Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

In Ponderas Academic Hospital, pacientii cu calculi biliari sunt operati doar prin abord minim-invaziv

In Ponderas Academic Hospital, pacientii cu calculi biliari sunt operati doar prin abord minim-invaziv

Colecistectomia minim-invaziva: laparoscopica, prin incizie unica prin ombilic (SILS), mini-laparoscopic, transvaginal si robotic

In urma unui diagnostic precum litiaza biliara sau calculi biliari, pacientii se intreaba care sunt urmatorii pasi in gestionarea bolii si in ce consta tratamentul. In litiaza biliara insotita de simptome, adesea se impune interventia chirurgicala. Medicul specialist de chirurgie generala Dr. Maura Buza, cu competenta in laparoscopie, de la Ponderas Academic Hospital, ne vorbeste in ce consta tratamentul chirurgical al calculilor biliari si ce avantaje are pentru pacient interventia minim-invaziva.

De ce ajungem sa dezvoltam calculi biliari sau pietre la fiere, cum sunt numiti in limbaj popular?

Calculii colecistului sau pietrele la fiere nu sunt altceva decat niste depozite intarite ale secretiei ficatului (bila), care se formeaza in vezica biliara (colecist) prin sedimentare. Exista mai multe tipuri de calculi, cei mai frecventi fiind cei colesterinici (din colesterol) sau cei pigmentari (din pigmentii biliari). Cand bila nu reuseste sa dizolve complet colesterolul sau pigmentii biliari sau cand colecistul nu se evacueaza corect, acesti compusi se depun sub forma de cristale, care, prin conglomerare, vor da nastere calculilor. Mai predispusi la formarea calculilor sunt femeile, persoanele peste 40 de ani, pacientii supraponderali sau cu obezitate, sedentarii, gravidele, cei cu dieta bogata in grasimi/colesterol, pacientii cu diabet sau persoanele care au scazut foarte rapid in greutate.

Odata ce am fost diagnosticati cu litiaza biliara, cand este indicata interventia chirurgicala?

De obicei, numai litiaza veziculara simptomatica este cea care trebuie operata. In cazul calculilor asimptomatici, se impune monitorizarea ecografica la anumite intervale de timp.

Simptomele care trebuie sa alarmeze pacientii sunt: durerea brusca si de intensitate crescuta in regiunea dreapta superioara a abdomenului, durerea in umarul drept sau posterior intre omoplati, greata si varsaturile. Daca survin complicatiile litiazei veziculare, pot aparea si semnele inflamatorii ale colecistitei acute (febra, frisoane), ale icterului mecanic (coloratia galbuie a tegumentelor, urina cu aspect inchis la culoare, prurit tegumentar si scaune deschise la culoare) sau ale pancreatitei acute (durere intensa in partea centrala a abdomenului). Aceste complicatii au o evolutie severa si prezentarea la camera de garda trebuie sa fie de urgenta!

Ce optiuni chirurgicale de indepartare a veziculei biliare exista?

In tratamentul chirurgical al litiazei biliare, standardul de aur este abordul minim-invaziv, adica cel laparoscopic, fara taieturi ale musculaturii abdominale. Daca nu este disponibila tehnologia sau daca echipa chirurgicala nu are experienta necesara, colecistectomia se poate face prin abord clasic, deschis, printr-o incizie traumatizanta la nivelul abdomenului superior. 

Exista anumite cazuri speciale cand colecistul trebuie indepartat doar prin interventia clasica?

In centrele cu experienta mare in chirurgia laparoscopica, abordul clasic, cu taietura, este extrem de rar, sub 0,01% din cazuri. De la infiintarea Ponderas Academic Hospital, in 2011, nu a fost nevoie sa intervenim clasic la niciun pacient cu litiaza veziculara, toate cazurile fiind rezolvate minim-invaziv.

Ce este colecistectomia laparoscopica si cum se realizeaza la Ponderas Academic Hospital?

In Ponderas Academic Hospital, tratam pacientii cu litiaza veziculara numai prin abord minim-invaziv. Chiar si complicatiile acestei patologii au parte de aceeasi abordare, prin aplicarea metodelor endoscopice sau de radiologie interventionala.

Colecistectomia laparoscopica presupune indepartarea colecistului cu continutul acestuia (calculii) prin cateva incizii milimetrice, cea mai mare (situata la nivelul cicatricii ombilicale) fiind folosita pentru extragerea piesei.

Tehnologia medicala a progresat semnificativ in ultimii ani, colecistectomia putandu-se face si printr-o singura incizie ombilicala (SILS), mini-laparoscopic (folosind instrumente cu diametru de 3 mm), transvaginal (la doamnele care nu doresc incizii la nivelul peretelui abdominal) sau chiar robotic. In Ponderas Academic Hospital ne bucuram ca putem oferi toate aceste variante de tratament minim-invaziv.

In ce consta pregatirea preoperatorie?

Dupa stabilirea diagnosticului si a indicatiei chirurgicale, urmeaza o perioada scurta de pregatire, care consta in repaus alimentar cu 24 de ore preoperator si instituirea tratamentului anticoagulant in seara dinaintea interventiei. Ne vom asigura ca pacientul nu are contraindicatii legate de starea generala, consultul anestezic preoperator fiind din acest motiv necesar. Se adauga ca pregatire si efectuarea unui ECG si a unei radiografii toraco-pulmonare.

Care sunt beneficiile pentru pacientii cu litiaza biliara operati laparoscopic?

Abordul laparoscopic aduce toate avantajele unui traumatism minim al peretelui abdominal. Aici ne referim la durere minima postoperatorie, cu o recuperare foarte rapida, externarea putandu-se face la 24 de ore postoperator. Pacientii nu vor lipsi astfel mult din mijlocul familiei, iar reluarea activitatii socio-profesionale nu va fi intrerupta pe perioade lungi cum ar fi fost necesar in cazul interventiilor deschise. Recuperarea rapida reduce foarte mult si riscul de aparitie a complicatiilor generale si cardio-pulmonare, in special.

Pentru ca procedura se desfasoara prin intermediul unei camere de inalta definitie care transmite imaginile din interiorul abdomenului pacientului prin intermediul unor monitoare performante, interventia chirurgicala se desfasoara in mai mare siguranta, orice detaliu anatomic putand sa fie marit pentru cresterea sigurantei actului medical.

Inciziile milimetrice sunt foarte apreciate pentru estetica deosebita mai ales de catre doamne.

Un alt beneficiu major al abordului laparoscopic este posibilitatea efectuarii unei explorari complete intraperitoneale, explorare care ne poate semnala daca mai sunt si alte afectiuni care necesita tratament chirurgical. 

Care sunt complicatiile unei colecistectomii laparoscopice?

Complicatiile colecistectomiei sunt similare intre abordul clasic si cel  laparoscopic, pentru ca vorbim de aceeasi procedura chirurgiala. Ce difera este tipul de complicatii legate de modul de abord. In laparoscopie, sunt mult mai rare complicatiile peretelui abdominal, care nu sufera un traumatism sever, deci pacientii vor avea foarte rar supuratii ale plagii, eventratii sau dureri postoperatorii. 

Cum este ingrijit postoperator la Ponderas Academic Hospital un pacient care face colecistectomie laparoscopica?

Pentru ca evolutia postoperatorie este, de obicei, foarte simpla, pacientii sunt supravegheati doar cateva ore in sectia de terapie intensiva, dupa care sunt readusi la salon, unde pot petrece timpul in compania familiei. Medicatia antialgica necesara este minima, pentru ca durerile sunt de intensitate mica. Se incurajeaza mobilizarea precoce a pacientilor, care astfel se vor putea externa rapid.

Care sunt recomandarile sau masurile pe care pacientii operati laparoscopic de colecist trebuie sa le respecte dupa interventie?

Recuperarea dupa colecistectomia laparoscopica este facila, iar medicatia postoperatorie este minima. Pacientii au voie sa faca dus din prima zi postoperator. Ei sunt rugati sa revina la controlul de 7 zile de la externare pentru inspectia plagilor tegumentare sau oricand, la nevoie, avand la dispozitie numarul de telefon de urgenta al spitalului si serviciul de garda de chirurgie (24/7).

Exista restrictii alimentare dupa colecistectomia laparoscopica?

Nu este nevoie de un regim alimentar drastic, alimentatia se poate reincepe odata cu aparitia tranzitului intestinal. Exista insa cateva restrictii pentru o scurta perioada de timp, care vor fi explicate pacientului la externare.

Care este cea mai dificila colecistectomie laparoscopica pe care ati efectuat-o la Ponderas Academic Hospital? 

De departe, cele mai dificile cazuri sunt cele la care se intarzie prezentarea la medic si leziunile sunt deja avansate, complicatiile aparute facand foarte dificila interventia. Imi aduc aminte cu mare satisfactie de un pacient la care unul din calculii din colecist migrase in calea biliara principala si declansase aparitia icterului, iar interventia laparoscopica foarte delicata si dificila a putut fi dusa la capat fara sa fie nevoie sa o convertim catre chirurgia deschisa, cu taietura. Multumirea noastra profesionala a fost si mai mare cand am inteles de la pacient ca fusese deja refuzat in mai multe spitale pentru abordul laparoscopic, propunandu-i-se doar varianta clasica.