Multi parinti sunt adesea ingrijorati de aportul potrivit de vitamine si minerale al copilului lor. De fapt, necesarul de vitamine este atins mult mai usor decat multi parinti isi pot da seama si, in general, chiar si copiii mofturosi reusesc sa primeasca din alimentatie exact atatea vitamine cat le sunt necesare. In plus, organismul are capacitatea de a stoca pe termen mai lung unele vitamine si minerale datorita unui mecanism compensator, astfel incat, chiar daca intr-o zi copilul nu a primit cantitatea necesara de micronutrienti si macronutrienti prin alimentatie, deficitul acestora nu se instaleaza imediat.
De retinut este faptul ca majoritatea vitaminelor se gasesc in legume si fructe crude, ca alimentele procesate nu sunt o solutie pe termen lung si ca o dieta bogata in fibre si proteine este de dorit in defavoarea uneia in care predomina carbohidratii.
Copiii care consuma sucuri carbogazoase au un risc mai mare de a dezvolta carente de minerale si vitamine. Acesti copii, impreuna cu cei care consuma mancare de tip fast food, constituie o categorie la risc pentru a avea, in fapt, deficit de micro si macronutrienti, in ciuda faptului ca acestia pot avea o greutate buna sau mai mare decat cea corespunzatoare varstei.
Ce inseamna o dieta echilibrata si sanatoasa?
Alimentele la care ne gandim atunci cand recomandam o alimentatie sanatoasa copiilor sunt: laptele si produsele lactate, precum iaurtul, sana, kefir, branza. Sunt excluse iaurturile cu fructe din comert, care sunt imbogatite cu mult zahar, la fel si branza topita, care nu este o solutie sanatoasa pentru cei mici.
Sunt necesare fructe si legume proaspete zilnic. Societatea Europeana de Gastropediatrie recomanda un consum de minimum 5 fructe si legume crude pe zi, variate, care sa includa si legumele verzi - acelea pe care de cele mai multe ori copiii le evita.
Pentru construirea unei alimentatii echilibrate sunt necesare proteine de calitate superioara din carne de pui, vita, peste si oua.
Cerealele integrale au un rol important in alimentatie si anume acela de a aduce carbohidrati de calitate, fara de care un organism in crestere cum este organismul celor mici, nu poate functiona. Intotdeauna sunt de luat in considerare cerealele pentru micul dejun, fara adaos de zahar sau conservanti, dar sunt importante si orezul brun, porumbul, tapioca, fasolea sau mazarea.
Alimentele care furnizeaza organismului vitaminele de care are nevoie
Cele mai importante vitamine de care organismul uman are nevoie sunt vitamina A, vitaminele din grupul B (B2, B6, B12), vitamina C, vitamina D si fierul - care nu este o vitamina, ci un micronutrient fara de care nu exista o buna functionare a organismului uman.
Vitamina A ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a oganismului, la repararea tesuturilor, mentine sanatatea de la nivelul pielii si ochilor. Sursele alimentare pentru acest tip de vitamina sunt: laptele, branza, ouale, legumele colorate rosu-portocaliu cum sunt morcovii, cartoful dulce si chiar dovleceii.
Vitaminele din grupul B ajuta metabolismul prin producerea de energie, utilizata apoi la nivelul sistemului circulator si sistemul nervos central. Sursele bune din alimentatie cuprind carnea de pui, pestele, nucile, ouale, branza, fasolea sau soia.
Vitamina D favorizeaza formarea oaselor si a dintilor și ajuta corpul sa absoarba calciu. Sursele bune includ laptele si pestele gras cum ar fi somonul si macroul. Cea mai buna sursa de vitamina D este de fapt lumina soarelui, dar de o anumita lungime de unda, accesibila foarte greu in tara in care traim, pentru ca insorirea este prezenta aproximativ 6 luni din 12 in timpul unui an, poluarea opreste trecerea razelor solare cu efect bun, iar expunerea pielii neprotejate este rara.
Calciul ajuta la construirea oaselor puternice pe masura ce copilul creste. Sursele bune includ lapte, branza, iaurt, unt, kefir. Calciul se gaseste din fericire si in alte alimente la care nu ne gandim cu usurinta: somon, tofu, spanac, sardine, rubarba, fasole sau migdale.
Fierul construieste muschii si este esential pentru functionarea hematiilor (globulele rosii). Sursele bune includ carnea de vita si alte carnuri rosii, curcanul, carnea de porc, fasolea si prunele uscate, spanacul ocupand ultimele locuri, contrar asteptarilor.
Suplimentarea cu vitamine se face doar la recomandarea medicului
Nu intotdeauna suplimentarea cu vitamine este un lucru bun. Exista vitamine hidrosolubile, al caror exces se elimina cu usurinta din organism si vitamine liposolubile. Acestea din urma nu se elimina urinar si excesul acestora se stocheaza, putand deveni chiar si toxic. Vitaminele liposolubile sunt A, D, E si vitamina K. Efectele adverse al dozajului de vitamina D la copii pot varia intre cele usoare: slabiciunea musculara, apatia, durerile de cap, lipsa poftei de mancare, iritabilitatea, greata sau varsaturile. Efectele supradozarii cronice de vitamina D sunt mai grave si includ nefrocalcinoza (depunerea de calciu la nivel renal), care poate conduce chiar si la insuficienta renala cronica, hipertensiune sau aritmii cardiace.
Vitaminele se administreaza copiilor doar cu acordul medicului pediatru sau de familie. La indemana parintilor stau alimentatia sanatoasa si expunerea la lumina soarelui. Daca totusi este nevoie de administrarea vitaminelor, acestea trebuie depozitate astfel incat sa nu fie la indemana celor mici. Desi de multe ori au un aspect simpatic, de exemplu sub forma de jeleuri gumate, acestea nu sunt bomboane si trebuie sa fie consumate doar conform recomandarilor. Alimentatia sanatoasa reprezinta principala sursa de vitamine si minerale si crearea de obiceiuri sanatoase sta in puterea parintilor.