Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dieta după gastric sleeve: recomandări, planificarea meselor și provocări

Dieta și stilul de viață joacă un rol important în succesul pe termen lung după operația de gastric sleeve. După această procedură, persoanele pornesc pe un drum al transformării ce necesită un plus de atenție asupra nevoilor nutriționale, activității fizice și stării de sănătate, în general.

Prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și luarea unor decizii informate, cei care apelează la operații bariatrice pot pierde semnificativ în greutate, crescând calitatea vieții. Vezi mai jos ce presupune dieta după gastric sleeve, cum arată meniul pe o săptămână, de ce suplimente alimentare ai nevoie și multe alte informații practice.
  • Etapele dietei după gastric sleeve    
  • Recomandări generale pentru dieta după gastric sleeve    
  • Suplimente nutritive și hidratare
  • Planificarea mesei și exemple de meniu    
  • Provocări comune și soluții    
  • Importanța monitorizării și a consultului nutrițional
  • Întrebări frecvente despre alimentație și dietă după gastric sleeve

Etapele dietei după gastric sleeve 

Dieta după gastric sleeve are trei etape sau faze. Acestea sunt: dieta lichidă, dieta semisolidă și dieta solidă. Să aflăm mai multe despre fiecare. 

Etapa 1: Dieta lichidă 

sos de mere dupa gastric sleeve

 

Prima etapă a dietei după gastric sleeve începe în prima săptămână după intervenție. În acest timp, va trebui să consumi doar lichide clare precum apă, supă strecurată, ceai și gelatină (conține proteine și stimulează metabolismul). Pentru mulți, acest lucru pare foarte dificil, însă puțini pacienți se confruntă cu poftă de mâncare, în primele zile după gastric sleeve. Iată câteva sfaturi importante, în această fază:

  • Evită zahărul - nu bea lichide dulci, în prima săptămână. Zahărul poate avea un efect negativ asupra organismului care se reface și poate duce la sindromul dumping, o problemă digestivă care poate apărea după operațiile bariatrice în urma cărora alimentele trec direct din stomac în intestinul subțire, fără a fi digerate;
  • Evită băuturile carbogazoase, inclusiv apa - băuturile pline de bule pot duce la gaze intestinale și la balonare, deci nu sunt indicate în prima săptămână;
  • Hidratează-te - este esențial să bei lichide de-a lungul zilei și să asiguri hidratarea corpului, pentru a se recupera mai ușor. Bea guri mici, fără grabă.

Etapa 2: Dieta semisolidă 

dieta dupa gastric sleeve

 

În jurul săptămânii a doua, poți scoate blenderul din dulap. Este momentul să treci la alimente tip piure. Secretul pentru a preveni greața și vărsăturile este să mănânci încet și să iei porții mici. Poți descoperi că toleranța pentru anumite alimente s-a schimbat, deci lasă-ți libertatea de a testa opțiuni alimentare noi. 

În această etapă, vei trece de la mâncarea lichidă la mâncarea sub formă de pastă. Continuă să eviți zahărul, grăsimile, condimentele, alimentele cu amidon (cartofi, pâine, orez, paste, cereale) și legumele fibroase (sparanghel, broccoli etc). Poți face piure cu apă, cu lapte cu un conținut redus de grăsimi sau supă clară, din următoarele tipuri de alimente:

  • Legume gătite la aburi sau fierte până devin foarte moi;
  • Ouă;
  • Fasole;
  • Carne slabă (de pui, de curcan, pește);
  • Fructe moi sau pasate;
  • Brânză cottage;
  • Iaurt simplu, fără fructe sau zahăr.
  • În tot acest timp, continuă să bei apă și/sau ceai, Este foarte ușor să ajungi la deshidratare după gastric sleeve, deoarece nu mai primești apă de la alimentele pe care le consumai în mod obișnuite. 

Etapa 3: Dieta solidă 

dieta proteine dupa gastric sleeve

 

Cu aprobarea medicului, poți începe tranziția spre alimente solide, după aproximativ patru săptămâni de la gastric sleeve. Gustă cantități mici din alimente, pentru a vedea ce poți tolera. Organizează-ți mesele în jurul proteinelor, care vor oferi sațietate și te vor ajuta să te recuperezi mai ușor. 

