Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Discutie despre sex cu copilul de gradinita: ce ajuta si ce nu

Discutie despre sex cu copilul de gradinita: ce ajuta si ce nu

Incepand cu ce varsta ar trebui sa vorbesc despre sex cu copilul? Sexualitatea este o componenta din viata fiecaruia, indiferent de varsta. Pe masura ce copilul creste si se dezvolta, acesta poate glumi cu prietenii impartasind poante “deochiate” sau poate cauta in dictionar cuvinte tabu. Curiozitatea copilului este normala, iar copiii de toate varstele au intrebari. Cand copilul tau este pregatit sa te intrebe, si tu, ca parinte, ar trebui sa fii pregatit sa ii oferi raspunsurile.

Cum sa incepi

In fiecare zi exista situatii care iti ofera numeroase ocazii sa ii explici copilului diverse teme legate de sex. Se numesc ocazii bune de invatat. De exemplu, sa-i vorbesti despre partile corpului in timpul baii este mai eficient decat sa faci asta in timpul cinei. O sarcina sau o nastere in familie reprezinta un bun prilej sa-i explicit cum sunt copiii conceputi si cum se nasc. Atunci cand privesti la televizor impreuna cu copilul este o buna ocazie sa-i vorbeste despre sexualitate. Momentele cand ii poti explica pot fi oriunde – la cumparaturi, la film, chiar in parc. Foloseste-le atunci cand apar. Nu este nevoie sa-i tii un discurs. Mai intai, afla ce stie deja copilul. Lasa-l sa ghideze discutia prin intrebarile lui. Unii copii nu cer informatii in cazul in care considera ca iti va fi greu sa le raspunzi, in timp ce altii te pot testa prin intrebari stanjenitoare. Vorbeste deschis si spune-i copilului ca te poate intreba in legatura cu orice subiect. Atunci cand incepe sa iti adreseze intrebari, urmatoarele sfaturi pot fi utile atat pentru tine, cat si pentru copil:

  • Nu rade si nu chicoti, chiar daca intrebarile sunt simpatice. Copilul nu trebuie sa se simta rusinat pentru ca este curios.
  • Incearca sa nu pari prea coplesit sau prea serios in legatura cu subiectul.
  • Fii scurt. Nu te lungi cu explicatiile. Raspunde in termeni simpli.

Copilul tau de 4 ani nu trebuie sa afle detalii despre contactul sexual.

  • Fii sincer. Foloseste numele obisnuite pentru toate partile corpului.
  • Vezi daca copilul vrea sau are nevoie sa afle mai multe. Dup ace ii raspunzi, intreaba-l daca raspunsul i-a raspuns la intrebare.
  • Fii atent la raspunsurile si la reactiile copilului.
  • Fii gata sa ii repeti daca este nevoie.

Daca nu te simti confortabil sa vorbesti despre sex sau sa raspunzi la anumite intrebari, fii sincer in legatura cu acest aspect. Cere sfatul unei rude, unui prieten de familie sau pediatrului, care sa te ajute sa vorbesti cu copilul.

La ce intrebari sa te astepti

Intrebarile pe care copilul le adreseaza si raspunsurile potrivite depind de varsta lui si de capacitatea de a intelege.

Urmatoarele sunt subiecte despre care copilul poate sa intrebe, precum si informatii despre ce anume ar trebui sa stie in functie de varsta:

Copiii prescolari

"Cum am ajuns eu in burta ta?", "Unde am fost inainte sa ajung in burta ta?", "Cum am iesit din burta ta?, “De unde vin bebelusii?", "Cum de fetitele nu au penis?"

18 luni – 3 ani. Copilul va incepe sa invete in legatura cu propriul corp. Este important sa il inveti numele corecte ale partilor corpului. Redenumirea partilor corpului ii pot contura ideea ca e ceva in neregula in legatura cu numele reale. De asemenea, invata-ti copilul ce parti ale corpului sunt intime (partile acoperite de costumul de baie).

4-5 ani. Copilul poate incepe sa isi manifeste interesul in legatura cu sexualitatea de baza, atat a sa, cat si a sexului opus. El poate intreba de unde vin copiii. S-ar putea sa doreasca sa afle de ce fetitele si baietii au corpuri diferite. Isi poate atinge organele genitale si poate chiar sa manifeste interes in organele genitale ale altor copii. Acestea nu sunt activitati sexuale adulte, ci semne ale unui interes normal. In orice caz, copilul are nevoie sa investe ce este bine sa faca si ce nu. Stabilirea unor limite in explorare este cu adevarat o problema de familie. Poti decide sa iti inveti copilul urmatoarele:

  • Interesul in legatura cu organele genitale este sanatos si natural.
  • Nuditatea si expunerea sexuala in public nu este in regula.
  • Nicio alta persoana, nici prietenii apropiati sau rudele, nu ii pot atinge “partile intime”. Exceptie face medicii si asistentele in timpul consultului fizic, precum si propriii parinti atunci cand incearca sa descopere cauza durerii in zona genitala.

Copiii de varsta scolara

"Cat de mari trebuie sa fie fetele ca sa aiba copii?", "De ce au baietii erectii?", "Ce este perioada menstruala?", "Cum au oamenii contact sexual?", "De ce unor barbati le plac barbatii?".

5-7 ani. Copilul invata mult mai mult in legatura cu relatiile dintre oameni. El poate deveni interest in legatura cu relatiile sexuale dintre adulti. Intrebarile sale vor fi mai complexe, deoarece incearca sa inteleaga legatura intre sexualitate si conceperea copiilor. Poate chiar sa vina cu propriile explicatii despre cum functioneaza corpul sau cum vin copiii pe lume. El poate, de asemenea, sa ceara raspunsuri prietenilor. Este important sa ajuti copilul sa inteleaga sexualitatea intr-o maniera sanatoasa. Lectiile si valorile pe care le invata la aceasta varsta il vor insoti la varsta adulta si ii vor sustine relatiile cu insemnatate de la varsta adulta.

8-9 ani. Copilul tau cel mai probabil deja a dezvoltat simtul a ceea ce este bine si ce este rau. Acum este capabil sa inteleaga ca sexul este ceva ce se intampla intre doi oameni care se iubesc. Copilul poate deveni interesat de cum mama si tata s-au intalnit si s-au indragostit. Pe masura ce intrebarile in legatura cu iubirea si casatoria apar, copilul poate intreba si despre relatiile homosexuale. Foloseste acest prilej sa ii explici parerea familiei in legatura cu subiectul. Explica-i ca sa placi sau sa iubesti pe cineva nu depinde de genul persoanei respective si ca acest lucru difera de a placea pe cineva in termeni sexuali.

La aceasta varsta, copilul va trece prin multe schimbari care il vor pregati pentru pubertate. Pe masura ce devine tot mai constient de sexualitatea sa, este important sa ii vorbesti despre amanarea contactului sexual pentru mai tarziu, cand creste. Ai putea sa ii vorbesti si despre contraceptive si bolile cu transmitere sexuala, in special SIDA. Asigura-te ca a inteles cum se raspandesc aceste boli si cum se poate proteja de ele si de o sarcina. Sa iti inveti copilul sa fie responsabil privind sexul este una dintre cele mai importante lectii din viata.

Nu uita

Conversatia despre sex si sexualitate iti ofera ocazia sa iti impartasesti valorile si parerile cu copilul tau. Uneori, subiectul sau intrebarile pot parea stanjenitoare, insa copilul trebuie sa stie ca exista intotdeauna o sursa credibila si sincera careia sa ii adreseze intrebarile - tu.

Surse de informatie:

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/preschool/Pages/Talking-to-Your-Young-Child-About-Sex.aspx (Caring for Your School-Age Child: Ages 5 to 12, Academia Americana de Pediatrie)

Consultant: Dr. Dobrin Lacramioara, Medic Primar pediatru