Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ar putea o raceala simpla sa reduca severitatea infectiei COVID-19?

A venit vremea mai rece si din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu simptome precum nas infundat, rinoree, stranut. Primul gand se indreapta rapid catre “Este oare, COVID? … Sau o simpla raceala?”, deoarece o parte dintre simptomele COVID-19 sunt similare altor viroze respiratorii. Dar cum ar fi daca aceste simptome usoare ne-ar linisti pentru ca ar fi un semn ca ne dezvoltam anticorpi care ne protejeaza de forme mai grave de boala determinate de noul coronavirus?

Mai multe coronavirusuri reprezinta cauza racelilor comune care ne afecteaza mai ales in anotimpul rece. Rezultatele unui studiu realizat de Boston Medical Center si Boston University School of Medicine sugereaza ca imunitatea dezvoltata in urma infectiei cu alte tipuri de coronavirusuri (virusuri care sunt implicate frecvent in aparitia racelilor comune sezoniere) poate fi de folos in infectia cu SARS CoV-2, prin atenuarea simptomatologiei.

Forme mai usoare de COVID-19 la pacienti cu raceli anterioare

Cercetatorii au evidentiat ca patru coronavirusuri diferite care sunt agenti etiologici pentru episoadele de viroze respiratorii obisnuite au o secventa comuna cu noul coronavirus, iar persoanele care au avut mai des raceli, desi au fost testate mai frecvent, au avut o rata de achizitie a infectiei COVID-19 similara cu persoanele care nu aveau raceli comune in antecedente. Totusi s-a observat ca persoanele care avusesera raceli au prezentat forme mai usoare ale infectiei COVID-19 in comparatie cu persoanele care nu suferisera alte viroze respiratorii inainte de contractarea infectiei cu noul coronavirus.

Observatiile oamenilor de stiinta sugereaza ca raspunsul imun declansat impotriva coronavirusurilor endemice preexistente poate sa reduca manifestarile clinice ale infectiei cu noul coronavirus.

Desfasurarea studiului

In studiu au fost inclusi 15 000 de pacienti cu varsta de peste 18 ani care avusesera cel putin un test PCR care putea detecta prezenta a 4 coronavirusuri, efectuat in ultimii 5 ani, inainte de introducerea testarii RT-PCR pentru SARS-CoV-2. 875 dintre pacienti au avut rezultat pozitiv anterior pentru viroza respiratorie si 1812 persoane au fost testate pentru SARS-CoV-2. S-a observat o proportie mai mare a testarii pentru SARS-CoV-2 pentru persoanele care avusesera anterior rezultate pozitive la testarea pentru raceli obisnuite decat cei care avusesera rezultat negativ.

Pacientii cu rezultat pozitiv anterior pentru viroze banale au avut o cota mai scazuta de a necesita internare in sectia de terapie intensiva (ATI) si de a avea nevoie de ventilatie mecanica. De asemenea, proportia pacientilor spitalizati care au decedat datorita infectiei COVID a fost mai scazuta pentru cei care au avut raceli simple anterior (dovedite prin teste de laborator) in comparatie cu cei care nu au avut raceli dovedite inainte de infectia COVID-19: 4.8% in comparatie cu 17,7%.

Rezultatele obtinute in studiu au evidentiat ca pacientii care au avut anterior infectii cu alte tipuri de virusuri din familia corona au prezentat intr-o masura mai mica o evolutie severa, complicatii si leziuni inflamatorii decat cei care nu au avut raceli in antecedente.

In total pacientii care au fost inclusi in studiu (persoane care au fost testate pentru infectii anterioare cu alte tipuri de coronavirus) s-au diferentiat de populatia generala prin faptul ca au necesitat internare intr-o masura mai mare inainte de a se infecta cu SARS-CoV-2, ceea ce inseamna ca ar fi exact populatia cu susceptibilitate mai mare de a se infecta cu noul coronavirus.
Pe baza acestor rezultate, cercetatorii au considerat ca persoanele cu infectie recenta cu alte tipuri de coronavirus nu au imunitate care sa-i apere de contractarea infectiei COVID (anticorpi neutralizanti), dar complicatiile infectiei COVID sunt mai rare in randul lor, ceea ce ar sugera interventia raspunsului imun la nivel pulmonar (celule tip T si B care intervin si amelioreaza manifestarile bolii COVID). 

Totusi aceasta ipoteza trebuie sa fie testata in continuare, deoarece studiul are diferite limite: este de tip asociativ, deci nu poate determina cauzalitatea, se refera doar la pacientii internati intr-un spital, astfel ca generalizarea poate fi problematica.

Sursa: 

Recent endemic coronavirus infection is associated with less severe COVID-19 Manish Sagar, Laura White, Joseph P. Mizgerd, J Clin Invest. 2020. https://doi.org/10.1172/JCI143380
Prolonged adaptive immune activation in COVID-19: implications for maintenance of long-term immunity? Philip A. Mudd, Kenneth E. Remy, J Clin Invest. 2020. https://doi.org/10.1172/JCI143928.