Un shake proteic, ouăle și carnea slabă te pot ajuta să introduci mai multe proteine în alimentație. Alege cât mai multe alimente sănătoase și ușor de digerat. Acestea includ carne de pui, pește, legume bine gătite, brânză cu un conținut redus de grăsime și fructe. Iată ce alimente să continui să eviți, până ce medicul spune că este în regulă consumul lor:

  • Lactate cu un conținut ridicat de grăsimi;
  • Alimente prăjite;
  • Alimente cu amidon: paste, cartofi albi și pâine din făină albă;
  • Produse procesate: cipsuri, hamburgeri etc.;
  • Legume fibroase: broccoli, sparanghel, țelină;
  • Alimente condimentate.  

Recomandări generale pentru dieta după gastric sleeve 

Pentru a maximiza pierderea în greutate, a îmbunătăți sănătatea și a preveni eventualele complicații, este indicat să respecți recomandările dietetice. În continuare, ai un ghid nutrițional pentru perioada de după gastric sleeve, cu accent pe importanța meselor echilibrate, a controlului porțiilor și a orientării spre alimente bogate în nutrienți. 

Ține cont de faptul că nevoile fiecărei persoane sunt diferite și că pot exista anumite particularități pe care le poți discuta cu medicul chirurg și cu nutriționistul. 

👉 Programează-te pentru un regim personalizat de nutritie, la Regina Maria. Aici vei beneficia de evaluarea comportamentului alimentar, de măsurarea compoziției corpului și de monitorizarea progresului. 

Porții și frecvența meselor 

Imediat după operație, alimentația va părea neobișnuită. Vei bea lichide clare, pentru a permite stomacului să se vindece. Odată ce medicul își dă acordul, poți trece la alimente făcute piure, după care poți introduce mici bucăți de alimente solide. 

În primele luni după gastric sleeve, vei putea mânca doar 50-100 g la masă. Această schimbare este foarte importantă atât la nivel digestiv, cât și psihic. 

Este recomandat să prioritizezi proteinele la fiecare masă; acestea susțin producția hormonală, enzimatică, funcțiile sistemului imunitar și contribuie la arderea grăsimilor. În timp, dieta după gastric sleeve va putea tolera o cantitate ceva mai mare de alimente. 

La aproximativ 5-6 luni după intervenție, corpul poate tolera 100-150 g la fiecare masă, predominant proteine. Până la 12 luni, porția va crește treptat, până la aproximativ 250-300 g la o masă. 

În general, după operația gastric sleeve se recomandă trei mese mici pe zi. Acest lucru este necesar și suficient, în primul rând, pentru că dimensiunile stomacului vor fi mai mici, ceea ce înseamnă că te vei sătura mai repede.

De asemenea, este indicat să fii atent la semnalele corpului. Dacă simți că te-ai săturat, nu continua să mănânci, chiar dacă mai ai alimente în farfurie. În caz contrar, pot apărea greața și vărsăturile. Alege alimente bogate în proteine, vitamine și minerale, pentru vindecarea corpului și o stare de sănătate bună. 

Alimente de evitat 

Pentru o recuperare ușoară și pentru a menține pierderea kilogramelor, este indicat să eviți anumite categorii de alimente:

  • Alimentele și produsele care conțin calorii goale - evită acele produse bogate caloric, dar lipsite de vitamine și minerale, așa cum sunt chipsurile, covrigii, popcornul, produsele de patiserie, dulciurile etc.
  • Dacă alegi să mănânci astfel de alimente, poți ajunge subnutrit și să te îngrași. De asemenea, produsele bogate în zahăr pot duce la sindromul dumping, prin care alimentele încă nedigerate ajung în intestin și pot cauza greață, diaree, slăbiciuni și transpirație excesivă;
  • Alimentele mult prea uscate - deoarece nu vei putea bea lichide în timpul mesei, este indicat să eviți alimentele uscate cel puțin în prima etapă și o parte din a doua etapă. Alimentele precum nucile sau cerealele pot fi dificil de înghițit. Poți alege, în schimb, cereale înmuiate în lapte sau iaurt;
  • Paste, orez, pâine - din cauza amidonului, aceste alimente pot forma o pastă în gât, ceea ce poate face dificilă înghițirea fără lichid. Le poți mânca (însă doar în porții foarte mici), după ce corpul s-a mai recuperat;
  • Legume și fructe fibroase - legumele și fructele fac parte dintr-o dietă sănătoasă, însă cele fibroase, greu de digerat, sunt de evitat, la început. Varza, broccoli, țelina, porumbul și sparanghelul sunt de evitat. Poți mânca fasole, mazăre și linte;
  • Alimente cu un conținut ridicat de grăsimi - alimentele grase în primele săptămâni după gastric sleeve pot cauza greață și vărsături. Este indicat să eviți cârnații, baconul, untul, laptele integral, brânzeturile tari (poți mânca brânză cu un conținut scăzut de grăsimi);
  • Băuturi dulci sau pe bază de cafeină - orice băutură care conține zahăr, fructoză sau alt îndulcitor poate afecta vindecarea. Alege să bei apă, băuturi fără zahăr și ceai. Evită cafeaua și băuturile care conțin cafeină, deoarece aceasta duce la deshidratare;
  • Carnea tare - unul dintre obiceiurile care trebuie deprinse după gastric sleeve este mestecarea foarte bine a mâncării. Cu cât mesteci mai mult și mai bine, cu atât vei înghiți și vei digera mai ușor mâncarea. Din acest motiv, alege carne slabă, ușor de mestecat și de digerat. Evită fripturile, coastele de porc, crenvurștii și șunca. Alege, în schimb, carne de pui, curcan sau pește;
  • Alcoolul - afectează negativ vindecarea corpului, are un conținut caloric ridicat și zero nutrienți. În plus, alcoolul ocupă loc în stomac, ce poate fi umplut cu alimente bogate în vitamine și minerale. Se recomandă doi litri de apă sau alte lichide (ceai, apă aromată cu lămâie sau alte fructe, supă clară) pe zi, băute cu 30 de minute înainte sau după masă. 

Alimente recomandate

În general, dieta după gastric sleeve ar trebui să fie una lejeră, ușor tolerată de corp. Informațiile de mai jos sunt generale și nu ar trebui să înlocuiască recomandările medicului sau pe cele ale ale nutriționistului. Iată ce alimente poți mânca:

În primele săptămâni:

  • Shake-uri proteice;
  • Lichide clare precum apă, supă, suc de fructe fără pulpă și fără zahăr adăugat;
  • Alte lichide - lapte cu un conținut redus de grăsimi, iaurt. 

După 2-3 săptămâni:

  • Proteine slabe în bucăți mici: carne, ouă, pește, tofu;
  • Legume moi - morcovi, spanac;
  • Fructe moi - banane, pastă de măr, fructe de pădure moi;
  • Cereale precum ovăz sau grâu integral;
  • Lactate - iaurt, brânză cottage.

După 4-5 săptămâni:

  • Carne - pui la grătar, pește, curcan;
  • Legume fără amidon - broccoli, conopidă, varză;
  • Fructe - pepene, citrice, fructe de pădure, mere etc.;
  • Grăsimi sănătoase - ulei de măsline, avocado, nuci.

👉 Alimentele pe care le mănânci îți oferă nutrienții de care are nevoie corpul tău. Adu curcubeul în farfurie și vezi ce iti asigura fiecare culoare

Suplimente nutritive și hidratare 

Suplimentele nutritive și de hidratare sunt esențiale după o intervenție bariatrică precum gastric sleeve. Reducerea dimensiunilor stomacului afectează capacitatea organismului de a absorbi suficienți nutrienți din alimente. Din acest motiv, dieta după gastric sleeve va trebui să includă și suplimente nutritive și de hidratare. 

Suplimente vitaminice 

Alături de o alimentație sănătoasă și echilibrată, o suplimentare corectă previne problemele de sănătate asociate malnutriției. Iată care sunt principalele vitamine după operația gastric sleeve:

  • Multivitamine complete - oferă o gamă largă de vitamine și minerale esențiale;
  • Calciu și vitamina D - necesare pentru sănătatea oaselor;
  • Fier - pentru a preveni anemia;
  • Vitamina B12 - este dificil de absorbit după intervenție și este vitală pentru sănătatea sistemului nervos. 

Este recomandat să iei suplimente de vitamine doar după ce vorbești cu medicul și respectând indicațiile sale. La început, poți alege vitamine sub formă lichidă sau masticabilă. 

Importanța hidratării 

Imediat după operația gastric sleeve, cel mai probabil, vei bea mai multă apă decât înainte, deoarece vei fi restricționat la o dietă lichidă, cel puțin în prima etapă. Iată de ce este important să bei apă și alte lichide:

  • Previne deshidratarea - pierderea rapidă în greutate poate duce la deshidratare. De asemenea, un stomac mai mic poate cuprinde o cantitate limitată de lichide;
  • Ajută digestia și absorbția substanțelor nutritive - apa înlesnește digestia și ajută la transportul nutrienților la celule;
  • Promovează vindecarea - o hidratare optimă susține vindecarea zonei operate. În plus, apa contribuie la eliminarea resturilor din organism;
  • Previne complicațiile - deshidratarea crește riscul de pietre la rinichi. Mai mult, un nivel optim al hidratării previne constipația;
  • Oferă energie - hidratarea ajută la menținerea nivelului de energie și reduce oboseala. 

👉 Descoperă alte modalități de a avea o digestie ușoară, din articolul Modalitati naturale de a scapa de constipatie

Planificarea mesei și exemple de meniu 

Dieta după gastric sleeve ar trebui să fie bine planificată, cel puțin la început, până deprinzi obiceiuri alimentare sănătoase. Iată câteva rețete gastric sleeve, exemple de mese și un meniu pe o săptămână. 

Exemple de mese pentru fiecare etapă 

La fiecare etapă de recuperare după gastric sleeve, vei mânca anumite alimente și preparate, în funcție de cât de bine se reface stomacul. Iată câteva exemple de mese pentru fiecare etapă: 

Exemple de mese pentru Etapa 1

Este important de știut încă de la început că, înainte de a-ți schimba alimentația, este recomandat să discuți cu medicul chirurg și cu nutriționistul. Aceștia îți pot oferi un plan de alimentație personalizat, care să se potrivească nevoilor tale. 
În faza 1, stomacul este în proces de adaptare la noile sale dimensiuni. Alimentația va fi una lichidă sau semilichidă, în cantități mici. Iată câteva alimente pe care le poți mânca:

  • Supă clară;
  • Suc de fructe fără pulpă;
  • Smoothie fără pulpă;
  • Iaurt simplu, degresat;
  • Gelatină;
  • Piure de fructe lichid;
  • Ovăz fiert în apă și pasat la blender cu apă sau lapte;
  • Apa cu pudră proteică;
  • Supă de legume strecurată. 

Exemple de mese pentru Etapa 2

Etapa a doua este una de tranziție, în care introduci treptat alimente mai solide în dieta după gastric sleeve. Este important să continui să mănânci porții mici și să mesteci foarte bine fiecare bucată. Iată ce alimente sunt permise:

  • Carne de pui fără piele, carne de vită slabă sau pește, totul tocat fin;
  • Legume foarte bine fierte, coapte sau pregătite la aburi (broccoli, spanac, dovleac, morcovi);
  • Salate de legume cu pui sau pește;
  • Piure de fructe (banane, mere, pere);
  • Orez bine fiert;
  • Paste integrale moi;
  • Cantități mici de pâine integrală;
  • Iaurt simplu cu un conținut redus de grăsimi;
  • Omletă cu ciuperci sau spanac;
  • Pește la aburi cu legume fierte;
  • O felie de pâine integrală cu piure de avocado. 

Exemple de mese pentru Etapa 3

În faza a treia, vei trece la alimente solide. Cu toate acestea, este esențial să alegi alimente sănătoase și nutritive și să mănânci porții mici. Iată câteva idei de mese pentru etapa a treia:

  • Carne slabă de pui, curcan sau pește;
  • Ouă;
  • Leguminoase precum fasolea sau lintea;
  • Legume crude și pregătite termic;
  • Toate tipurile de fructe;
  • Cereale integrale inclusiv paste, pâine și orez din cereale integrale;
  • Brânză de vaci;
  • Lapte degresat;
  • Iaurt simplu cu un conținut scăzut de grăsimi;
  • Grăsimi sănătoase - avocado, ulei de măsline, nuci, semințe.

Planificarea meselor pentru o săptămână 

În continuare, ți-am pregătit un meniu pentru bariatrici. Astfel, vei avea câteva recomandări de alimente pentru fiecare etapă, timp de o săptămână. 

Planificarea meselor în Etapa 1

Luni

  • Mic dejun - smoothie de fructe de pădure cu proteine;
  • Gustare - iaurt simplu, degresat;
  • Prânz - supă de pui clară;
  • Gustare - piure de cartofi ușor lichid;
  • Cină - piure de mere.

Marți

  • Mic dejun - fulgi de ovăz fierți în apă, cu scorțișoară;
  • Gustare - iaurt cu miere;
  • Prânz - supă de legume strecurată;
  • Gustare - pastă de avocado;
  • Cină - supă de pui strecurată.

Miercuri

  • Mic dejun - smoothie de banane cu proteine;
  • Gustare - iaurt simplu;
  • Prânz - supă de pui cu orez;
  • Gustare - piure de cartofi dulci;    
  • Cină - pastă de fasole.

Joi

  • Mic dejun - omletă preparată cu albuș de ou (lichidă);
  • Gustare - iaurt cu fructe moi;
  • Prânz - supă de legume cremă;
  • Gustare - pastă de naut;
  • Cină - piure de cartofi.

Vineri

  • Mic dejun - ovăz cu pudră de proteine;
  • Gustare - iaurt simplu;
  • Prânz - supă de pui cu tăieței fini;
  • Gustare - piure de cartofi;
  • Cină - piure de morcovi.

Sâmbătă

  • Mic dejun - smoothie de fructe;
  • Gustare - iaurt cu fulgi de ovăz;
  • Prânz - supă de legume strecurată;
  • Gustare - piure de pere;
  • Cină - piure de mazăre.

Duminică

  • Mic dejun - omletă preparată cu albuș de ou (lichidă);
  • Gustare - iaurt simplu;
  • Prânz - supă de pui clară;    
  • Gustare - o banană pasată;
  • Cină - piure de dovleac.

Planificarea meselor în Etapa 2

Luni

  • Mic dejun - omletă cu legume (preparată din albuș);
  • Gustare - iaurt simplu cu fructe;
  • Prânz - salată de pui cu legume;
  • Gustare - baton proteic;
  • Cină - pește la grătar, cu legume.

Marți

  • Mic dejun - ovăz cu fructe și nuci;
  • Gustare - 1-2 morcovi cruzi;
  • Prânz - salată de ton cu avocado;
  • Gustare - iaurt simplu cu semințe de chia;
  • Cină - pui la grătar, cu legume la aburi.

Miercuri

  • Mic dejun - omletă cu spanac și ciuperci;
  • Gustare - baton proteic;
  • Prânz - supă de linte cu pâine integrală;
  • Gustare - măr cu unt de arahide;
  • Cină - somon la grătar, cu orez integral.

Joi

  • Mic dejun - iaurt cu granola și fructe;
  • Gustare - 1-2 morcovi cruzi;
  • Prânz - salată de piept de curcan cu legume;
  • Gustare - baton proteic;
  • Cină - 2 chifteluțe de pui, cu legume la cuptor.

Vineri

  • Mic dejun - ovăz cu fructe de pădure și nuci;
  • Gustare - salată mică de roșii și castraveți;
  • Prânz - salată de ton cu avocado;
  • Gustare - iaurt simplu cu semințe de chia;
  • Cină - piept de curcan la cuptor, cu legume.

Sâmbătă

  • Mic dejun - omletă cu legume (preparată din albuș);
  • Gustare - baton proteic;
  • Prânz - supă cremă de legume;
  • Gustare - măr cu unt de migdale;
  • Cină - pui la grătar, cu legume la aburi.

Duminică

  • Mic dejun - iaurt cu granola și fructe;
  • Gustare - morcovi cruzi;
  • Prânz - salată de pui cu legume;
  • Gustare - baton proteic;
  • Cină - somon la grătar, cu quinoa.

Planificarea meselor în Etapa 3

Luni

  • Mic dejun - omletă cu legume și brânză;
  • Gustare - fructe proaspete;
  • Prânz - salată de pui cu legume și quinoa;
  • Gustare - nuci și semințe;
  • Cină - somon la cuptor cu legume.

Marți

  • Mic dejun - ovăz cu fructe de pădure și nuci;
  • Gustare - morcovi cruzi;
  • Prânz - supă de linte cu pâine integrală;
  • Gustare - iaurt cu fructe;
  • Cină - chifteluțe de pui cu legume, la aburi.

Miercuri

  • Mic dejun - iaurt cu granola și fructe;
  • Gustare - baton proteic;
  • Prânz - salată de ton cu avocado;
  • Gustare - măr cu unt de arahide;
  • Cină - pește la grătar cu legume.

Joi

  • Mic dejun - omletă cu spanac și ciuperci;
  • Gustare - baton proteic;
  • Prânz - supă cremă de legume;
  • Gustare - măr cu unt de arahide;
  • Cină - pui la grătar, cu legume la aburi.

Vineri

  • Mic dejun - ovăz cu fructe de pădure și nuci;
  • Gustare - morcovi cruzi;
  • Prânz - salată de pui cu legume;
  • Gustare - baton proteic;
  • Cină - somon la grătar cu quinoa.

Sâmbătă

  • Mic dejun - smoothie cu spanac, banane și pudră proteică;
  • Gustare - avocado cu ou fiert;
  • Prânz - salată de pui cu quinoa și avocado;
  • Gustare - nuci și semințe;
  • Cină - chifteluțe de pui cu legume la aburi.

Duminică

  • Mic dejun - omletă cu legume și brânză;
  • Gustare - fructe proaspete;
  • Prânz - salată de legume și quinoa;
  • Gustare - morcovi cruzi;
  • Cină - somon la cuptor, cu legume.

