Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum încheiem o relație care nu ne mai face bine?

Articol de Roxana Melnicu Senior Editor
Nu exista îndoială că cel mai bun moment pentru a încheia o relație care a ajuns să fie inconfortabilă este chiar în punctul în care constatăm că nu ne mai face bine. Nu are sens să ignorăm această senzație de inadecvare pe care o avem acum, nu are sens să lăsăm situația să escaladeze, iar relația să ajungă ˝toxică˝ sau abuzivă - orice demers de separare nu devine decât mai dificil.

În aceeași măsură lucrurile nu pot să rămână în această formă, respectiv ˝nu îmi mai face bine˝. În ceea ce te privește, este important să îți clarifici ce anume nu îți (mai) face bine în această relație și de ce, cu atât mai mult cu cât ai informația/intuiția că partenerul/partenera vor întâmpina cu surprindere dorința ta de despărțire și nu vor fi de acord cu ea.

Așadar, atunci când ai senzația că relația în care ești acum nu-ți mai face bine:

  • nu lăsa senzația să treacă - cu siguranță ea nu a apărut întâmplător și cu siguranță ea are să-ți spună ceva. Poate ai întâmpinat, ca toată lumea, și momente mai dificile în relație, dar probabil nu ai avut și senzația că această relație în sine este ceva care-ți poate face rău.
  • ia-ți puțin timp și o foaie de hârtie.
  • caută să precizezi și să numești sentimentul pe care ți-l dă aspectul actual al relației tale, sentiment care ți se pare în neregulă sau oricum nepotrivit cu ceea ce așteptai din partea unei relații amoroase. Caută să legi acest sentiment de alte repere din viața ta: când ai mai simțit așa ceva? În raport cu cine? Cum era atunci, față de ceea ce simți acum? Ideal este să notezi pe hârtie aceste lucruri.
  • notează și cum vezi această relație evoluând. Scrie exact ce-ți trece prin minte, nu te cenzura și nu te crampona de cerința realismului: nu urmează să scrii un scenariu de film documentar! Fii conștient(ă) că acesta este un exercițiu foarte bun pentru a-ți explora sentimentele și ceea ce va înfățișa va fi un tablou psihic și nu neapărat un scenariu realist. Poți scrie numai și numai cum vezi evoluând sentimentele tale în raport cu celălalt, referitor la relația voastră ca raport psihic.
  • Notează și cum vezi evoluând viața ta fără această relație. Încearcă să îți imaginezi fiecare amănunt al vieții, de la cotidian la stările sufletești.
  • Amintește-ți cum a început relația voastră și ce te-a atras la partener(ă). Mai are această trăsătură? Ți se mai pare atrăgător? 
  • Dar pe partener ce crezi că l-a atras la tine? Ți-a spus vreodată?
  • Scrie pe două coloane ce funcționează versus ce nu funcționează în relația voastră, unde sunteți pe aceeași lungime de undă și unde te simți neînțeles sau neacceptat. 
  • Ce așteptări ai avut de la această relație? În ce măsură felul în care a evoluat a corespuns așteptărilor tale? Sau le-a înșelat? Sau le-a depășit?
  • Ce așteptări crezi că nutrește partenerul/partenera față de tine? Crezi că are o stare de mulțumire? 
  • Cum crezi că va întâmpina partenerul/partenera anunțul că relația asta nu-ți mai face bine? Va fi în asentimentul tău? Va fi ușurat/ă sau dimpotrivă, uimit(ă) sau chiar jignit(ă)? Are potențialul de a se opune, de a face o scenă, de a reacționa violent?

 

Poate acest parcurs în 11 puncte pare un demers foarte serios și fastidios, poate cere foarte mult timp, dar este un proces necesar care-ți va permite să afli nu numai cum stai, cât mai ales care este modul cel mai corect și mai eficient de a ieși din această relație.

Desigur că am descris aici cazul ideal. Desigur că de multe ori nu putem dedica ore în șir acestui demers, nici nu avem la dispoziție foi de hârtie. Ceea ce este însă important de făcut este să urmăm acești pași de gândire și să nu acționăm înainte de a ne fi clarificat.

Poate că în acest proces de clarificare vom ajunge să realizăm că deja am trecut pragul care desparte o relație ˝care nu ne face bine˝ de o relație toxică sau chiar că suntem deja în domeniul abuzului. Este bine să reținem că nu există relație din care să nu putem ieși. Totul este să acționăm corect. 

În cazul în care recunoaștem că deja suntem într-o relație toxică sau abuzivă, în care putem prevedea cu destulă acuratețe că decizia ne va fi întâmpinată nu doar cu nemulțumire sau furie, ci de-a dreptul cu violență, este bine să ne luăm măsuri: să ne găsim un backup, un loc unde să putem să ne refugiem pe termen mediu și mai ales să anunțăm mai multe persoane de încredere despre ceea ce intenționăm să facem și când.
 

Așadar, există, în mare, trei moduri de a încheia relația:

  • dispari fără explicații, nu răspunzi la mesaje - nu se aplică în toate cazurile, mai ales dacă aveți multe circumstanțe de viață în care vă intersectați. Este un mod radical și traumatic de a te despărți și poți să fii sigur că ți se vor cere explicații pe un ton revendicativ, mai ales că persoana astfel părăsită are ocazia de a se așeza în postura victimei absolute. Este aproape sigur că te vei simți vinovat(ă), ceea ce nu te va lăsa să te desprinzi fără consecințe sentimentale. 

Așadar, când este de folosit o atare modalitate de a încheia o relație? În special atunci când e vorba de o relație care se desfășoară în mediul virtual.

  • deschizi o discuție explicativă - aici îți va fi de maxim folos procesul de clarificare de mai sus. Atenție, dacă partenerul are un ascendent sentimental sau sexual asupra ta, s-ar putea să deturneze discuția spre o partidă de sex. În ce măsură dorești/accepți asta? Dacă anticipezi că așa se va întâmpla, dacă știi că nu vei rezista tentației, dar în același timp ceea ce îți dorești de fapt este o discuție explicativă și eliberatoare, atunci folosește-ți intuiția și nu mai merge pe calea rațională și alege modalitatea numărul 3.
  • folosești energia furiei. În lista de lucruri care te nemulțumesc în această relație vor exista desigur și lucruri care te înfurie, dar de obicei nu exprimi această furie, ci treci peste ea, raționalizând-o. Ei bine, dacă îți dorești separarea și nu te poți decide cum, permite-ți să exprimi toate sentimentele pe care le ai, respectiv permite-i furiei să se exprime atât cât să-i folosești energia. Ia-ți curajul și fermitatea din propria ta furie. Nu te exprima însă necontrolat, ci dă glas numai acelor gânduri pe care ți le-ai clarificat. Apoi lasă furia să plece, respiră adânc și comunică ferm decizia pe care ai luat-o, anume decizia de a pune capăt relației. 

Niciuna dintre căile de mai sus nu este ușoară, nu te amăgi. Alege-o pe cea care ți se potrivește și care se potrivește relației tale. Numai tu știi care este această cale, nimeni nu îți poate da rețete - și acesta este un lucru minunat, deoarece te implică profund, iar decizia ta penru tine are astfel toate șansele să fie cea mai bună.
 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.