Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ceai verde: beneficii, proprietăți, contraindicații

Ceaiul verde este băut de sute de ani atât pentru gustul său, cât mai ales pentru beneficiile pentru sănătate. Aceste frunze verzi și uscate conțin compuși activi care pot influența starea de bine, de la metabolism la concentrare. Înainte de a începe să bei ceai verde, este important să ai în vedere beneficiile, proprietățile, precum și contraindicațiile lui.

Despre ceaiul verde

Ceaiul verde este băut pe scară largă în China și India. Pe fondul acestei răspândiri masive, ceaiul este cea mai consumată băutură din lume după apă. 
Planta din care provine se numește Camellia sinensis, iar din ea decurg trei tipuri de ceai: verde, negru și oolong. Principala diferență dintre ele este gradul de procesare. Ceaiul verde se obține prin expunerea la abur a frunzelor de Camellia sinensis, apoi uscarea lor. Astfel, ajunge să conțină cea mai mare cantitate de antioxidanți. Aceștia, mai ales cei din familia polifenolilor, pot neutraliza radicalii liberi și reduce riscul unor afecțiuni. 
În medicina tradițională chineză și indiană, ceaiul verde era băut ca stimulent și diuretic, pentru efectul astringent și pentru sănătatea inimii. 

Beneficii ale ceaiului verde

Ceaiul verde are mai multe beneficii pentru sănătate, multe dintre ele demonstrate științific atât prin studii pe animale, cât și prin studii pe oameni. 

Are efect antiinflamator

Efectul antiinflamator al ceaiului verde provine de la antioxidanții conținuți de plantă, în special galatul de epigalocatechină. Acesta protejează celulele de stresul oxidativ și blochează activitatea substanțelor cu rol proinflamator. 

Susține funcțiile creierului

Conform unei cercetări din anul 2017, publicată în jurnalul Phytomedicine, consumul regulat de ceai verde este benefic pentru gândire, starea de spirit și funcțiile creierului, posibil pe fondul cafeinei și a L-teaninei. 

Poate contribui la arderea grăsimilor

Așa cum arată un studiu din 2022, ceaiul verde influențează pozitiv metabolismul și crește rezistența la exerciții de tip aerobic. Totuși, Institutul Național de Sănătate din SUA susține că deși unele cercetări arată beneficii în arderea grăsimilor și pierderea în greutate, acest efect este, cel mai probabil, redus. 

👉 Dacă te preocupă pierderea în greutate, descoperă 7 sfaturi esentiale pentru a slabi sanatos.

Poate proteja creierul de declinul cognitiv

Un studiu publicat în anul 2020 în revista științifică Journal of Alzheimer’s Disease a arătat o legătură între consumul regulat de ceai verde și un nivel mai scăzut al markerilor asociați bolii Alzheimer. Oamenii de știință cred că galatul de epigalocatechină și L-teanina au un rol pentru acest efect. 

Totuși, o cercetare publicată în 2023 arată că un consum prea mare de ceai verde, de la 10 cești de ceai pe zi în sus, poate crește riscul de demență. 

Poate susține menținerea nivelului glicemiei

Se pare că prin consumul de ceai verde scade nivelul glicemiei în perioadele de repaus alimentar, însă doar pe termen scurt, așa cum concluzionează o cercetare publicată în Nutrition & Metabolism. 
De asemenea, un studiu realizat pe adulți chinezi a concluzionat că persoanele care beau ceai verde zilnic au un risc mai mic cu 10% de deces pe fondul diabetului zaharat. 

Poate calma stresul și anxietatea ușoară

Ceaiul verde conține L-teanină, un compus cu efect benefic în stările de stres și anxietate ușoară. Acest ceai are cea mai mare concentrație de L-teanină prin comparație cu ceaiul negru, oolong sau alb. 

Poate reduce riscul de atac vascular cerebral

Cercetătorii au descoperit că un consum moderat de ceai verde reduce riscul de atac vascular cerebral. Conform datelor dintr-un studiu publicat în 2023, consumul moderat de ceai verde reduce riscul de atac vascular cerebral cu minimum 21%. 
Încă nu se știe de ce se întâmplă acest lucru, însă oamenii de știință suspectează că responsabil este stilul de viață al băutorilor de ceai verde. De exemplu, dacă persoanele care beau ceai verde au și o alimentație echilibrată, vor avea un risc mai mic de AVC. 

👉 Dacă ți-am trezit curiozitatea despre acest organ vital, descoperă 15 lucruri fascinante despre creierul uman din articolul de pe blogul Regina Maria. 

Contribuie la reglarea colesterolului

O cercetare publicată în anul 2020 a descoperit că un consum regulat de ceai verde este asociat unui nivel mai mic al colesterolului total și LDL („colesterol rău”) în cazul persoanelor supraponderale și obeze. 

Proprietăți ale ceaiului verde

Ceaiul verde are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene. Acestea se datorează conținutului bogat de compuși activi precum polifenoli, inclusiv catehine, cafeină, flavonoizi, carotenoizi, clorofilă, teofilină, L-teanină, cantități mici de vitamine și minerale care acționează la unison și au efecte benefice în organism. 

Efecte secundare ale ceaiului verde

Poți bea fără probleme ceai verde în fiecare zi. Cu toate acestea, un consum excesiv poate duce la efecte secundare, în special pe fondul conținutului de cafeină. Iată care sunt principalele efecte secundare ale ceaiului verde:

  • Stare de agitație;
  • Insomnie;
  • Durere de cap;
  • Amețeală;
  • Palpitații;
  • Deshidratare;
  • Urinări frecvente.

Contraindicații ale ceaiului verde

Ceaiul verde este sigur pentru consum, mai ales dacă este băut cu moderație (3-5 cești pe zi). Totuși, există anumite contraindicații legate de consumul de ceai verde:

  • Sarcina și alăptarea - o cantitate mică de cafeină poate ajunge la făt sau trece, prin laptele matern, la bebeluș. Mai mult, ceaiul verde poate afecta absorbția de acid folic la copiii ai căror mame au un deficit de acid folic. Este recomandat să eviți ceaiul verde în aceste perioade sau să consulți medicul înainte de a bea;
  • Anxietate - dacă suferi de anxietate moderată sau severă, cafeina din ceaiul verde poate agrava simptomele. Din acest motiv, este indicat să eviți ceaiul verde sau să alegi o variantă decofeinizată;
  • Boli ale sângelui - cafeina din ceaiul verde afectează formarea cheagurilor de sânge și poate pune probleme pentru persoanele care iau anticoagulante;
  • Afecțiuni cardiovasculare - consumul excesiv de ceai verde poate crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, două efecte periculoase pentru cardiaci;
  • Boli de ficat - consumat în exces, ceaiul verde este dăunător persoanelor cu afecțiuni hepatice. Efectul este cu atât mai pregnant pentru cei care folosesc extracte sau capsule de ceai verde;
  • Sindromul de colon iritabil. 

De asemenea, ceaiul verde poate interacționa cu anumite medicamente:

  • Lisinopril (hipertensiune arterială);
  • Anticoagulante;
  • Statine (pentru colesterol crescut, mai ales, atorvastatin, rosuvastatin și simvastatin).

Din acest motiv, este important să vorbești cu medicul specialist despre consumul de ceai verde dacă suferi de boli cronice și urmezi tratament medicamentos. 

Întrebări frecvente despre ceaiul verde

Cu atât de multe varietăți de ceai verde și beneficii pentru sănătate, este posibil să mai ai întrebări despre această băutură. Iată câteva întrebări frecvente despre ceaiul verde. 

Ce se întâmplă dacă bei ceai verde zilnic?

Consumul regulat de ceai verde poate avea numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, este important să bei ceai verde cu moderație, deoarece excesul poate duce la efecte secundare neplăcute (agitație, insomnie, probleme în absorbția fierului). 

Când se bea ceaiul verde?

Poți bea ceai verde dimineața, la 1-2 ore după micul dejun, sau puțin după masa de prânz. Dacă vrei să bei ceai verde seara, alege o variantă decofeinizată sau lasă frunzele mai puțin timp la infuzare. Astfel, te vei bucura de avantajele ceaiului verde fără să îți afecteze somnul. 

Când se bea ceaiul verde pentru a slăbi?

O ceașcă de ceai verde dimineața poate stimula metabolismul. Conținutul de cafeină ajută și el la accelerarea arderilor calorice. De asemenea, este o idee bună să bei ceai verde înainte de antrenamentele fizice pentru a stimula arderile. 

Ce conține ceaiul verde antiadipos?

Ceaiul verde antiadipos conține, pe lângă ceaiul verde, guarana, rooibos, nucșoară și alte ingrediente care stimulează arderea grăsimilor. 
Este bine de știut și contraindicațiile ceaiului verde antiadipos, respectiv bolile cronice, unele afecțiuni ale sângelui, anxietatea. 

Care este cel mai bun ceai verde?

Este dificil de spus care este cel mai bun ceai verde. Contează foarte mult ce preferințe ai tu și motivul pentru care vrei să bei acest ceai. Iată câteva dintre varietățile populare de ceai verde:

  • Ceai verde sencha - este cel mai popular în Japonia. Are o aromă proaspătă și un conținut moderat de cafeină;
  • Ceai verde matcha - frunzele de ceai verde sunt mărunțite până se obține o pulbere verde. Acest ceai are o aromă mult mai intensă decât ceaiul verde din frunze și un conținut mai mare de cafeină;
  • Ceai verde gyokuro - conține o cantitate mare de clorofilă care îi oferă o aromă umami specifică și o culoare deosebită;
  • Ceai verde longjing - frunzele sunt plate, în formă de ac, iar gustul are o aromă ce amintește de nuci.

Ce contine ceaiul verde?

Ceaiul verde conține mai mulți compuși cu efect benefic asupra sănătății:

  • Polifenoli - reprezintă substanțele de bază ale ceaiului verde;
  • Cafeină;
  • L-teanină - un aminoacid care alături de cafeină susține concentrarea;
  • Vitamine și minerale - ceaiul verde conține mici cantități de potasiu, calciu și vitamina C.

La ce ajută ceaiul verde?

Ceaiul verde este un aliat al sănătății. Conține antioxidanți, în special catechine, care luptă cu radicalii liberi din organism. Consumul regulat de ceai verde ajută la pierderea în greutate, menținerea sănătății inimii și a funcțiilor creierului.

Cum se realizează prepararea ceaiului verde?

În primul rând, pentru prepararea ceaiului verde este indicat să alegi un ceai de calitate, în mod ideal organic, de la o firmă cu tradiție. Citește ambalajul pentru a vedea cum a fost procesat și ambalat. Poți chiar să mergi la o ceainărie și să vorbești cu angajații pentru a alege un ceai verde potrivit nevoilor tale. 

De regulă, ceaiul verde se fierbe într-un vas cu apă. Acoperă vasul și lasă la infuzat 2-3 minute. Pentru un gust intens, poți lăsa până la 5 minute. Dacă folosești zahăr, miere sau lapte, gustul ceaiului verde va fi potențat. Pentru un gust lejer și revigorant, poți bea ceai verde cu lămâie. 

Ce este extractul de ceai verde?

Extractul de ceai verde este o formă concentrată a componentelor din frunzele uscate de ceai. Acest produs are o concentrație mai mare de antioxidanți. De asemenea, este ales de mulți care vor să se bucure de beneficiile sale, dar nu le place gustul ceaiului. 

Cum se iau capsule ceai verde?

Capsulele de ceai verde se iau conform instrucțiunilor de pe prospect. Citește cu grijă indicațiile producătorului și începe să iei aceste capsule cu doza cea mai mică. 
Crește treptat, dacă sunt bine tolerate de organism. Nu uita să vorbești cu medicul, dacă urmezi un tratament pentru orice afecțiune, temporară sau cronică.  

Poți să bei ceai verde dacă ai tensiune?

Efectele ceaiului verde asupra tensiunii arteriale sunt ușor contradictorii. Pe de-o parte, există studii care arată că un consum moderat de ceai verde reglează tensiunea arterială. Cu toate acestea, ceaiul conține cafeină, care contribuie la creșterea tensiunii arteriale. 

Dacă urmezi un tratament pentru hipertensiune arterială sau orice altă problemă de inimă sau de sănătate, în general, este foarte important să discuți cu medicul înainte de a bea ceai verde. 

Unde găsești ceai verde de calitate?

Iată câteva locuri de unde poți achiziționa ceai verde de calitate:

  • Ceainării și magazine dedicate artei ceaiului - astfel de magazine oferă ceai vrac de mai multe feluri, achiziționat direct de la producător. De asemenea, te pot ajuta să alegi ceaiul verde potrivit;
  • Magazine cu produse asiatice - în special, care au produse din China sau Japonia;
  • Magazine cu produse sănătoase.

Ceaiul verde are cafeină?

Da, ceaiul verde conține cafeină, însă mai puțină decât cafeaua sau ceaiul negru. O cană de 250 ml de ceai verde conține aproximativ 40-60 mg de cafeină. Prin comparație, o cană de cafea are circa 90-110 mg de cafeină, iar o cană de ceai negru 70 mg de cafeină. 

Cantitatea de cafeină este influențată de tipul de ceai verde (de exemplu, sencha sau matcha conțin mai multă cafeină), timpul de infuzare (un timp mai mare poate duce la extracția unei cantități mai mari de cafeină). Dacă vrei să bei ceai verde seara, poți alege o variantă fără cafeină. 

Ce efecte are ceaiul verde?

Ceaiul verde poate fi băut de plăcere sau pentru efectele sale asupra sănătății. Iată câteva dintre efecte:

  • Combate radicalii liberi din organism;
  • Stimulează metabolismul;
  • Susține sănătatea creierului;
  • Promovează sănătatea inimii și a vaselor de sânge.

Ceaiul verde este bun în constipație?

Este dificil de spus dacă poți bea ceai verde în constipație. În primul rând, conține cafeină, care stimulează mișcările intestinale și digestia. Pe de altă parte, ceaiul este diuretic, fapt care stimulează urinarea. Acest lucru poate duce la deshidratare, care agravează constipația. 

Poți bea ceai verde în alăptare?

Dacă îți dorești să bei ceai verde în perioada de alăptare, este indicat să vorbești cu medicul. În general, o anumită cantitate de cafeină trece în laptele matern și poate cauza iritabilitate și probleme de somn pentru cel mic.  

O alternativă mai sigură sunt ceaiurile din plante, precum mușețel sau mentă, ori ceaiul verde fărăcafeină. 

Ceai verde vrac vs la plicuri

Deși ambele variante sunt ceai verde, există anumite diferențe:

  • Aroma - dacă pentru tine contează foarte mult aroma ceaiului, este indicat să alegi ceai verde vrac;
  • Comoditatea - ceaiul la plic este mai ușor de preparat;
  • Bugetul - în general, ceaiul verde vrac este mai scump decât cel la plic;
  • Posibilitatea de personalizare - dacă alegi ceai verde vrac poți pune mai multe sau mai puține frunze;
  • Sustenabilitate - ceaiul verde vrac este considerat o variantă mai sustenabilă, deoarece majoritatea pliculețelor nu sunt realizate din materiale reciclabile.

Câte calorii are ceaiul verde?

Ceaiul verde neîndulcit are aproximativ 3 calorii la o cană de ceai. Dacă adaugi zahăr, miere, lapte sau frișcă, va crește și conținutul caloric. 

Cum se bea ceaiul verde?

Ceaiul verde se bea după infuzia de 2-5 minute, când încă este cald. Pentru un gust deosebit, folosește apă plată și evită să lași la infuzat prea mult timp (riști un gust înecăcios). Depozitează ceaiul verde rămas într-un recipient etanș, într-un loc întunecat și răcoros. 

👉 Vrei să alegi o apă de calitate pentru a pregăti ceaiul verde? Descoperă 5 sfaturi pentru a alege o apa de calitate

Câte ceaiuri se pot bea pe zi?

Dacă nu suferi de boli cronice, poți bea 2-5 cești de ceai verde pe zi. Cantitatea de ceai consumată zilnic depinde și de sensibilitatea fiecăruia la cafeină. De exemplu, dacă observi agitație sau probleme de somn după ce ai băut ceai verde, redu cantitatea și bea înainte de ora 15. 

Copiii pot bea ceai verde?

Deși ceaiul verde are un conținut mai mic de cafeină decât cafeaua, este indicat să nu îl oferi copiilor. 
Aceștia sunt mai sensibili la cafeină decât adulții și se pot confrunta cu anxietate, probleme de somn și de stomac. De asemenea, ceaiul verde poate bloca absorbția fierului la copii. Tinerii de 15-16 ani pot bea ocazional ceai verde. 

Poți bea ceai verde pentru potență?

Deși ceaiul verde ajută fluxul sanguin în organism și are efect stimulant asupra creierului, nu există studii care să arate o legătură între consumul de ceai verde și potență. 

Ceaiul verde are efect laxativ?

Consumat în exces, ceaiul verde poate avea efect laxativ. Cafeina stimulează mușchii intestinali și poate provoca și dureri de stomac.

Ceaiul verde îngrașă?

Ceaiul verde nu îngrașă. Are un conținut caloric redus și poate chiar stimula metabolismul, accelerând arderile grăsimilor. Totuși, dacă adaugi zahăr, miere sau lapte, crește conținutul caloric. 

Ce reacții adverse poate provoca ceaiul verde?

Consumul moderat de ceai verde este sigur pentru persoanele sănătoase. Cu toate acestea, unele persoane se pot confrunta cu reacții adverse. Iată care sunt acestea:

  • Probleme digestive - ceaiul verde poate irita sistemul digestiv, mai ales dacă este băut pe stomacul gol;
  • Probleme de somn;
  • Anxietate - mai ales la persoanele predispuse la anxietate;
  • Rar, probleme de ficat.

Ceaiul verde antiadipos se bea înainte sau după masă?

Nu există un consens științific legat de consumul de ceai verde antiadipos. Totuși, unele studii de mici dimensiuni arată că un consum de ceai verde înainte de masă poate diminua apetitul. În plus, ceaiul verde ajută digestia pe fondul conținutului de polifenoli. 

Ceaiul verde are efect diuretic?

Da, ceaiul verde are efect diuretic. Acest lucru se traduce printr-o producție mai mare de urină și o frecvență mai mare a urinării. Efectul diuretic apare pe fondul conținutul de cafeină. Aceasta acționează la nivelul rinichilor și inhibă reabsorbția apei și a electroliților în sânge. În plus, ceaiul verde conține teofilină, un alt compus cu rol diuretic. 

Poți folosi ceai verde pentru păr?

În mod tradițional, ceaiul verde se folosește și pentru îngrijirea părului, deși nu există studii științifice în acest sens. 

Ceaiul verde conține galat de epigalocatechină, un antioxidant cu rol în stimularea foliculilor de păr. De asemenea, antioxidanții din ceaiul verde protejează firul de păr de problemele cauzate de radicalii liberi. Aplicarea direct pe scalp poate calma zonele iritate, iar folosirea ca balsam de păr te ajută să obții un păr fin la atingere și ușor de pieptănat. 

Ceaiul verde are numeroase beneficii susținute de studii științifice. Antioxidanții din ceaiul verde protejează inima, contribuie la sănătatea creierului și ajută la reglarea glicemiei. Consumat cu moderație, ceaiul verde este sigur de băut. 

Acest articol este cu titlu informativ și nu constituie o recomandare medicală.
 

Bibliografie:

  • Green Tea, https://www.nccih.nih.gov/health/green-tea
  • The Health Benefits of Tea, https://healthysd.gov/health-benefits-of-tea/
  • Anti-inflammatory Action of Green Tea, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27634207/ 
  • New insights into the mechanisms of polyphenols beyond antioxidant properties; lessons from the green tea polyphenol, epigallocatechin 3-gallate, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24494192/ 
  • Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28899506/ 
  • The interaction effect of green tea consumption and exercise training on fat oxidation, body composition and blood lipids in humans: a review of the literature, https://link.springer.com/article/10.1007/s11332-022-00955-8 
  • Dietary Supplements for Weight Loss - Tea, https://ods.od.nih.gov/factsheets/WeightLoss-HealthProfessional/#tea 
  • Associations of Green Tea Consumption and Cerebrospinal Fluid Biomarkers of Alzheimer's Disease Pathology in Cognitively Intact Older Adults: The CABLE Study, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32804140/ 
  • Extra cup of tea intake associated with increased risk of Alzheimer’s disease: Genetic insights from Mendelian randomization, https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1052281/full 
  • Effects of green tea consumption on glycemic control: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-020-00469-5 
  • Tea consumption and long-term risk of type 2 diabetes and diabetic complications: a cohort study of 0.5 million Chinese adults, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522003197 
  • The Effects of Green Tea Amino Acid L-Theanine Consumption on the Ability to Manage Stress and Anxiety Levels: a Systematic Review, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31758301/ 
  • Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31623400/ 
  • Green tea consumption and the risk of stroke: A systematic review and meta-analysis of cohort studies, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900722003483?via%3Dihub 
  • Effect of green tea consumption on blood lipids: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7240975/ 
  • Effect of Acute and Chronic Dietary Supplementation with Green Tea Catechins on Resting Metabolic Rate, Energy Expenditure and Respiratory Quotient: A Systematic Review, https://www.mdpi.com/2072-6643/13/2/644 
  • Influence of green and black tea on folic acid pharmacokinetics in healthy volunteers: potential risk of diminished folic acid bioavailability, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18551467/ 
  • Does Green Tea interact with any drugs?, https://www.drugs.com/medical-answers/green-tea-interact-drugs-3573951/