Provocări comune și soluții 

Deși operația de gastric sleeve este eficientă pentru a pierde din excesul ponderal, aceasta vine cu o serie de provocări. Persoanele care apelează la această procedură trebuie să se adapteze la noi obiceiuri alimentare și la un nou conținut nutrițional. În continuare, vom discuta despre cum poți depăși principalele provocări asociate intervenției de gastric sleeve. 

Dificultăți de adaptare la dietă 

Este normal să te confrunti cu dificultăți în adaptarea la dieta după gastric sleeve. Corpul trebuie să se acomodeze la o serie schimbări majore și va fi nevoie de timp, pentru a te obișnui cu restricțiile alimentare. Iată unele dintre provocările comune și câteva sfaturi pentru a trece mai ușor peste ele:

Senzația de foame

  • Soluție utilă: ia mese mici și dese, bea apă și include proteine la fiecare masă, deoarece oferă sațietate. De asemenea, poți consuma supe, iaurt sau smoothie-uri ca gustare, pentru a crește sațietatea;

Balonare și senzație de disconfort

  • Soluție utilă: mestecă încet și cât mai bine. Evită alimentele care produc gaze (fasole, lapte, ceapă, broccoli, varză), cel puțin în primele săptămâni. Introdu treptat noi alimente și observă cum reacționează organismul tău;

Oboseală și stare de oboseală

  • Soluție utilă: bea multe lichide și odihnește-te suficient. Poți vorbi cu medicul chirurg sau cu nutriționistul despre suplimentele de vitamine și minerale.

Lipsa de gust a unor alimente

  • Soluție utilă: încearcă alimente diferite și rețete diverse. Este posibil să nu poți tolera anumite alimente, în primele săptămâni. Urmează recomandările nutriționistului.

Mâncatul emoțional

  • Soluție utilă: identifică factorii care duc la mâncatul impulsiv și caută modalități de a-ți gestiona emoțiile. Poți practica tehnici de relaxare precum yoga, meditația sau exercițiile de respirație.

Alte sfaturi utile:

  • Gătește acasă - astfel, ai control asupra ingredientelor și cantităților;
  • Ține un jurnal alimentar - notează ceea ce mănânci și bei, pentru a identifica mai ușor alimentele care îți cauzează disconfort;
  • Vorbește cu un psihoterapeut;
  • Alătură-te unui grup de suport - interacțiunea cu persoane care au avut gastric sleeve te poate ajuta să faci față mai ușor provocărilor de zi cu zi. 

Gestionarea poftei de mâncare 

Pofta de mâncare (sau lipsa ei) este firească, în perioada de recuperare după gastric sleeve. Corpul trebuie să facă față unor schimbări importante și pot apărea anumite anomalii ale poftei de mâncare.

Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta cu gestionarea poftei de mâncare după gastric sleeve:

  • Ia mesele regulat - este de preferat să optezi pentru mese mici și frecvente, pentru a menține nivelul glicemiei stabil și pentru a reduce senzația de foamei;
  • Alege alimente bogate în proteine - acestea cresc sațietatea și se digeră mai greu. Încearcă să incluzi în meniu carne slabă, ouă, pește, lactate și/sau leguminoase (linte, fasole, năut);
  • Bea (multă) apă - adesea, pofta de mâncare poate fi confundată cu setea. Bea minimum doi litri de lichide pe zi;
  • Lasă-ți suficient timp pentru mese - mestecă încet, până ce alimentele se înghit foarte ușor. Acest timp dedicat meselor și masticației contribuie la sațietate. De asemenea, vei fi mai atent la semnalele corpului, atunci când te-ai săturat;
  • Include alimente cu fibre - acestea ajută digestia și oferă sațietate. Sunt prezente în legume, fructe, cereale integrale, nuci și semințe;
  • Evită alimentele procesate - acestea conțin cantități mari de zahăr, sare și grăsimi nesănătoase (saturate și trans), au multe calorii și un conținut nutrițional sărac;
  • Planifică mesele în avans, pentru a face alegeri mai sănătoase și a evita mâncatul impulsiv;
  • Învață să recunoști și să gestionezi emoțiile - pofta de mâncare este adesea asociată cu stresul, anxietatea, plictiseala, tristețea. Practică meditația, fă sport sau ascultă muzică relaxantă, pentru a te calma.

Importanța monitorizării și a consultului nutrițional 

Monitorizarea și consultul nutrițional sunt foarte importante pentru a pierde în greutate pe termen mediu și lung. Iată de ce este vitală monitorizarea după gastric sleeve:

  • Observarea pierderii în greutate - operația de gastric sleeve, alimentația sănătoasă și mișcarea te vor ajuta să îți atingi obiectivele de greutate, iar monitorizarea greutății te ajută să vezi dacă ești pe drumul cel bun;
  • Absorbția nutrienților - abilitatea organismului de a absorbi anumiți nutrienți se schimbă, după gastric sleeve. Monitorizarea te asigură că primești vitaminele și mineralele de care ai nevoie atât din alimentație, cât și din suplimente alimentare;
  • Prevenirea complicațiilor - alegerea unor alimente nepotrivite poate duce la greață, vărsături și sindromul dumping. Prin monitorizare și consult de specialitate, vei ști ce să eviți și pentru ce alimente să optezi;
  • Formarea unor obiceiuri pe termen lung - dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase după gastric sleeve este vitală pentru succesul pe termen lung al procedurii;
  • Sănătate în general - o alimentație echilibrată susține sănătatea, oferă energie și reduce riscul de boli cronice. Monitorizarea alimentației este utilă și din acest motiv. 

Programarea consultațiilor regulate 

Consultațiile medicale și la nutriționist după gastric sleeve reprezintă o componentă cheie în menținerea rezultatelor pe termen lung. Iată la ce să te aștepți după programarea consultației periodice la medic:

  • Măsurarea greutății, eventual și a procentului de țesut adipos - pentru a se evalua eficiența intervenției și a identifica eventualele probleme (complicații, efecte secundare);
  • Evaluarea nutrițională - vei discuta cu medicul despre alimentație, inclusiv provocările cu care te confrunți. Medicul poate recomanda anumite ajustări ale dietei sau ale regimului de suplimentare alimentară;
  • Monitorizarea nivelului de vitamine și minerale - se fac teste de sânge pentru a detecta eventualele deficiențe nutriționale. Dacă apar carențe, va fi nevoie de suplimente alimentare. De asemenea, un nivel prea ridicat de vitamine sau minerale nu este o veste bună și necesită ajustări;
  • Examenul fizic - medicul va realiza examinarea fizică, pentru a vedea dacă există anumite indicii ale unor complicații sau alte probleme de sănătate;
  • Evaluarea psihologică - sănătatea psiho-emoțională influențează în mod deosebit modul în care privești perioada de recuperare. Vei discuta despre imaginea pe care o ai asupra propriului corp, comportamente alimentare și cum faci față stresului;
  • Rezolvarea unor preocupări/griji - ai ocazia să pui întrebări sau să îți exprimi anumite griji legate de alimentație sau de starea de sănătate după gastric sleeve. 

Întrebări frecvente despre alimentație și dietă după gastric sleeve 

Operația gastric sleeve aduce o schimbare majoră și multe persoane au întrebări despre alimentație și dietă. În continuare, poți vedea care sunt răspunsurile la întrebările frecvente, pentru a te ajuta să navighezi mai ușor prin această nouă etapă a vieții tale. 

De ce apare îngrășarea după gastric sleeve?

Operația de gastric sleeve te ajută să pierzi în greutate, însă nu este o soluție minune. Anumiți factori pot duce la îngrășare: alegerile alimentare, lipsa activității fizice, mâncatul pe fond emoțional, somnul neregulat, unele probleme de sănătate.  

Cum afectează micșorarea stomacului alimentația?

Micșorarea stomacului afectează în mod deosebit modul în care privești alimentația. După gastric sleeve, este indicat:

  • Să alegi porții mici;
  • Să mesteci bine mâncarea;
  • Să alegi alimente bogate nutrițional;
  • Să eviți produsele cu zahăr sau cu grăsimi saturate;
  • Să te hidratezi. 

Cum se schimbă regimul după gastric sleeve?

Regimul alimentar trece prin schimbări majore, după gastric sleeve:

  • În prima etapă, 1-2 săptămâni, vei avea o dietă lichidă, porții mici și mese frecvente;
  • În faza de tranziție, vei mânca piureuri de legume/fructe;
  • În faza de menținere, poți trece la alimente solide, însă tot în porții mici. 

Cum arată viața după gastric sleeve?

Viața după gastric sleeve se schimbă complet. Mulți pacienți menționează o îmbunătățire a calității vieții, fizic și psihoemoțional. Iată cele mai importante schimbări:

  • Pierderea rapidă în greutate - se pierde un procent semnificativ al greutății în exces, în primul an după intervenție;
  • Îmbunătățirea sănătății - se ameliorează complicațiile asociate obezității, precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și apneea în somn;
  • Îmbunătățirea mobilității - activitatea fizică devine mai ușoară, iar durerile articulare se reduc;
  • Mai multă energie - senzația de oboseală cronică se atenuează, iar nivelul de energie se dezvoltă;
  • Crește încrederea în sine;
  • Schimbarea alimentației - regimul alimentar trebuie să se schimbe, pentru a menține pierderea în greutate.

