Pielea este cel mai mare si extins organ al corpului nostru. Ne asigura protectia fata de factorii externi si, de regula, o optima interactiune cu exteriorul, furnizandu-ne date importante despre temperatura, textura si consistenta obiectelor cu care venim in contact. Exista circumstante in care contactul cu mediul exterior poate avea insa repercusiuni negative, neplacute estetic si uneori chiar dureroase, cu viza directa asupra pielii.
Ce trebuie sa stim despre dermatita de contact?
In primul rand, dupa cum ii spune numele, modificari specifice ale tegumentului apar la nivelul locului de contact cu agentul respectiv, fizic sau chimic.
Atentie, aceste modificari tegumentare nu apar niciodata la un prim contact, ci necesita contacte repetitive, pentru ca de la al treilea sau de la oricare alt contact viitor cu triggerul respectiv sa apara modificarile tegumentului.
Astfel, se demoleaza mitul primului contact alergizant!
Pentru a gasi cauza afectiunii, intotdeauna trebuie sa ne gandim la substante cu care in mod repetitiv pielea noastra a venit in contact. De asemenea, trebuie sa stim ca anumite componente, ca de exemplu conservantii, colorantii, vaselina sau lanolina se pot regasi in majoritatea cremelor si ca parfumurile pot insoti constant o multime de produse de uz si igiena personala.
In al doilea rand, dermatita de contact poate avea o componenta profesionala. Ne dam seama cel mai bine de acest aspect din faptul ca pe perioada concediului dispar toate sau majoritatea manifestarilor la nivelul pielii, deoarece aceasta nu mai vine in contact cu agentul cauzator profesional.
De asemenea, exista doua forme de dermatita de contact: forma iritativa si forma alergica.
In forma alergica, masura de evitare a expunerii la substanta respectiva trebuie sa aiba un caracter definitiv pentru toata viata, deoarece in tegumentele persoanei respective au aparut si vor persista tot restul vietii niste celule speciale, numite limfocite T cu memorie. Aceste celule sunt „gardieni” foarte bine si specific instruiti care vor recunoaste intotdeauna inamicul si vor declansa un razboi la nivelul pielii, care se manifesta ca o inflamatie persistenta si suparatoare.
Cum se manifesta dermatita de contact?
In primul rand si in mod specific, semnele si simptomele de boala constau in aparitia la nivelul de contact al tegumentelor a unor modificari de tip eczema: roseata (eritemul) zonei. Ulterior, apar vezicule mici cu lichid transparent, care se pot sparge spontan sau prin grataj (scarpinat), deoarece leziunile sunt intotdeauna pruriginoase. Astfel apar crustele, care impreuna cu micile descuamatii, completeaza tabloul local de dermatita de contact.
Deseori, leziunile pot sa apara si la distanta de locul de contact, ingreunandu-ne munca de „detectiv” in cautarea „infractorului” care este substanta de contact. Acest lucru se poate intampla prin atingerea intamplatoare si neintentionata a altor portiuni de tegument ne-expuse in mod normal la contact: de exemplu, ducem mana contaminata cu substanta alergizanta la fata. In plus, in formele severe de boala, se produce extinderea la distanta a inflamatiei, deoarece produsii de inflamatie nu stau cantonati intr-o regiune a pielii, ci calatoresc cu torentul sanguin.
Cum se pune diagnosticul de alergie de contact?
Se foloseste o baterie de patch teste.
Acestea sunt niste plasturi care se monteaza pe piele, de regula pe spate si care se scot la 48-72 de ore si se observa si se interpreteaza reactia aparuta pe piele. Aceasta reactie este asemanatoare celei aparute in mod spontan pe piele la contactul cu triggerul respectiv.
Acei plasturi au niste locasuri speciale, numite godeuri, in care se plaseaza fiecare componenta in parte a cremei cosmetice pe care o suspicionam ca agent declansator al alergiei. In mod normal, fiecare componenta in parte a cremei trebuie testata separat, de aceea este esentiala pastrarea prospectului sau a etichetei produsului, unde se mentioneaza lista de componente a cremei.
Plasturii pot fi montati doar pe o piele indemna, fara leziuni si pacientul trebuie informat ca anumite medicamente pot influenta si masca testarea si, ca atare, trebuie oprite cu un anumit interval inainte de testare.
Care sunt agentii cauzatori ai alergiei de contact?
Cele mai frecvente substante alergizante sunt:
- metalele nepretioase: crom, nichel, cupru
- conservantii
- colorantii
- parfumurile
Uneori nu putem afla componentele cremei incriminate si atunci putem doar extrapola compozitia de la produse similare sau este nevoie sa se faca bateria standard europeana de patchuri.
Atunci cand exista o componenta profesionala este nevoie si de alte substante pentru testare, acestea regasindu-se in truse strict specializate de testare, cel mai adesea fiind folosite in cadrul evaluarilor de medicina muncii.
Cum se trateaza dermatita de contact?
Pentru calmarea senzatiei de mancarime se folosesc medicamente antialergice si local creme anti-inflamatoare, in majoritatea cazurilor cu cortizon. Aceste creme se vor administra strict pe zonele afectate si nu pentru o lunga perioada de timp, deoarece pielea se va subtia.
Atentie, atunci cand pielea este unsa cu preparate cortizonice pe o suprafata mare, aceasta substanta se va absorbi prin tegumente si va ajunge in circulatie, cauzand o serie de reactii adverse - cresterea tensiunii arteriale, cresterea glicemiei, aparitia de sangerari ale mucoasei tractului digestiv, edeme prin retentia de sare si apa in tesuturi, glaucom, cataracta, osteoporoza, etc.
Regula de aur in dermatita de contact este evitarea contactului cu substanta declansatoare pe durata intregii vieti!
Text: Dr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie