Dacă vine vara și îți pare bine, dar nu ai cu cine împărtăși o vacanță, oare înseamnă că ar trebui să stai acasă? Evident nu - lipsa unei perioade de vacanță adevărate (adică o ruptură de cotidian) are consecințe nefaste asupra stării de spirit și efectele se văd pe parcursul întregului an, inclusiv la nivelul performanței profesionale.
Totuși mulți renunță, îngrijorați că vor fi arătați cu degetul, că nu se vor simți bine sau chiar vor intra în încurcături serioase.
Apoi... regretă că au renunțat la sejurul mult visat, nutrind undeva în interior ideea că de fapt le-ar fi plăcut foarte mult. Cert este că sunt mai mulți cei care-și înving temerile iluzorii și merg totuși în vacanță, chiar și singuri fiind, decât cei care au renunțat la vacanță din pricina că sunt singuri. O simplă căutare pe google de tip solo travel vacation îți va arăta cât de multe opțiuni de vacanță există, create special pentru singles.
Inclusiv mulți psihologi sunt de acord că mai bine regreți ce ai făcut decât să regreți că nu ai făcut ceva ce îți doreai cu adevărat.
Desigur, nu te îndemnăm să fii aventuros dacă nu ești de fapt, dar ceea ce te putem sfătui este să cumpănești cu maximum de atenție argumentele pro și contra unei vacanțe solo. Le poți scrie chiar pe hârtie. Ia în considerare următoarele aspecte:
Ce urmărești în această vacanță? De ce ai pleca?
- Urmărești anumite obiective turistice speciale la care ai visat și pentru care nici anul acesta nu ai găsit companie?
- Speri să întâlnești străinul/străina visurilor tale?
- Vrei o pauză de la job, ți se pare pur și simplu insuportabil să mai lucrezi așa continuu?
- Vrei pur și simplu să te relaxezi, să guști din plin o perioadă de relaxare după un stres intens, să te simți bine?
Alege destinația potrivită în funcție de aceste obiective, pentru că numai de tine depinde acum să le atingi cu brio. Iar acesta este poate cel mai mare avantaj al unei vacanțe solo: faptul că o poți configura numai și numai după placul tău. Cumva, este si o responsabilitate față de tine, pentru că nu mai poți da vina pe cei din jur dacă nu iese cum îți doreai. Însă, atenție la punctul 2!
Indiferent ce îți dorești tu de la vacanță, păstrează realismul, gândește-te la condițiile concrete din teren, inclusiv aspectele socio-politice, tocmai pentru ca alții să nu îți perturbe vacanța.
Alege destinații sigure sau cel puțin asigură-te că ai studiat toate detaliile și ți-ai luat măsurile de precauție. Ia legătura cu oficiile de turism și respectă indicațiile ghizilor, în special în țările și localitățile despre care nu știi mare lucru și unde nu cunoști cutumele. De exemplu, dacă în majoritatea stațiunilor occidentale și occidentalizate o persoană care stă singură la masă nu mai este subiect nici de bârfă - în niciun caz de intruziuni și agresiuni de orice fel - există inclusiv în Europa locuri în care a fi single la o masă se interpretează mult mai restrictiv. Ca bărbat vei primi propuneri, că femeie riști chiar să fii agresată. Și asta indiferent de felul concret în care te comporți la masa respectivă.
Da, comportamentul este definitoriu în condițiile de siguranță ale unei destinații certificate. Pe scurt, poți să îți petreci timpul simțindu-te vinovat, incapabil sau abandonat, sau, dimpotrivă, savurând totul, ca o acțiune de regăsire a ceea ce îți place.
- Poți sta singură pe plajă jenată că nu ai venit cu nimeni sau furioasă pe cel/cea/cei/cele care te-au dezamăgit și maltratat abandonându-te și stricându-ți vacanța sau te poți bucura de libertatea de a asculta valurile, fără să mai fii nevoită să participi la conversații care de fapt nu te interesează.
- Poți încerca să te faci nevăzută sub umbrelă, de rușine că nu ai pe nimeni alături sau poți să observi liniștită și să visezi la cel mai cool salvamar.
- Poți să bravezi și să îți ocupi toată vacanța căutând un partener cu care să te afișezi, știind foarte bine că nu ești deloc pregătit/ă pentru o nouă relație, sau poți să petreci un timp minunat de relaxare în care poți să îți dai seama ce dorești de fapt de la oameni și viață.
- Poți să mergi prin Roma lipindu-te de pereți pentru că nu ești cu nimeni sau poți să te bucuri de frumusețea locului, să descoperi arta și farmecul orașului.
Indiferent de destinație, ceea ce se recomandă oricărui călător solo este mereu un comportament care să denote încrederea în sine (de aceea unii terapeuți recomandă călătorii solo persoanelor în curs de remediere a unor probleme de anxietate). Este un exercițiu menit să te conducă, vrând-nevrând, la descoperirea unor noi resurse interioare.
Și, nota bene, nu e deloc o raritate. Statisticile turismului mondial arată că turismul solo este numărul unu printre trendurile mondiale emergente și este îmbrățișat de cca 15% dintre turiștii din toată lumea. Ca omenire, devenim din ce în ce mai singuri și deci obiceiurile noastre de turism vor arăta ca atare.
Pentru o persoana care calatoreste singură pentur prima oară lucrurile par mai complicate. Și mai complicate pot părea lucrurile pentru o persoană care călătorește singură pentru că tocmai i s-a incheiat relația și partenerul/a cu care plănuise excursia nu îi mai este alături.
Însă ține minte că cel mai important lucru este felul în care încadrezi mental lucrurile: în loc să te concentrezi pe "am ajuns să fiu nevoit/ă să merg singur/ă în vacanță", felicită-te pentru decizia de a nu te lăsa doborât (a) de despărțire și de a pleca totuși în vacanță. Consideră că este prilejul unei noi experiențe, deosebite, un privilegiu rar, poate unic, de care te vei bucura la maximum. Ia-o ca pe o libertate la al cărei gust nici nu te gândisei. Oferă-ți o vacanță de la propriile idei despre inconvenientele singurătății și scrie o listă de argumente în favoarea ideii că singuratatea este o experiență plina de sevă, o diferență care merită savurată și bucură-te că ai acest avantaj acum, din care cu siguranță vei afla mai multe despre cine ești și ceea ce vrei de la viață.
Dar dacă realmente nu știi cum? Totuși, dacă o viață întreagă ai mers în călătorii numai însoțit/ă și acum ai vrea să mergi singur/ă dar nu știi cum să faci, cum să-ți petreci timpul.
Iată câteva tips & tricks folositoare
- Documentează-ți experiența! Fă din aparatul foto sau din camera de filmat cei mai buni prieteni. Vei fi uimit câte detalii uluitoare vei descoperi - și fii sigur că au fost dintotdeauna și peste tot în lume, numai că tu nu ai avut timp pentru ele.
- Scrie-ți experienţele și trăirile într-un jurnal de călătorie. (Ideal ar fi să îl impărtășești pe internet cu familia sau cineva apropiat, care va avea astfel în fiecare zi știri despre locul unde te afli - chiar cu share location - și despre starea ta)
- Dacă ai chef să schimbi o vorbă cu cineva... nu renunța! Dacă ești într-o țară străină este foarte util și interesant să stai de vorba cu localnicii, unii spun că numai așa afli cu adevărat despre un loc. Fii amabil și stai de vorbă cu oamenii peste tot, fără să uiți însă de prudență. Nu da detalii personale nepotrivite și mai ales evită consumul de alcool în condiții precare.
- Alege acele destinații unde ai fi vrut de mult să ajungi dar nu ai reușit tocmai pentru că nu ai găsit companie potrivită sau compania ta de atunci nu le agrea. În felul acesta vei ști că acum ai cu adevărat o vacanță la care visai.
- Poți alege stilul activ: sporturi de vacanță, drumeții - garantat nu te vei simți singur, pentru că vei fi ocupat cu altceva. Din nou aici poți avea parte de un privilegiu: multe persoane regretă decizia de a fi renunțat la o vacanță activă tocmai pentru că nu au găsit o companie potrivită pentru așa ceva. În plus, angajându-te în acest fel de activități îți vei putea face noi prieteni, în modul cel mai natural cu putință.
- Va fi o experiență inedită, indiferent cum îți petreci vacanța. Ia-o ca atare, pleacă în vacanță ca și cum nu ai mai fi fost niciodată. Nu te grabi să te raportezi nici la "cum trebuie să fie vacanța" și nici la "cum era în vacanță" sau "cum e vacanța altora" - riști să pierzi exact frumusețea experienței, numai ca să ruminezi niște gânduri sterile, stresante și obositoare care nu au nimic de-a face nici cu eficiența, nici cu vacanța și nici cu caracterul practic. Privește în jur și dă-ți voie să te simți bine.
Dacă pentru un introvert a călători singur devine o necesitate la un moment sau altul, acest tip de vacanță solo este recomandat chiar de unii terapeuți persoanelor introverte sau nu, care vor să se vindece în urma unei relații nefericite și în special celor care au nevoie de autoafirmare și de confirmarea valorii proprii. O călătorie solo te responsabilizează și îți reflectă valoarea proprie.
Surse de referință:
- https://www.sumeetaseeks.com
- https://www.nomadicyak.com