Este nevoie de un regim alimentar pentru stomac, după gastric sleeve?

Da, după intervenția de gastric sleeve va trebui să urmezi un regim alimentar strict și personalizat, indicat de nutriționist. Schimbările care apar la nivelul stomacului necesită adaptarea obiceiurilor alimentare pentru a menține rezultatele pe termen lung și pentru a preveni complicațiile (greață și vărsături). Iată de ce este necesar să adaptezi dieta după gastric sleeve:

  • Stomacul este mai mic - noul stomac poate ingera doar o cantitate mică de alimente, astfel că va trebui să mănânci puțin și des;
  • Digestia este mai lentă - digestia încetinește, iar anumite alimente se pot digera mai greu. Din acest motiv, în primele săptămâni, se consumă alimente ușor de digerat, sub formă lichidă;
  • Există un risc de malnutriție - deși vei mânca mai puțin, este important să alegi alimente bogate în nutrienți, pentru a preveni carențele;
  • Prevenirea complicațiilor - urmarea regimului alimentar contribuie la vindecarea stomacului și previne anumite complicații, inclusiv sindromul dumping. 

Cum influențează alimentele primul scaun după gastric sleeve?

Alimentele consumate influențează scaunul, cu atât mai mult după gastric sleeve, când dieta va fi lichidă. Totuși, deși digestia ar trebui să decurgă firesc, dacă nu incluzi în alimentație și fibre, există riscul de constipație. Hidratarea de-a lungul zilei, sucul de prune (nu smoothie), suplimentele cu fibre sau laxativele pot ajuta la atenuarea problemelor digestive. 

Ce mănânci imediat după operația de micșorare a stomacului?

Imediat după gastric sleeve alimentația este strict controlată. Este posibil ca, în primele 24-48 de ore, să fii hrănit intravenos, după care vei trece la o dietă lichidă, care poate dura până la două săptămâni sau mai mult, în funcție de recomandările medicului și ale nutriționistului. 

Ce alimente poți mânca în perioada de recuperare după operația de micșorare a stomacului?

În primele 2-3 săptămâni, este recomandată o dietă lichidă formată din apă, supă strecurată, suc de fructe neîndulcit, după care se trece la shake-uri proteice, supe cremă, iaurt, piure de legume, brânză cottage. Pe măsură ce stomacul se vindecă, la 4-5 săptămâni de la intervenție, poți mânca ouă moi, carne de pui fiartă, legume fierte, pește, fructe moi. După 6-7 săptămâni, poți trece treptat la alimente solide, însă în porții mici, bine mestecate. 

O alimentație sănătoasă și echilibrată, combinată cu un stil de viață activ, porțiile mici și hidratarea te ajută să menții pierderea în greutate. Este foarte important să ai răbdare și să fii consecvent în menținerea dietei după gastric sleeve. 

Informațiile prezentate au scop informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Programează o vizită la un medic specialist din cadrul Regina Maria, pentru a afla mai multe despre dieta după gastric sleeve.

Bibliografie:

  • Eating after a Sleeve Gastrectomy, https://www.whittington.nhs.uk/document.ashx?id=1948
  • Dietary Guidance after Gastric Bypass or Sleeve Gastrectomy Surgery, https://www.chelwest.nhs.uk/your-visit/patient-leaflets/bariatric-dietetics/dietary-guidance-after-gastric-bypass-or-sleeve-gastrectomy-surgery
  • Stage 1: Diet after bariatric surgery, https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0030/1039908/ bari-surg-s1.pdf
  • Stage 2: Puree, Diet upgrade after bariatric surgery, https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0031/1039909/ bari-surg-s2-puree.pdf
  • Stage 3: Soft, Diet upgrade after bariatric surgery, https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0023/1039910/b ari-surg-s3.pdf
  • Stage 4: Solid (normal texture) foods, Healthy Eating after Bariatric Surgery, https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0024/1039911/ bari-surg-s4-solids.pdf 
  • What to eat and avoid on the gastric sleeve diet, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319724
  • Nutritional Intervention for a Patient With Sleeve Gastrectomy, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10432159/
  • Diet approach before and after bariatric surgery, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7455579/
  • Associations between diet composition, dietary pattern, and weight outcomes after bariatric surgery: a systematic review, https://www.nature.com/articles/s41366-023-01333-1
  • Food tolerance and diet quality following adjustable gastric banding, sleeve gastrectomy and Roux-en-Y gastric bypass, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24743015/