Vaccinarea impotriva oreionului este cea mai buna metoda de a-ti proteja copilul de oreion, o boala contagioasa care determina complicatii severe. Ia legatura cu medicul sau verifica carnetul de vaccinare pentru a te asigura ca este la zi. Orice persoana diagnosticata cu oreion ar trebui sa ramana la domiciliu si sa nu intre in contact cu alte persoane cel putin 5 zile.
Oreionul este usor de recunoscut prin umflarea unuia sau ambilor obraji, ca urmare a inflamatiei glandelor parotide (principalele glande salivare, situate in fata urechilor si a mandibulei), de aici numele de parotidita.
Oreionul este o boala contagioasa provocata de un virus (virusul urlian). Te poti proteja pe tine si iti poti proteja familia prin vaccinare impotriva oreionului. Nu exista tratament pentru oreion. Boala poate determina probleme de sanatate pe termen lung. Inainte ca vaccinul sa fie disponibil in SUA., oreionul a fost principala cauza de encefalita virala (infectia creierului) si de surzenie aparuta brusc
Cele mai frecvente simptome sunt:
- Febra
- Cefalee
- Dureri musculare
- Oboseala
- Lipsa poftei de mancare
- Glande salivare inflamate si dureroase sub urechi pe una sau ambele parti ale fetei
Protejeaza-te impotriva oreionului
Persoanele nascute dupa 1957 care nu au avut niciodata oreion sau care nu au fost niciodata vaccinate se afla la risc de a face boala. Aceste persoane ar trebui sa primeasca cel putin 1 doza de vaccin ROR (care protejeaza impotriva a 3 boli: rujeola-oreion-rubeola). Studentii care nu au dovada clara a imunitatii (fcarnetul de vaccinare) au nevoie de 2 doze de vaccin ROR, efectuate la distanta de cel putin 28 de zile.
Si alti adulti aflati in categorii de risc (calatori internationali si personal medical) ar trebui sa primeasca, de asemenea, 2 doze de vaccin ROR.
Protejeaza-ti copilul vaccinandu-l
Vaccinul urlian este cea mai buna metoda prin care sa iti protejezi copilul de oreion. Este de obicei administrat ca parte a unui vaccin combinat care protejeaza impotriva a trei boli (vaccin trivalent): rujeola, oreion si rubeola (ROR).
Vaccinul ROR este sigur si eficient. Majoritatea copiilor nu au efecte adverse in urma vaccinului. Reactiile adverse care apar sunt de obicei foarte usoare, precum febra sau eruptie cutanata.
Centrul pentru Preventia si Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomanda copiilor 2 doze de vaccin ROR:
- Doza 1: la 12-15 luni
- Doza 2: la 4-6 ani
Medicul poate sa recomande, de asemenea, vaccinul RORV, un vaccin combinat care protejeaza impotrotriva a 4 boli: rujeola, oreion, rubeola si varicela.
Discuta cu medicul sa te ajute in a decide care dintre vaccinuri trebuie efectuat.
Si persoanele vaccinate pot face oreion
Epidemiile de oreion se produc inca in comunitatile majoritar vaccinate din SUA, in special in locurile unde oamenii au contact apropiat, prelungit, cum se intampla in universitati si in comunitatile stranse (sate, orase mici).
Unele persoane care au fost vaccinate cu 2 doze de vaccin ROR pot face oreion daca sunt expuse la virusuri in timpul acestor epidemii. Specialistii nu cunosc cu certitudine cauza; se poate intampla pentru ca sistemul imun al acestor persoane sa nu raspunde la vaccin atat de bine pe cat ar trebui; o alta cauza ar putea fi reducerea in timp a capacitatii sistemului imun de a lupta cu infectia.
Totusi, simptomele bolii sunt in general mai usoare la persoanele vaccinate, iar daca exista un numar mare de persoane vaccinate, acest lucru contribuie la limitarea dimensiunii, duratei si raspandirii epidemiilor de oreion.
In cazul unei epidemii, autoritatile din domeniul sanitar pot recomanda ca persoanele cu risc crescut sa primeasca a treia doza de ROR pentru a-si imbunatati imunitattea fata de virusul urlian.
Oreionul poate fi sever
In majoritatea cazurilor, oreionul este moderat. Insa, in unele cazuri, oreionul poate sa determine probleme severe de sanatate pe termen lung, precum:
- Orhita (inflamatia testiculelor) la adolescenti; rareori, orhita poate avea drept consecinta infertilitatea
- Ooforita (inflamatia ovarelor) si/sau mastita (inflamatia sanilor) la adolescente
- Encefalita (inflamatia creierului)
- Meningita (inflamatia membranei care acopera creierul si maduva spinarii)
- Surzenie (temporara sau permanenta)
In cazuri rare, oreionul provoaca decesul.
Costul vaccinurilor
Programul national de vaccinare acopera costul vaccinurilor.
Surse de informatie: