Multe persoane dau vina pe metabolism pentru castigul ponderal si dificultatile intampinate la pierderea in greutate. Se intampla adesea sa nu slabesti nici atunci cand reduci consumul de calorii sau faci exercitii fizice regulate. Prin urmare, singurul vinovat trebuie sa fie metabolismul lent!
Ce este metabolismul?
Metabolismul descrie toate procesele chimice care se produc in organism pentru a ne mentine in viata si a asigura functionarea normala a organelor, cum ar fi respiratia, regenerarea celulelor si digestia. Aceste procese au nevoie de energie pentru a functiona, iar cantitatea minima de “combustibil” se numeste rata metabolismului bazal (RMB). In mod normal, rata metabolismul bazal reprezinta intre 40% si 70% din necesarul zilnic de energie al organismului. Procentul difera in functie de varsta si stil de viata.
Vorbim de un metabolism lent in acele cazuri in care rata metabolismului bazal este mai scazuta decat in mod normal, sustine prof. James Timmons, expert in metabolism la Universitatea Loughborough din Marea Britanie.
Am un metabolism lent. Ce pot sa fac sa slabesc?
Greutatea este determinata de multi factori, inclusiv de sex, gene, nivelul de activitate, dieta si starea de sanatate. Dar, in cele din urma, metabolismul poate avea si el un cuvant de spus. Pe masura ce imbatranim, pierdem masa musculara, fapt care duce la o scadere a eficientei cu care organismul arde caloriile.
Nu putem da timpul inapoi, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ne dam batuti. Vestea buna este ca putem stimula numarul si functia mitocondriilor, denumite si "uzinele energetice ale celulei". In fiecare celula exista trilioane de mitocondrii cu rol esential in producerea de energie celulara.
Iti poti stimula metabolismul facand o serie de schimbari in stilul de viata!
Secretul pentru stimularea mitocondriilor si a metabolismului este o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ.
Practica exercitii de rezistenta pentru a-ti creste masa musculara!
Mentinerea masei musculare este foarte importanta in stimularea metabolismului. Prin urmare, include in programul de antrenament si exercitii de rezistenta. Te poti folosi de aparate, greutati sau chiar de greutatea corpului. Expertii de la Cleveland Clinic recomanda sa urmaresti progresul masurandu-ti talia, coapsele etc si nu neaparat numarul kilogramelor. Si asta pentru ca cercetarile arata ca obezitatea abdominala este un predictor mai mare al riscului de imbolnavire decat greutatea reala.
Consuma proteine!
Consumul de proteine trebuie dublat dupa implinirea varstei de 65 de ani, insa indiferent de varsta, proteinele ajuta la mentinerea masei musculare. Important este sa te concentrezi asupra surselor slabe si vegetale de proteine, cum ar fi pestele gras, pieptul de pui, tofu si fasolea.
Adauga alimente picante in dieta!
Capsaicina, un compus gasit in alimentele picante, precum ardeiul iute si fulgii de ardei iute, ofera un impuls temporar metabolismului.
Evita grasimile saturate, consuma grasimi polinesaturate!
Alege alimente bogate in grasimi polinesaturate sau grasimi sanatoase: seminte de in, dovleac si floarea soarelui, peste gras, avocado, nuci, alune de padure, fistic, oua, fasole. Grasimile polinesaturate regleaza nivelul colesteroului bun din organism si protejeaza sanatatea cardiovasculara.
Alege legume colorate!
Toti nutritionistii recunosc numeroasele beneficii ale legumelor de toate felurile, culorile si formele. Acestea au proprietati antiodixante si ajuta la mentinerea sanatatii mitocondriilor.
Redu cantitatea de zahar si faina din dieta!
Alimentele bogate in carbohidrati sunt rapid absorbite in organism, cresc nivelul gicemiei si pun presiune pe mitocondrii. Opteaza in schimb pentru alimente cu un continut scazut de zaharuri, cum sunt fructele proaspete.
Practica exercitii fizice!
In cazul in care nu stiai, organismul continua sa arda calorii chiar si dupa ce ai terminat exercitiile fizice. Pentru un rezultat cat mai bun, este important sa-ti stabilesti un program de antrenament de care sa te si tii!
Dormi 7-8 ore in fiecare noapte!
Studiile arata ca lipsa somnului agraveaza inflamatia, creste riscul de boala de inima si perturba activitatea sistemului imunitar.
5 factori care pot contribui la un metabolism lent:
- Genele. Cercetarile arata ca este posibil sa metabolizezi ineficient lipidele si grasimile, daca ai rude de gradul I diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. Acest lucru poate favoriza cresterea in greutate si aparitia diabetului.
- Varsta. Bolile cronice legate de varsta, cum ar fi bolile de inima si dementa, pot perturba functia mitocondriilor si pot incetini metabolismul.
- Dieta. Alimentele ofera informatii importante celulelor, care apoi transmit mitocondriilor ce trebuie sa faca. De exemplu, atunci cand mananci mult zahar si alimente procesate, inclusiv uleiuri rafinate sau cand mamanci prea mult iti supraincarci mitocondriile si incetinesti productia de energie. Pe de alta parte, dietele nesanatoase, extreme, bazate pe un consum extrem de scazut in calorii contribuie si ele la incetinirea metabolismul. Asta pentru ca organismul, atunci cand te infometezi, incepe sa faca depozite de grasime pentru a te mentine in viata.
- Stilul de viata. Toxinele din mediul inconjurator, precum pesticidele, mercurul si radiatiile, pot influenta modul in care organismul produce energie. Acelasi lucru este valabi si pentru stres.
- Bacteriile intestinale. Atunci cand numarul bacteriilor inflamatorii nesanatoase depaseste numarul bacteriilor sanatoase din intestin, organismul absoarbe prea multe lipopolizaharide. Aceste toxine intestinale creeaza inflamatii si afecteaza functia mitocondriilor.
Daca nu reusesti sa slabesti si esti ingrijorat ca ai metabolismul lent, discuta cu medicul nutritionist sau cu endocrinolog despre schimbarile sanatoase pe care le poti face. Daca tot crezi ca ai metabolism lent, medicul iti va verifica metabolismul si iti va recomanda analize specifice pentru depistarea unor conditii rare care pot cauza probleme cu metabolismul si greutatea, cum ar fi hipotiroidismul si sindromul Cushing.
Surse:
www.health.clevelandclinic.org
www.nhs.uk
www.mayoclinic.org