Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Obezitatea la copii – o problema serioasa tratata multidisciplinar

Obezitatea la copii este o problema de actualitate si inca una serioasa si ingrijoratoare. Nu avem informatii oficiale cu privire la numarul de cazuri, programele de preventie sunt deficitare, ne lipseste interventia activa pe comorbiditatile asociate obezitatii in randul copiilor, precum si la nivelul factorilor de risc, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Se stie ca obezitatea este o boala multifactoriala in care un rol important il joaca mostenirea genetica, factorii de mediu, precum si programarea metabolica. Odata instalata, boala determina multiple modificari care pot fi generic descrise ca sindrom metabolic, impreuna cu afectarea imunitatii si un sindrom inflamator marcat. Pe langa efectele imediate ale obezitatii, au fost identificate numeroase consecinte pe termen lung, obezitatea asociind si un risc crescut de afectiuni in viata adulta: boli cardiovasculare, infertilitate, moarte subita sau cancer.

Desi varsta este considerata un asa-zis factor de protectie, luand in considerare intervalul de timp in care adolescentii ajung sa fie supraponderali sau chiar diagnosticati cu obezitate, modificarile si afectarea organismului apar relativ repede in evolutie. Conform studiilor in domeniu, peste 50% din adolescentii supraponderali intrunesc criteriile sindromului metabolic care asociaza: rezistenta la insulina, hipertensiune arteriala, dislipidemie - afectare mult mai importanta la pacientii cu obezitate localizata centroabdominal.

Obezitatea infantila – o lupta pe mai multe fronturi

Indiferent de cauzele obezitatii la copil, genetice sau comportamente alimentare nesanatoase, schimbarea stilului de viata este un factor cheie in pierderea in greutate pe termen lung. Vorbim in primul rand de imbunatatirea dietei si cresterea activitatii fizice. In functie de nevoile specifice ale fiecarui copil, echipa multidisciplinara a Centrului de Excelenta in chirurgia bariatrica din Ponderas Academic Hospital, va dezvolta cel mai bun plan de tratament. 

Modul in care alegem sa tratam aceasta afectiune, managementul cognitiv comportamental al obezitatii la copil, presupune mai multe etape:

  • Informarea si educarea parintilor si a copiilor despre natura bolii, evaluarile, variantele de tratament si rezultatele asteptate
  • Stabilirea obiectivelor cat mai realist posibil - un real ajutor pentru copii
  • Automonitorizarea, adica responsabilizarea adolescentilor in aceasta problema 
  • Controlul factorilor din mediu apropiat: alimentatie sanatoasa, activitate fizica
  • Asumarea implicarii active printr-un contract motivational scris
  • Recunoasterea si recompensarea rezultatelor
  • Rezolvarea problemelor intr-un mod constructiv
  • Restructurarea cognitiva, prin care copiii invata sa identifice gandurile negative si sa le inlocuiasca

Motivatia de a slabi

Sfaturile psihologului sunt foarte importante, iar acesta trebuie neaparat sa se regaseasca in tot acest circuit identificand in primul rand motivatia de a slabi. Dupa o evaluare initiala si o consiliere atat pentru copil, cat si pentru parinti, psihologul va analiza, in dinamica, rezultatele prin intermediul emotiilor - cum este influentata stima de sine, care e modul in care adolescentul isi percepe corpul. Acestea reprezinta doua probleme care au aparut odata cu cresterea in greutate si s-au cronicizat sub diferite forme.

