Glandele endocrine formeaza in organismul tau un sistem complex si inteligent care coordoneaza buna ta functionare. Modificari ale functiei glandelor endocrine iti pot afecta starea de sanatate, motiv pentru care se justifica un control la medic in cazul in care ai banuiala unui astfel de dezechilibru.
Toata lumea vorbeste despre glanda tiroida si despre dereglarile ei. Ce este ea?
Glanda tiroida este o glanda endocrina sub forma de fluture asezata la baza gatului; ea secreta doi hormoni care coordoneaza metabolismul, echilibrul termic sau cresterea in lungime la copii. Dintre glandele endocrine, tiroida este cel mai frecvent afectata. Modificarea nivelului corect de descarcare a hormonilor tiroideni este insotita de o gama foarte variata de simptome, pe care de multe ori le pui pe seama oboselii, a regimului de viata sau a altor afectiuni asociate. Daca te simti obosit fara motiv, nu dormi bine, iei in greutate fara o schimbare in programul alimentar zilnic, incepi sa nu tolerezi frigul sau caldura, incepe sa iti cada parul, observi modificari ale dispozitiei sau dereglari de ciclu menstrual, ar fi bine sa verifici si glanda tiroida, ale carei disfunctii pot fi responsabile de astfel de manifestari.
Iei in greutate in ultima vreme desi mananci la fel sau chiar mai putin. Cum se explica acest lucru?
Greutatea fiecarei persoane este influentata de mai multi factori. Pe primul loc stau, bineinteles, dieta si exercitiul fizic zilnic. E posibil ca regimul alimentar pe care il ai sa fie incorect – nu e suficient sa mananci putin, o data sau de doua ori pe zi, pentru mentinerea unei greutati ideale. Mesele trebuie sa fie corespunzator spatiate pe durata unei zile, pentru a permite organismului sa le metabolizeze asa cum trebuie, iar imbinarea diversilor nutrienti la o masa trebuie sa se faca eficient. Un program alimentar foarte dezordonat, bazat pe produse bogate in zahar, grasimi animale sau alimente procesate va stimula depunerile de tesut gras. In aceeasi masura, persoane care tin diete restrictive in mod repetat, cu perioade de regim alimentar haotic intre ele, sunt predispuse la cresteri, uneori mari, in greutate. Trebuie sa ajuti organismul sa arda eficient caloriile ingerate, printr-un program alimentar echilibrat combinat cu miscare zilnica. In paralel, pentru aprecierea greutatii trebuie luate in considerare atat bagajul genetic, cat si posibile dezechilibre hormonale care pot determina variatii ponderale. Persoane cu insuficienta de hormoni tiroidieni, femei cu sindromul ovarelor polichistice sau tulburari ale glandelor suprarenale pot suferi de cresteri in greutate.
Ai cicluri menstruale neregulate, doresti sa ramai insarcinata si nu reusesti. Ce ar trebui sa faci?
In cazul in care menstruatiile vin la intervale neregulate, iar medicul ginecolog nu a descoperit o cauza, se impune o vizita si la medicul endocrinolog. Asemenea tulburari pot fi legate de disfunctii ale glandelor endocrine – tiroida, hipofiza, ovare sau glande suprarenale. Descarcari anormale ale hormonilor pot influenta fertilitatea, facand sa scada sansele de a obtine o sarcina. In multe situatii, un tratament medicamentos corect insotit de o monitorizare stransa a nivelului hormonal si a ciclului ovarian rezolva problema. In asemenea situatii este necesar insa un control medical complet, pentru a stabili daca nu sunt si alte probleme de sanatate care pot avea un impact asupra echilibrului hormonal si metabolic al corpului tau.
Ai intrat la menopauza de curand. La ce anume sa te astepti?
Menopauza constituie o etapa in viata oricarei femei, caracterizata de intreruperea ciclurilor menstruale datorata secatuirii rezervei de hormoni ovarieni – estrogeni si progesteron. Ea presupune o serie de modificari in organism, a caror amploare difera de la persoana la persoana. Lipsa estrogenilor este de multe ori insotita, in special in perioada de inceput, de modificari ale starii de bine general, cu bufeuri, insomnii, transpiratii in exces sau labilitate emotionala. Astfel de simptome pot fi controlate prin tratament hormonal sau naturist, care permite o tranzitie mai usoara. Intrarea la menopauza poate fi insotita si de schimbari in structura corpului, de multe ori cu crestere in greutate, motiv pentru care un stil de viata corect este foarte important. Estrogenii reprezinta pentru organismul femeilor un factor de protectie; in momentul in care ei scad foarte mult, femeile pierd masa osoasa si pot dezvolta osteoporoza. Creste riscul de boli cardiovasculare. In aceasta perioada sunt diagnosticate de multe ori si disfunctii tiroidiene, fara o legatura directa cu nivelul scazut de estrogeni ci mai degraba cu varsta la care se instaleaza de obicei menopauza. Pentru femeia intrata la menopauza este important un control complet din punct de vedere endocrinologic, ginecologic, cardiologic si al sanilor, pentru aprecierea starii de sanatate si a atitudinii terapeutice de urmat, daca este cazul.