Studiul a fost publicat la 17 mai 2011 in editia online a revistei Journal of the National Cancer Institute.
„Exista putine studii care sa evalueze in mod specific asocierea consumului de cafea si riscul de cancer letal de prostata, acea forma de cancer pentru care preventia este cea mai importanta. Studiul nostru este cel mai mare pana in prezent si a evaluat daca cafeaua ar putea reduce riscul de cancer letal de prostata.", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Lorelei Mucci, Profesor asociat de epidemiologie la Harvard School of Public Health si Director al Programului de Preventie si Epidemiologie a Cancerului, a carui arie de inters si implicare este cercetarea privind epidemiologia cancerului.
Desi unele tipuri de cancer de prostata evolueaza lent si necesita manevre terapeutice minime, alte tipuri par sa fie destul de agresive si se raspandesc rapid la distanta (metastazeaza). Cancerul letal de prostata este cancerul care metastazeaza la nivelul oaselor si provoaca decesul.
Cancerul de prostata in Statele Unite, Europa si Romania
In Statele Unite, cancerul de prostata este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la barbati si a doua cauza de deces prin cancer, dupa cancerul de plamani, afectand unul din sase barbati pe parcursul vietii.
Si in Europa cancerul de prostata se afla pe primul loc, cu 23% dintre toate cazurile noi de cancer diagnosticate la barbati - un barbat din zece va face cancer de prostata la un moment dat in viata.
In Romania, in anul 2020 au fost diagnosticati 8055 pacienti cu cancer de prostata, ceea ce reprezinta 8.1% din totalul cazurilor noi de cancer in 2020. Rata de supravietuire la cinci ani in cazul pacientilor cu cancer de prostata este de 77%, fiind sub media din Uniunea Europeana, de 87%.
Factorii de risc pentru cancerul de prostata
In prezent, se stie ca urmatorii factori ar putea creste riscul de cancer de prostata:
- Varsta inaintata. Riscul de cancer de prostata creste pe masura ce barbatul inainteaza in varsta. Cancerul de prostata este cel mai frecvent dupa varsta de 50 de ani si apare in cea mai mare proportie dupa 80 de ani.
- Istoricul familial. Daca o ruda de gradul 1, cum ar fi un parinte, un frate sau un copil, a fost diagnosticata cu cancer de prostata, riscul creste. De asemenea, daca in familie exista rude de sex feminin care au gene care cresc riscul de cancer de san (BRCA1 sau BRCA2) sau exista istoric familial foarte puternic de cancer de san, riscul de cancer de prostata poate fi mai mare.
- Hormonii. Principalul hormon masculin, testosteronul ajuta organismul sa se dezvolte si sa mentina functia sexuala. Testosteronul este transformat in dihidrotestosteron (DHT) de o enzima din organism. DHT este important pentru cresterea normala a prostatei, dar poate provoca si o crestere anormala a acesteia.
- Obezitatea. Barbatii obezi pot avea un risc mai mare de a face cancer de prostata in comparatie cu barbatii cu greutate normala, desi studiile au rezultate mixte. La pacientii obezi, cancerul de prostata este mai agresiv si poate sa recidiveze dupa tratamentul initial.
Cafeaua - un posibil factor de risc modificabil pentru cancerul de prostata
„In prezent, cunoastem putin despre factorii de risc care pot fi modificati sau controlati pentru a reduce riscul de cancer letal de prostata. Daca constatarile noastre sunt validate, cafeaua ar putea reprezenta un factor modificabil care poate reduce riscul de a dezvolta cea mai severa forma de cancer de prostata.” - a mentionat Dr. Lorelei Mucci.
Cercetatorii au ales sa studieze cafeaua deoarece contine multi compusi benefici care actioneaza ca antioxidanti, reduc inflamatia si regleaza insulina, toate acestea putand influenta aparitia cancerului de prostata. In alte studii anterioare, cafeaua a fost asociata cu un risc mai scazut de boala Parkinson, diabet de tip 2, litiaza biliara, ciroza si cancer de ficat.
Studiul efectuat de Harvard School of Public Health a examinat asocierea dintre consumul de cafea si riscul de cancer de prostata, in special riscul de cancer de prostata agresiv in randul a 47.911 barbati americani care au raportat consumul de cafea la fiecare patru ani, pe o perioada de 22 ani cuprinsa intre 1986 - 2008. In acest interval de timp, au fost diagnosticate 5.035 de cazuri de cancer de prostata, dintre care 642 au fost cu metastaze sau au provocat decesul.
Concluziile studiului au fost urmatoarele:
- Barbatii care au consumat cea mai mare cantitate de cafea (> 6 cesti/zi) au avut un risc cu 20% mai mic de a dezvolta orice forma de cancer de prostata.
- Asocierea inversa cu cafeaua a fost si mai puternica in cazul cancerului de prostata agresiv - acestia au avut un risc cu 60% mai mic de a dezvolta cancer letal de prostata.
- Reducerea riscului a fost constatata si in cazul barbatilor care au consumat cafea decofeinizata, ceea ce sugereaza ca efectul nu este determinat de cafeina.
- Chiar si consumul de 1-3 cesti de cafea pe zi a fost asociat cu un risc cu 30% mai mic de cancer letal de prostata.
- Consumatorii de cafea sunt mai predispusi sa fumeze si sa fie sedentari, comportamente care pot creste riscul de cancer de prostata. De aceea, s-a tinut cont de acesti factori in cadrul evaluarii rezultatelor studiului. Chiar si asa, consumul de cafea inca a fost asociat cu un risc mai mic de a face cancer de prostata.
Rezultatele acestui studiu trebuie validate pe populatii suplimentare care sa includa persoane cu o gama larga de consum de cafea si un numar mare de cazuri agresive de cancer de prostata. Daca aceste rezultate vor fi confirmate, informatia se va adauga la lista beneficiilor potentiale pentru sanatate ale cafelei. In prezent, cercetatorii de la Harvard School of Public Health planifica studii suplimentare pentru a intelege mecanismele specifice prin care cafeaua poate reduce in mod concret riscul de cancer letal de prostata.
Surse de informatie:
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.hsph.harvard.edu
www.insp.gov.ro
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer