Multi parinti se panicheaza cand se gandesc la cat de greu este sa-si invete copiii sa foloseasca olita sau toaleta. Desi folosirea olitei si mersul la toaleta sunt realizari nemaipomenite si importante pentru orice copil, pot fi o experienta epuizanta, mai ales emotional, pentru parinti.
Ingrijorarea parintilor ia nastere din cauza asteptarilor exagerate pe care acestia le au de la copiii lor, pe baza povestilor si experientelor auzite de la prieteni, parinti sau bunici. De exemplu, parintii aud povesti despre copii care folosesc olita de la varsta de sase luni, cand de fapt un copil care nu poate merge nu poate folosi olita fara ajutor. Iar exemplele de acest fel continua la nesfarsit.
Cand incepi sa inveti copilul sa foloseasca olita?
Nu toti copiii sunt pregatiti sa foloseasca olita la aceeasi varsta. Este important sa urmaresti copilul pentru a observa eventualele semne care arata ca este pregatit, cum ar fi intreruperea unei activitati timp de cateva secunde sau momentele in care copilul este deranjat de scutec. Cei mai multi copii incep sa arate aceste semne intre un an si jumatate si 2 ani. De obicei, baietii incep mai tarziu si le ia mai mult sa invete sa foloseasca olita decat fetelor.
Lasa copilul sa-si stabileasca singur ritmul in care invata sa foloseasca olita. Incurajeaza-l mereu si nu uita ca fiecare copil este diferit.
In loc sa iei varsta ca reper, fii atent la comportamentul copilului tau pentru a sti daca este gata sa inceapa sa foloseasca olita, cum ar fi:
- Urmareste instructiuni simple
- Intelege ce este olita
- Controleaza muschii responsabili de eliminarea lichidelor din organism
- Exprima verbal nevoia de a merge la toaleta
- Pastreaza un scutec uscat timp de 2 ore sau mai mult
- Merge la olita, sta pe ea si apoi se da jos
- Trage de scutece sau chiloti
- Se poate imbraca si dezbraca singur
- Se simte inconfortabil daca i se murdareste scutecul
In momentul in care observi aceste semne, incepe sa-l inveti sa foloseasca olita si nu uita sa te inarmezi cu rabdare. Este recomandat sa nu incepi sa-ti inveti copilul sa foloseasca olita intr-o perioada stresanta sau dificila, cum ar fi mutatul intr-o casa noua, nasterea unui fratior, trecerea de la patutul de bebelus la patul nromal sau cand copilul este bolnav.
Cat timp dureaza sa inveti copilul sa foloseasca olita?
Nu este deloc usor sa inveti copilul sa foloseasca in mod corect olita. Poate dura cateva saptamani sau chiar luni. In plus, odata invatat, este posibil sa isi piarda interesul pentru olita. Nu trebuie insa sa te ingrijorezi, pentru ca interesul va reveni, cand el va fi complet pregatit.
Chiar si dupa ce va putea folosi toaleta, copilul va avea nevoie de ajutor pentru a folosi hartia igienica pana la varsta de 4 sau 5 ani.
Ce tipuri de olita sa alegi?
Exista doua optiuni pentru olita de baza:
- Olita portabila, care poate fi golita in toaleta
- Scaun de copil care poate fi pus deasupra vasului de toaleta, pentru a-i oferi siguranta copilului si pentru a fi sigur ca nu va cadea in toaleta.
8 Sfaturi pentru a obisnui copilul cu olita
Alege o olita portabila, care poate fi asezata pe podea, deoarece este practica si poate fi mutata dintr-o camera in alta. Poti merge la cumparaturi impreuna cu cel mic, pentru ca el sa aleaga olita care ii place.
Pune olita in camera de joaca si lasa copilul sa se joace si sa se acomodeze cu ea.
Muta olita in baie si explica-i copilului ca este a lui, aratandu-i ca „olita mare” este pentru mama si pentru tata.
Incurajeaza-l sa exerseze statul pe olita, cu scutecul pus, cel putin o data pe zi pentru cateva minute, in timp ce tu stai pe toaleta. Dupa cateva zile sau saptamani, roaga-l sa stea pe olita fara scutec
Daca ai baiat, este recomandat sa-l inveti mai intai sa stea pe olita si apoi sa urineze din picioare
Intreaba copilul daca vrea sa foloseasca olita, ori de cate ori crezi ca este nevoie. Daca vrea, lasa-l sa stea pe olita timp de cateva minute, insa daca nu vrea, nu trebuie sa-l fortezi
Lauda-l pentru fiecare reusita: ca sta bine pe olita si ca face treaba buna; incurajeaza-l si daca nu reuseste sa elimine ceva
Lasa-l sa incerce si singur sa foloseasca olita; il poti imbraca in haine lejere, pe care si le poate da jos singur si aminteste-i sa mearga la toaleta o data la o ora sau din doua in doua ore
Nu te speria de eventualele accidente care pot aparea. Udarea si murdarirea pantalonilor sunt accidente obisnuite in timpul procesului de invatare. Nu pedepsi copilului, ci explica-i ca nu e nimic grav si ca esti convins ca data viitoare se va descurca mai bine.
Text: Mirabela Viasu, Medical Editor
Surse:
www.harvard.edu
www.cleveland.com
www.kidshealth.org
www.cleveland.oh.networkofcare.org