Medicina este in continua transformare si adaptata timpurilor moderne. Folosirea inteligentei artificiale in medicina. Imunoterapia in cancer. Testarea farmacogenomica. Implanturile si protezele personalizate. Chirurgia robotica. Planificarea interventiilor chirurgicale cu tehnologia computerizata. Realitatea virtuala pentru educatia medicala. Acestea sunt cateva noutati care vor transforma si vor imbunatati modul de ingrijire a pacientilor in anul 2019, potrivit mai multor doctori si cercetatori de renume din SUA. Unele din acestea au fost prezentate la cea de-a 16 sesiune a Sumitului Inovatiei in Medicina organizat de Cleveland Clinic Innovations.
Parte din aceste inovatii au fost deja adoptate de catre echipa de medici din REGINA MARIA.
Introducerea inteligentei artificiale in medicina
Considerata odinioara amenintare futurista pentru omenire, inteligenta artificiala este in prezent parte a vietii de zi cu zi. In domeniul medical, inteligenta artificiala schimba jocul cu aplicatiile in suportul decizional, analiza imaginilor si triajul pacientilor. In prezent, inteligenta artificiala ii ajuta pe doctori sa ia decizii mai inteligente la patul bolnavului, imbunatateste acuratetea si usurinta interpretarii examinarilor imagistice si reducere epuizarea medicului. De exemplu, algoritmii de operare ai diveselor instrumente medicale au capacitatea de a evidentia zonele cu probleme la nivelul unor imagini captate, ajuta in examinarile de screening si, de asemenea, aduc beneficii in ordonarea rapida a multitudinii de informatie din dosarul electronic de sanatate al pacientului. Integrarea inteligentei artificiale in domeniul sanatatii face ca asistenta medicala acordata pacientilor sa fie mai inteligenta, nu mai grea.
Inovatie in chirurgia robotica
Cele mai multe interventii chirurgicale efectuate in zilele noastre sunt cele mai scurte si mai putin invazive posibile stiintific. Aceasta adaptare in metodologia chirurgicala se datoreaza in parte integrarii roboticii. Robotii din sala de operatii ofera medicilor ghidaj pentru cea mai buna precizie in actul chirurgical. In prezent, platformele chirurgicale sunt mult avansate si sunt folosite pentru numeroase proceduri, de la cele la nivelul coloanei vertebrale pana la cele endovasculare. Timpul redus de recuperare si durerea limitata sunt cateva dintre beneficiile pacientilor operati prin chirurgie minim invaziva robotica. Progresele continue in acest domeniu au ca rezultat operatii mai precise si mai eficiente, cu rezultate chirurgicale imbunatatite.
Chirurgie robotica – Ponderas Academic Hospital
Realitatea virtuala si mixta pentru educatia medicala
Realitatea virtuala si mixta implica utilizarea tehnologiei computerizate pentru a crea medii simulate si hibride. Populara in aplicatiile de jocuri video, realitatea virtuala si mixta continua sa uimeasca publicul. Dar aceasta tehnologie este mai mult decat un joc. Aceste sisteme de realitate au atras recent atentia si profesionistilor din domeniul sanatatii. Folosite acum pentru educatia medicala, programele de realitate virtuala si mixta ofera modalitati de antrenament de simulare care ajuta la imbunatatirea scolarizarii medicale traditionale. Cu acest stil captivant de invatare, instruirea in realitatea virtuala si mixta foloseste instrumente de invatare audio, video si chinestezica. Educatia prin simulare este un pas inainte productiv in sistemul medical.
Centru de training – Ponderas Academic Hospital
Dispozitive personalizate pentru un anumit pacient obtinute cu imprimante 3D
Cu ajutorul tehnologiei de printare 3D, dispozitivele medicale pot fi acum adaptate specificatiilor exacte ale unui anumit pacientul. Concepute pentru a fi compatibile cu anatomia naturala a pacientului, dispozitivele modelate pe dimensiunile specifice pacientului sunt mai usor acceptate de organism, oferind confort sporit si rezultate mai bune in ceea ce priveste performanta lor. Versatilitatea printarii 3D ofera personalului medical posibilitatea de a oferi pacientilor cea mai avansata ingrijire, in acelasi timp reducand riscul complicatiilor. In prezent, cea mai importanta activitate din acest domeniu este cea a protezelor externe, implanturi craniene/ortopedice si stenturi speciale pentru boli in care este prezenta ingustarea cailor respiratorii. Iau avant cercetarile in domeniul protezelor si altor implanturi corporale, unele dintre acestea fiind disponibile pe piata de larg consum. Tehnologia este, de asemenea, utila si in planificarea chirurgicala. Pana in prezent, a fost folosita in cazul multor interventii cardiace complexe si chiar in transplantul totalk de fata care a fost efectuat recent la Cleveland Clinic. Odata cu extinderea aplicatiilor in medicina, printarea 3D creste gradul de atentie la detalii in ingrijirea pacientului.
