegi ca alegerile tale comportamentale si, mai ales, alimentare iti vor permite sa continui sa pierzi in greutate, dar si sa mentii aceasta scadere pe termen lung. Tocmai de aceea te asteptam cu interes si curiozitate la controlul de 3 luni postoperator, pentru a analiza impreuna evolutia si pentru a stabilii pasii urmatori.
Evaluarea la 3 luni presupune efectuarea de analize de laborator si investigatii imagistice (ecografia abdominala, examen radiologic), analiza rezultatelor obtinute, atat din punct de vedere al scaderii in greutate, cat si al comorbiditatilor asociate, precum si stabilirea unor recomandari specifice privind procesul de slabire accelerata din perioada urmatoare.
Echipa de medici din Centrul de Excelenta in chirurgia obezitatii din Ponderas Academic Hospital a ajutat este 10.000 de pacienti bariatrici sa-si depaseasca problemele medicale cauzate de obezitate si afectiunile asociate. 80% dintre aceste persoane s-au prezentat cu diferite comorbiditati, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2 sau hipertensiunea arteriala, care s-au ameliorat pana la vindecare in urma interventiilor bariatrice realizate de chirurgii nostri supraspecializati in chirurgia bariatrica si metabolica.