Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum trecem peste greșelile făcute la birou, asa încat să nu ne urmărească zi de zi?

Cum trecem peste greșelile făcute la birou
Mulți dintre noi se tem să greșească, pentru că greșelile ne urmăresc ca un ecou, ne obosesc și ne bochează resursele creatoare. Ajungem în această situație pentru că învătăm că nu este bine să greșim și considerăm că acest lucru spune ceva despre noi: că nu suntem suficient de buni sau de competenți.

Contextul este asociat și cu vinovăție și rușine două emoții care ne sabotează și ne fac să ne blocăm în neputință. Să gândim în termeni de greșeală nu ne ajută să evoluăm, deși la prima vedere așa ar părea. Nu ne ajută pentru că în același timp ne simțim vulnerabili și vom păstra mereu teama de a nu greși din nou.

Astfel, punem presiune pe noi, obosim, scade încrederea de sine și riscul de a greși din nou crește în aceste condiții. În mediul profesional este dificil să trăiești zi de zi cu gândul că ai greșit și că acest lucru se poate întâmpla din nou. Capacitatea de concentrare scade și performața poate fi afectată.

Ce putem face?

În primul rând schimbăm felul în care gândim despre greșeală astfel:

  • Greșeala nu spune ceva despre noi sau despre competența noastră. Suntem persoane competente care într-un anumit context delimitat și specific au luat o decizie care nu a dus către rezultatele dorite.
  • Analizăm situația fără critică sau judecată, ci mai degrabă în termeni de experiență de învățare. Astfel avem o situație din care învățăm ce putem face diferit data viitoare pentru a obține rezultatele dorite.
  • Rămânem consecvenți acestor idei ori de câte ori apar gânduri care spun că am greșit. Cu cât vom persevera mai mult în repetarea acestor noi idei, cu atât ele vor deveni mai puternice și le vor înlocui pe cele care nu ne ajută.
  • Ne asumăm responsabilitatea pentru deciziile noastre fără a ne încărca cu vinovăție și rușine.

Putem practica exerciții de mindfulness și relaxare care se pot face și la birou în câteva minute. Ne putem urmări respirația conștient și putem face exerciții de relaxare corporală pe scaunul de la birou. Un alt lucru extrem de folositor este să rămânem ancorați în prezent, în ceea ce facem. De câte ori ne gândim la altceva (ceva ce nu putem rezolva oricum) ne întoarcem cu blândețe la ceea ce facem în prezent și rămânem acolo.

Marii inventatori „au greșit” deseori, iar greșeală a fost dovada că e nevoie să facă ceva diferit și să exerseze până obțin ceea ce își doresc.

 

Articolul a fost scris de Georgeta Iorga, psihoterapeut la Clinica Oana Nicolau. Mai multe despre expertiza psihoterapeutului, aici.