Ortopedie personalizata – Ponderas Academic Hospital
Progrese in imunoterapia pentru tratarea cancerului
Imunoterapia in cancer sau terapia biologica foloseste sistemul imunitar propriu al organismului pentru a combate cancerul. Imunoterapiile in cancer exista de ceva vreme, iar eforturile internationale in ceea ce priveste gasirea unui tratament care sa vindece boala continua sa evidentieze obiective imunoterapeutice noi. Oamenii de stiinta creeaza noi tratamente care pot schimba viata prin intermediul unor concepte precum terapia asociata sau celulele T reprogramate cu ajutorul ingineriei genetice. Odata cu descoperirea din ce in ce mai frecventa a noi tinte imunoterapeutice si biomarkeri, exista si sperante de terapii eficiente pentru toate profilurile tumorale.
Imunoterapia si terapia biologica a cancerului – Spitalul Euroclinic
Fereastra extinsa pentru interventia in accidentul vascular cerebral acut
Cand vine vorba de interventia terapeutica in accidentul vascular cerebral (AVC), timpul este o problema critica. Lipsa prelungita de flux sangvin dupa producerea unui AVC poate cauza distrugeri ireversibile, care adesea duc la dizabilitati. In multe cazuri de AVC, pentru salvarea tesuturilor nervoase pot fi folosite diverse metode interventionale. Pana acum insa, interventia in cazul unui AVC a fost recomandata doar intr-o perioada limitata de timp. Privitor la acest aspect, anul trecut, noile recomandari din ghiduri au indicat o fereastra mai extinsa in ceea ce priveste acordarea tratamentului. Se estimeaza ca acest interval prelungit ar reduce riscul de dizabilitate si ar oferi sanse de recuperare in cazul unui numar mai mare de pacienti.
Instrument optic pentru diagnosticul prespitalicesc al accidentului vascular cerebral
Mai rar decat accidentul vascular cerebral ischemic, cel de tip hemoragic – produs din cauza ruperii unui vas de sange, ceea ce duce la hemoragie intracerebrala – este responsabil de aproape 40% din decesele produse prin AVC. Diagnosticul rapid este necesar pentru tratamentul eficient, deoarece sangerarea necontrolata poate duce la edem cerebral si lezarea creierului. Pentru diagnosticarea rapida, profesionistii din domeniul sanatatii folosesc tehnologii noi, avansate, cum este instrumentul optic de scanare a hemoragiei, care ajuta la detectarea sangerarii in creier. Acest instrument pentru scanarea prespitaliceasca a hemoragiei faciliteaza accesul la un diagnostic mai rapid, timpul fiind foarte important in initierea tratamentului.
Terapie alternativa pentru durere: solutie pentru criza opioidelor
Criza opioidelor a fost declarata o urgenta de sanatate publica. In prezent, durerea cronica este principala cauza de prescriere a analgezicelor opioide. Desi exista mai multe terapii validate clinic in caz de durere cronica, niciuna nu a redus criza. In zilele noastre, inovatia si sperantele provin din testarile farmacogenomice, care folosesc componenta genetica a pacientului pentru a determina modul de metabolizare a medicamentelor, inclusiv a celor care contin opioide. Testarile farmacogenomice pot fi utilizate pentru a se evita reactiile adverse si pentru a preveni prescrierile inutile si ineficiente de medicamente, acestea fiind inlocuite cu unele mai eficiente. Testarea farmacogenomica poate fi, de asemenea, folosita pentru a prezice gradul de amelioare a durerii (mai mic sau fara sa fie influentat) ca urmare a administrarii de analgezice opioide. Acesti pacienti for utiliza mai rapid astfel de medicamente ar putea sa sa se intoarca mai devreme pentru o noua prescriptie. Testarea farmacogenomica poate reduce sau elimina stigmatizarea „goanei dupa analgezice” care ar putea fi atribuita pe nedrept acestor pacienti si va oferi posibilitatea ajustarii terapiei medicamentoase. In 2019, pe baza accesului la testarea genetica, farmacogenomica este pregatita sa faca incursiuni semnificative in medicina de precizie si posibil in rezolvarea crizei.
Inlocuirea si repararea percutanata a valvei mitrale si a celei tricuspide
Chirurgia cardiaca este in prezent mai putin invaziva, de rutina si mai eficienta decat cea care se practica in trecut. Efectuate percutanat – printr-un cateter prin piele – multe din procedurile cardiace nu mai necesita o abordare prin chirurgie cardiaca deschisa. Doua astfel de proceduri realizate percutanat includ inlocuirea si repararea valvei mitrale si a celei tricuspide. In voga in domeniul interventiilor percutanate ale valvei aortice, operatiile percutanate recente ale valvei mitrale si tricuspide au avut rezultate pozitive semnificative, umpland un gol in domeniul chirurgiei cardiace. Explorarea acestei tehnologii la un numar mare de pacienti este in desfasurare, dar cu rezultate postoperatorii promitatoare, aceste inovatii avand implicatii semnificative in viitorul ingrijirii cardiace.
Terapii genetice bazate pe ARN
La fel ca si terapiile genetice bazate pe ADN, cele bazate pe ARN sunt cele mai recente inovatii in domeniu, avand un potential semnificativ. Interferenta cu informatiile genetice la nivelul acidului ribonucleic (ARN) le ofera oamenilor de stiinta posibilitatea de a recepta o anomalie genetica a pacientului inainte ca aceasta sa fie transpusa in proteine functionale (sau nefunctionale). In prezent, cele mai populare si de succes terapii ARN includ nucleotidele antisens si interferenta ARN. Aceste noi terapii sunt explorate in diverse afectiuni genetice rare precum boala Huntington, dar si in cancer si anumite boli neurologice. Aceste noi mecanisme de actiune deschid perspective de progres si inovatie in terapeutica.
Telemedicina
Domeniul telemedicinii este in plina expansiune. Consumatorii au un stil de viata din ce in ce mai ocupat, 60% dintre ei preferand serviciile digitale. Acordarea de ingrijiri medicale la distanta, care creste nivelul de accesibilitate si elimina posibilele intarzieri, ofera pacientilor un control mai mare, ceea ce le sporeste satisfactia. De pilda, Serviciile Medicare si Medicaid din SUA au anuntat recent noutatile pentru anul 2019 pentru Programul de Plata a Medicilor si Programul de Plata Bazat pe Calitate, in cadrul carora este promovat accesul la ingrijirea medicala virtuala de calitate, indiferent de unde locuiesc pacientii.
Teleimagistica – Centrele de Imagistica REGINA MARIA
Tehnologia mobila
Consumatorii sunt obisnuiti sa aiba acces la informatii utilizand diverse aplicatii mobile. Folosirea aplicatiilor de sanatate pe telefoanele mobile sau tablete s-a triplat de la 13% in 2014 pana la 48% in zilele noastre. Tinand pasul cu aceasta tendinta, compania britanica Babylon Health face valuri la scara globala. In parteneriat cu Serviciul National de Sanatate din SUA (National Health Service - NHS) si cu furnizorul privat de sanatate Bupa, compania s-a stabilizat pe piata chineza infloritoare, cu o baza de peste 1,4 milioane de clienti in Europa, Asia si Africa. Prin parteneriatul cu gigantul Tencent, sistemul de inteligenta artificiala al Babylon a permis ambelor parti sa interactioneze direct cu utilizatorii, sa identifice bolile specifice, sa furnizeze evaluari ale starii de sanatate si sa selecteze actiunile necesare. Aplicatia mobila este disponibila pentru peste 1 miliard de utilizatori si este in legatura cu peste 38.000 de facilitati medicale doar in China.
Gadgeturi de monitorizare a sanatatii
Odata cu cresterea bolilor legate de stilul de viata, cum este cazul diabetului, din ce in ce mai multi pacienti au optat pentru purtarea unor dispozitive care masoara glicemia, ritmul cardiac, activitatea fizica si somnul, cu scopul de a intelege mai bine boala de care sufera. Incepand din 2000, cand a aparut un astfel de dispozitiv, a crescut interesul fata de purtarea unor dispozitive care monitorizeaza sanatatea. Informatiile sunt analizate prin algoritmi sofisticati, care sustin diagnosticul si urmarirea pe termen lung. In parteneriat cu Google, compania Fitbit, care produce astfel de gadgeturi, exploreaza dezvoltarea unor solutii pentru consumatori si companii. Achizitionarea platformei de sanatate compatibile cu HIPPA (Health Insurance Portability and Accountability Act – Legea privind portabilitatea si responsabilitatea in domeniul asigurarilor de sanatate), Twine Health si-a imbunatatit serviciile printr-o platforma de coaching, oferindu-le oamenilor posibilitatea sa gaseasca solutii in domeniul sanatatii.
Instrumente noi pentru dosarul medical electronic
Incepand din 2018 si pana in 2022, in SUA se asteapta ca piata dosarelor medicale electronice sa creasca, in medie, cu 6% pe an. Furnizorii si organizatiile continua sa includa tehnologii fragmentate care creeaza bariere in calea colaborarii si a oportunitatilor de partajare a informatiilor. Acest lucru este exacerbat in continuare daca pacientii oscileaza intre sistemul public si cel privat. Gigantul tehnologic Apple a integrat dosarul medical al pacientului in aplicatia Health, ca parte a versiunii iOS 11.3 beta. Informatiile sunt criptate si protejate cu codul de acces iPhone. In parteneriat cu furnizorii de spitale si clinicile, pacientii isi pot vizualiza dosarul medical de la mai multi furnizori in cadrul unei singure platforme. Johns Hopkins Medicine, Cedars-Sinai, Penn Medicine, UC San Diego Health si Cleveland Clinic au implementat aceasta tehnologie.
Contul meu si Dosarul Medical Electronic
Surse de informatie: