Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Barba, o sursa de bacterii?

Barba, o sursa de bacterii?

In ultima perioada barba a revenit la moda. Dar, pe cat de populara, pe atat de controversata este in ceea ce priveste igiena. “Barbile sunt mai murdare ca scaunele de toaleta,” sustin unii cercetatori. Cat adevar stiintific ascunde aceasta expresie?

Pericolul din barba

Barba si mustata sunt un magnet pentru o serie bacterii patogene responsabile pentru numeroase boli, arata o cercetare realizata de microbiologul american John Golobic in urma cu cativa ani. Specialistul sustine ca barba contine Salmonella, o bacterie enterica prezenta si in materia fecala. De aici si pana la aparitia unei legende urbane a fost doar un pas. Recent, insa, numerosi experti vin sa-l contrazica.

Dovezi contrarii

Un studiu efectuat pe 408 barbati (cu si fara par facial), publicat in reputatul Journal of Hospital, pornit de la premisa ca toate suprafetele atrag bacterii, dezvaluie ca, intre cei cu barba si cei fara, mai degraba barbatii care se barbieresc sunt purtatori de infectii provocate de bacterii rezistente la antibiotice. Domnii proaspat barbieriti, in comparatie cu semenii lor barbosi, au un risc de trei ori mai mare ca obrajii lor sa fie purtatori de MRSA (Staphylococcus aureus meticilino-rezistent, o tulpina a Stafilococului auriu rezistenta la meticilina, tratamentul uzual pentru infectii cu stafilococi). De asemenea, cei fara barba au cu 10% mai mare riscul sa aiba pe fata Staphylococcus aureus, o bacterie care provoaca infectii dermatologice si respiratorii din cauza ca lama creeaza microleziuni pe piele, care pot favoriza coloniile de bacterii.

Tratament inovativ

Si mai surprinzatoare este o alta descoperire. Intr-un studiu paralel realizat la University College London, un microbiolog a colectat mostre de barba si a crescut 100 de bacterii diferite, descoperind ulterior ca barbile contin bacterii care omoara alte bacterii. Asadar, barba ar putea fi o sursa de anticorpi din care s-ar putea dezvolta noi antibiotice in viitorul apropiat pentru a lupta contra infectiilor.

Surse de informatie:

  • www.webmd.com
  • www.researchgate.net
  • www.bbc.com
  • www.standard.co.uk