Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Economia verde, milioane de locuri noi de muncă

Articol de Andreea Bădoiu Editor
meseriile verzi
Sustenabilitatea și grija pentru mediu au devenit, în ultimii ani, probleme de care companiile se preocupă tot mai mult, alocând resurse importante pentru construirea de strategii în acest sens și pentru adaptarea proceselor organizației. De aceea, meseriile verzi sunt extrem de importante pentru construirea unui viitor mai sustenabil, în armonie cu mediul înconjurător.

24 de milioane de noi job-uri până în 2030

U.S. Bureau of Labor Statistics definește sectorul meseriilor verzi pe baza a două componente: joburi din industriile care produc bunuri sau oferă servicii, care conservă mediul/resursele, și joburi care presupun optimizarea proceselor companiilor .

Tranziția globală către o lume mai puțin poluantă și către reducerea emisiilor de carbon a creat această „economie verde”. Economia verde este unul dintre sectoarele de pe piața muncii care se dezvoltă cel mai rapid. Meserii verzi există în fiecare industrie, de la cele din industria reciclării și până la cele din domenii care nu sunt legate direct de ecologie, precum cel financiar. Națiunile Unite estimează că acest sector va crea peste 24 de milioane de noi job-uri până în 2030.

Datele LinkedIn arată că, dacă în 2015, raportul dintre anunțurile de meserii din industria petrolieră și cele din industria mediului era de 5:1, în 2020 acest raport a fost de 2:1. Cu alte cuvinte, pentru fiecare două anunțuri de job în industria petrolieră există un anunț de job în economia verde. Astfel, până în 2023 este posibil ca meseriile verzi să surclaseze meseriile din industria petrolieră. În plus, un raport din septembrie 2020 al Renewable Energy Agency arată că numărul de job-uri la nivel global în sectorul de energie regenerabilă ajunsese la 11.5 milioane.

Cerere există, deci, iar nevoia de oameni bine pregătiți în acest sector este în continuă creștere, de aceea companiile nu doar că depun eforturi să-și adapteze strategiile și să devină mai prietenoase cu mediul, ci caută constant și personal care să poată să activeze în „roluri verzi”.

Recalificarea angajaților și politici publice dedicate

Toată economia verde, la fel ca orice altă ramură profesională, se sprijină, desigur, pe personal calificat în această direcție. De aceea, pentru a susține cererea, există o tendință crescută de regândire a abillităților profesionale către sustenabilitate, mai ales în rândul angajaților tineri.

Companiile au început deja să creeze programe dedicate care să recalifice și să susțină angajații să se dezvolte profesional în acest sens, de la traininguri, cursuri și programe, până la regândirea traseului profesional. De altfel, pentru a face față acestor noi tendințe de pe piața muncii și a rămâne competitivi, mulți angajați iau în calcul orientarea către sectorul sustenabilității sau măcar plănuiesc să aibă cunoștințe de bază în acest sens. Inovatorii din fiecare domeniu sunt acum în poziția favorabilă de a avea putere de modelare a economiei, dar și de a împinge limitele în domeniul sustenabilității cu soluții creative pentru protecția mediului și a resurselor naturale. De altfel, abilitățile propriu-zise care țin de protejarea mediului sunt atât de căutate încât în ultimii ani cererea lor pe LinkedIn a crescut cu două sau chiar trei cifre.

Națiunile Unite precizează, însă, că, deși nevoia de job-uri și de oameni calificați în sustenabilitate e importantă, la fel de vital este să existe acțiuni guvernamentale de susținere. Politicile publice ale țărilor ar trebui și ele modelate pentru a transforma grija pentru mediu în prioritate. Programele naționale ar trebui adaptate pentru ca sustenabilitatea să nu rămână doar la nivel teoretic și să existe pași concreți și importanți la nivel global spre un viitor fără carbon.

De altfel, Uniunea Europeană a adoptat recent Înțelegerea Verde (Green Deal), un program care are drept obiectiv transformarea U.E. într-o alianță de țări care folosesc eficient resursele și combat degradarea mediului. Țintele climatice pe care acordul vrea să le atingă sunt: 1) Fără emisii nete de gaze de efect de seră până în 2050 (și reducerea cu cel puțin 55% până în 2030); 2) Creștere economică proporțională cu utilizarea resurselor; 3) Un mediu curat și sustenabil.

Sincronizarea dintre mediul profesional și mediul guvernamental pare că a început deja să se întâmple, așadar primii pași spre un viitor verde încep să se facă concret: aplicarea unor politici la scară largă bine gândite, implicarea companiilor și angajați bine pregătiți și dispuși să se reinventeze profesional.

„Competențe verzi” necesare în viitor

Până aici, am tot discutat despre importanța economiei verzi, rolul companiilor și rolul politicilor publice, dar care sunt abilitățile care vor deveni din ce în ce mai căutate în viitor? World Economic Forum a trecut în revistă șase competențe/cunoștințe cheie care sunt baza unei cariere de succes în următorii ani, în contextul în care piața muncii pune din ce în ce mai mult accent pe sustenabilitate și grija față de mediu.

Cunoștințe științifice. Economia verde se bazează mult pe angajați familiarizați cu domeniul și job-uri specializate în protejarea mediului. Biologi, cercetători, biochimiști și alți specialiști, toți vor lucra împreună pentru crearea de strategii și monitorizarea folosirii resurselor naturale.

Cunoștințe de planificare și proiectare. Pe viitor, construirea de clădiri sustenabile va deveni foarte importantă. Eficiența energetică și utilizarea redusă a resurselor vor fi elementele de bază atunci când se vor proiecta construcțiile.

Cunoștințe de inginerie și tehnologie verde. Tinerii (și nu numai) de astăzi sunt cei care vor inventa și administra tehnologiile de mâine. Indiferent că e vorba de noi panouri solare, sisteme eoliene, mașini mai puțin poluante sau de crearea de noi tehnologii care protejează mediul, toate vor din ce în ce mai importante în următorii ani.

Cunoștințe agricole. Economia verde nu există fără optimizarea proceselor agricole și a lanțurilor de aprovizionare (în special mâncare). Pe măsură ce organizațiile încearcă să limiteze supra-exploatarea și risipa alimentară, astfel de cunoștințe vor fi din ce în ce mai căutate.

Cunoștințe de „justiția mediului”. Cei care lucrează în economia verde vor activa la granița dintre drepturile omului și mediu. De aceea, este nevoie de angajați care să aibă cunoștințe legale, istorice și umane pentru a se asigura că se fac pașii corecți spre un viitor fără poluare.

Cunoștințe de tehnice. Pe măsură ce apar tot mai multe sisteme care permit o eficiență mai mare, este esențial să existe angajați capabil să le administreze. Sustenabilitatea pe termen lung se construiește cu procese macroeconomice și operaționale complexe.

Jumătate dintre tinerii de astăzi nu simt că au suficient de multe resurse pentru a se dezvolta în direcții care să-i ajute să construiască un parcurs profesional de succes pe viitor, spune studiul  Davos Labs Youth Recovery Plan 2021 efectuat de World Economic Forum. Într-o lume pe care trebuie să o modificăm profund pentru a combate poluarea și, în definitiv, a ne putea trăi normal viețile în următoarele decade, companiile au responsabilitatea să conceapă programe de protecție a mediului și să ofere angajaților pregătirea necesară. Primii pași importanți spre atingerea țintelor climatice s-au făcut deja, iar economia verde este în plină expansiune.

Surse de informație:

https://www.weforum.org/
https://www.globalcitizen.org/
https://blog.rgbsi.com/
https://sustainabledevelopment.un.org/
https://ec.europa.eu/

Text: Andreea Bădoiu, Editor