Alegerea stilului de viata sanatos

Interventia nutritionistului este binevenita incepand cu identificarea copiilor aflati la risc inainte de pubertate pentru a preveni cresterea ulterioara in greutate. Odata cu pubertatea, sub aspectul modificarilor hormonale, este important ca medicul nutritionist sa le explice copiilor ce inseamna consumul energetic intr-o zi, care e raportul intre aport si consum, cum pot face alegeri intelepte in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa intr-o zi normala, ce activitate fizica ar trebui sa practice. Toate acestea fac parte din educatia necesara copiilor pentru un stil de viata sanatos. Este foarte important sa nu uitam, mai ales in cazul adolescentilor, de exemplul personal pe care parintii il pot oferi copiilor

Identificarea factorilor de risc

Rolul medicului pediatru este esential in identificarea factorilor de risc in familie, monitorizarea periodica a masuratorilor antropometrice si recomandarile pentru consulturi interdisciplinare. De asemenea, parintii, fie la recomandarea pediatrului, fie din proprie initiativa, pot opta pentru realizarea unui set de analize specifice pentru a afla riscului metabolic al copiilor lor.

Evaluarea riscului metabolic

In Centrul de Excelenta in Chirurgia Bariatrica am dezvoltat un pachet special pentru copii, care include analize de laborator, bioimpedanta, evaluare nutritie, spirometrie, ecografie abdominala si evaluare kinetoterapie. Aceste investigatii sunt efectuate intr-o singura zi, pentru ca rezultatele si recomandarile necesare sa fie comunicate parintilor in cel mai scurt timp de unul dintre medicii echipei multidisciplinare.

Chirurgia bariatrica, recomandata in cazuri atent selectionate

Obiectivul principal in tratamentul obezitatii este de a reduce comorbiditatile deja instalate, precum si revenirea la o greutate corporala normala. In momentul in care obezitatea si problemele asociate sunt deja instalate, se impune o interventie energica, un program dedicat care sa ofere solutii cu rezultate importante, monitorizate pe termen lung. Cand metodele conservatoare esueaza, poate aparea recomandarea de interventie chirurgicala bariatrica.

Conform ghidurilor internationale, operatia de reducere in greutate este recomandata adolescentilor cu un IMC > 35 kg/m2, care au deja instalate comorbiditati asociate, cum ar fi hipertensiune arteriala, dislipidemie, diabet zaharat tip II, steatoza hepatica sau adolescentilor cu IMC > 40 kg/m2.

Aceste interventii se realizeaza in conditii de siguranta, cu rezultate excelente, in Centrul de Excelenta in Chirurgia Bariatrica, a carui echipa multidisciplinara are vasta experienta atat in chirurgia bariatrica, cat si in evaluarea nevoielor specifice adolescentilor conform varstei (cu aportul medicilor pediatri din toate specialitatile). 

Bibliografie:

  • Llewellyn A, Simmonds M, Owen CG, Woolacott N. Childhood obesity as a predictor of morbidity in adulthood: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2016;17(1):56–67
  • Von Mutius E, Schwartz J, Neas LM, Dockery D, Weiss ST. Relation of body mass index to asthma and atopy in children: the National Health and Nutrition Examination Study III. Thorax. (2001) 56:835–8. doi: 10.1136/thorax.56.11.835
  • Chen YC, Dong GH, Lin KC, Lee YL. Gender difference of childhood overweight and obesity in predicting the risk of incident asthma: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. (2013) 14:222–31. doi: 10.1111/j.1467-789X.2012.01055.x
  • Dobritoiu D, Buza M, Catanescu E, Copaescu C. Excellent Short- and Medium-term Result of Bariatric Surgery in Adolescence. A Single Center Study. Chirurgia (Bucur). 2019 Nov-Dec;114(6):753-760. doi: 10.21614/chirurgia.114.6.753. PMID: 31928581.
  • Pratt JSA, Browne A, Browne NT, Bruzoni M, Cohen M, Desai A, Inge T, Linden BC, Mattar SG, Michalsky M, Podkameni D, Reichard KW, Stanford FC, Zeller MH, Zitsman J. ASMBS pediatric metabolic and bariatric surgery guidelines, 2018. Surg Obes Relat Dis. 2018 Jul;14(7):882-901. doi: 10.1016/j.soard.2018.03.019. Epub 2018 Mar 23. PMID: 30077361; PMCID: PMC6097871.
  • www.childrenshospital.org
  • www.mayoclinic.org

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.