Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Fertilitatea feminina: Si stilul de viata conteaza

Fertilitatea feminina: Si stilul de viata conteaza

Alegerile privind stilul de viata pot influenta capacitatea femeii de a concepe. Ia in considerare acesti pasi daca ai in plan sa ramai insarcinata.

Daca te gandesti sa ramai gravida, probabil ca te intrebi ce poti face pentru a-ti imbunatati sansele legate de fertilitate. Exista factori pe care nu ii poti controla – este vorba de problemele medicale care ti-ar putea influenta capacitatea de a concepe. Insa si alegerile ce tin de stilul de viata pot avea un efect asupra fertilitatii. Iata ce ar trebui sa stii pentru a-ti sustine si a-ti proteja fertilitatea.

Ce este fertilitatea feminina?

Fertilitatea feminina reprezinta capacitatea unei femei de a concepe un copil biologic. Tu si partenerul ati putea pune la indoiala fertilitatea daca ai incercat – fara succes- sa ramai insarcinata prin sex frecvent neprotejat timp de cel putin 1 an sau cel putin sase luni daca ai peste 35 de ani.

Ce provoaca problemele de fertilitate feminina?

Probleme medicale diverse pot sa contribuie la problemele de fertilitate. Acestea pot fi:

  • Tulburari de ovulatie, care influenteaza eliberarea ovulului. Acestea pot fi disfunctii hormonale, precum sindromul ovarelor polichistice (SOP), hiperprolactinemia si disfunctiile tiroidiene (hipertiroidism sau hipotiroidism).
  • Tesutul anormal la nivelul uterului sau colului uterin, precum polipii sau fibroamele.
  • Trompele uterine deteriorate sau blocate/infundate, adeseori din cauza bolii inflamatorii pelvine.
  • Endometrioza, care apare cand tesutul care in mod normal captuseste interiorul uterului creste in afara acestuia.
  • Insuficienta ovariana primara (menopauza timpurie), care se produce cand ovarele se opresc din functionare si menstruatia se incheie inainte de 40 de ani.
  • Adeziuni pelvine – tesut cicatricial fibros format intre  organele pelvine dupa o infectie, apendicita, interventie chirugicala abdominala sau pelvina.
  • Afectiuni medicale asociate absentei menstruatiei, precum diabetul controlat deficitar, boala celiaca si anumite boli autoimune precum lupus.
  • Varsta are de asemenea un rol. Amanarea sarcinii poate reduce probabilitatea de a putea concepe. De asemenea, reducerea cantitatii si a calitatii ovulelor pe masura ce inaintezi in varsta face dificila conceptia.

Ce poti face pentru a-ti imbunatati fertilitatea?

Stilul de viata te poate ajuta in acest sens. Iata ce alegeri sa faci:

  • Mentine-ti greutatea optima. Daca esti supraponderala sau ai sub greutatea normala – aceste aspecte pot inhiba ovulatia normala.
  • Previno infectiile transmisibile sexual. Infectii precum chlamydia si gonoreea sunt o cauza principala a infertilitatii la femei.
  • Evita lucrul in ture de noapte, daca este posibil. Lucrul regulat in ture de noapte iti poate creste riscul de infertilitate, posibil prin influentarea productiei de hormoni. Daca, totusi, lucrezi in ture de noapte, incearca sa dormi suficienti atunci cand nu lucrezi.

Stresul nu te impiedica sa ramai insarcinata, insa, daca incerci sa faci un copil, este bine sa reduci stresul si sa pui in practica metode sanatoase prin care sa-i faci fata, precum tehnicile de relaxare.

La ce sa renunti

Si alegerile sanatoase privind stilul de viata conteaza. Iata ce sa faci pentru a-ti proteja fertilitatea:

  • Nu fuma. Tutunul este asociat cu scaderea fertilitatii. Fumatul iti imbatraneste ovarele si te lasa prematur fara ovule. Daca fumezi, cere medicului sa te ajute sa renunti la fumat.
  • Limiteaza consumul de alcool. Consumul exagerat de alcool este asociat cu un risc crescut de tulburari de ovulatie. Daca iti doresti sa ramai insarcinata, ai in vedere sa renunti complet la alcool. Abstinenta la conceptie si in timpul sarcinii este in general recomandata deoarece un nivel sigur de consum de alcool pentru fat nu a fost inca stabilit.
  • Redu cofeina. Fertilitatea feminina nu pare sa fie afectata de o cantitate zilnica de sub 200 de miligrame. Redu cofeina, consumand nu mai mult de 200 ml de cafea dimineata.
  • Fii atenta la exercitiile fizice. Prea multa activitate fizica intensa poate inhiba ovulatia si poate reduce productia de hormon progesteron. Daca ai o greutate sanatoasa si doresti sa ramai in curand insarcinata, limiteaza activitatea fizica intensa la sub 5 ore pe saptamana.
  • Evita expunerea la toxine. Poluantii din mediu si toxinele – pesticidele, solventii, plumbul – iti pot afecta fertilitatea in mod negativ.

In concluzie

Mergi la medic daca te gandesti sa ramai insarcinata si te ingrijoreaza impactul stilului tau de viata asupra fertilitatii. Specialistul te poate ajuta sa identifici modalitati prin care sa iti imbunatatesti fertilitatea si sa iti cresti sansele de a ramane insarcinata.

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org

Consultant: Dr. Bechir Melihan, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Supraspecializare in Infertilitate si Reproducere Umana Asistata

Afla cum stai cu fertilitatea aici.