Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ajuta-ti copilul sa-si dezvolte simtul umorului

Ajuta-ti copilul sa-si dezvolte simtul umorului

Cu totii ne amuzam copios ori de cate ori gadilam usor bebelusul suflandu-i pe burtica, ne costumam haios pentru a fugari un copil de 3 ani sau ne prefacem ca ne aruncam intr-o gramada de frunze pentru a amuza un scolar. Simtul umorului inveseleste viata de familie. Este o modalitate de ne apropia si ajuta copiii sa devina adulti sanatosi, inteligenti si pregatiti sa faca fata cu succes provocarilor. 

Simtul umorului nu se mosteneste, asa cum multi tind sa creada. Este o calitate pe care o cultivam si o dezvoltam constant.

De ce se recomanda sa dezvoltam simtul umorului la copii?

Momentele si situatiile haioase ne amuza si ne fac sa radem. Pentru a le putea recunoaste insa trebuie sa avem simtul umorului. O persoana cu un simt al umorului bine dezvoltat are capacitatea de a recunoaste ceea ce este amuzant in diferite situatii si de a distra la randul ei persoanele din jur.

Copiii cu un bun simt al umorului:

  • Vad lucrurile din mai multe perspective, altele decat cele evidente
  • Sunt spontani
  • Inteleg idei sau moduri neconventionale de a gandi
  • Vad dincolo de aparente
  • Se bucura de aspectele ludice ale vietii
  • Nu se iau prea in serios
  • Sunt mai fericiti si mai optimisti
  • Au mai mare stima de sine
  • Gestioneaza cu succes conflictele si diferentele de opinii

De asemenea, copiii care apreciaza si incurajeaza umorul sunt placuti de colegii lor si sunt mai capabili sa faca fata traumelor copilariei - de la mutatul intr-un nou oras sau tachinarea colegilor, pana la intimidarea la locul de joaca.  

Simtul umorului nu ajuta copiii numai din punct de vedere emotional sau social. Cercetarile au aratat ca oamenii care rad mai mult cad mai greu prada depresiei, au o imunitate mai puternica, gestioneaza mai bine stresul, au un risc mai mic de suferi de hipertensiune arteriala sau alte boli cardiovasculare si au o digestie mai buna. Insa, mai presus de toate, simtul umorului te ajuta sa treci prin viata cu zambetul pe buze. 

4 sfaturi pentru a incuraja simtul umorului la copii

Una dintre cele mai bune metode prin care iti poti ajuta copilul sa-si dezvolte simtul umorului este sa petreci cat mai mult timp cu el in fiecare zi si sa fii receptiv la numeroasele ocazii prin care cel mic incearca sa te faca sa razi. Este important sa nu uiti sa fii spontana, jucausa si constienta de lucrurile si situatiile care il amuza pe copil in fiecare etapa de dezvoltare. Nu uita sa razi chiar si atunci cand iti spune o gluma mai putin reusita.

Fii haioasa! Copiii tind sa-si imite parintii si de aceea este important sa-i arati ca esti o persoana haioasa, care apreciaza umorul. Este recomandat sa glumesti des cu el, sa-i spui povestiri amuzante, sa razi cu voce tare si sa nu te feresti sa fii stangace din cand in cand. 

Trateaza cu seriozitate umorul copilului! Incurajeaza copilul sa fie haios si sa vada partea amuzanta a lucrurilor. Foloseste un ton haios atunci cand ii citesti o poveste, chiar daca povestea nu este neaparat una amuzanta, deseneaza impreuna cu el caricaturi ale mebrilor familiei sau ale animalelor de companie si lauda-l atunci cand incearca sa fie amuzant.

Invata copilul ca adultii sunt amuzanti si ca si el poate fi la fel de amuzant. Incearca sa nu lasi sa treaca o zi fara sa-i arati copilului cat de amuzanti pot fi adultii. Glumeste des cu el si incurajeaza-l sa aiba reactii amuzante in preajma altor adulti. 

Creaza un mediu inconjurator favorabil umorului. Cumpara-i copilului carti ilustrate amuzante, carti cu ghicitori sau glume, precum si benzi desenate. 

Simtul umorul difera de la o varsta la alta

Copiii pot incepe sa-si dezvolte simtul umorului la o varsta foarte frageda. Insa, ceea ce e amuzant pentru un copil mic nu va fi amuzant si pentru un adolescent. Pentru a-ti putea ajuta copilul sa aiba un simt al umorului bine dezvoltat trebuie sa-l sustii in fiecare etapa de dezvoltare si trebuie sa stii ce anume il amuza la orice varsta.

Simtul umorului la bebelusi.
Bebelusii nu inteleg cu adevarat umorul, dar stiu ca zambesti atunci cand esti fericita. Atunci cand scoti zgomote amuzante si incepi sa razi sau zambesti, copilul stie ca esti fericita si incearca sa te imite. De asemenea, este extrem de receptiv la stimuli fizici, cum ar fi gadilatul.

Incepand cu varsta de 9 - 15 luni, bebelusii detin destule informatii astfel incat sa recunoasca momentele si comportamentul amuzant al mamei. De exemplu, atunci cand mama imita diferite animale, cand vorbeste stalcit sau foloseste tonuri exagerate. 

Simtul umorului la copii mici
Copiii mici (pana in 3 ani) apreciaza umorul, in special umorul care include un element surpriza, cum ar fi jocul de tip “cucu-bau” sau gadilatul neasteptat. Pe masura ce-si dezvolta competentele lingvistice, copiii mici se amuza pe seama rimelor sau cuvintelor fara sens.  

In aceasta perioada, multi copii incearca sa-si faca parintii sa rada. De exemplu, copilul ar putea indica in mod deliberat spre gura atunci cand este intrebat „Unde e nasul tau?“ sau se poate plimba prin casa incaltat in pantofii tai. 

Simtul umorului la prescolari
In general, un prescolar se amuza mai degraba pe seama unei imagini haioase, cum ar fi o masina cu roti patrate sau un porc cu ochelari de soare decat atunci cand aude o gluma. Neconcordanta intre imagini si sunete (un cal care face “moo”) este, de asemenea, amuzanta pentru prescolari. 

Simtul umorului la scolari
Pe masura ce copiii incep gradinita, vor fi din ce in ce mai amuzati de jocuri de cuvinte, exagerari si diferite situatii comice. Vor descoperi placerea de a spune glume, pe care le vor repeta tuturor cunoscutilor.

Elevii din clasele primare inteleg mult mai bine sensul cuvintelor. Le plac jocurile de cuvinte, ghicitorile, bancurile si incep sa faca haz de orice abatere de la ceea ce considera ei ca este „normal”. De asemenea, la aceasta varsta, copiii incep sa inteleaga umorul subtil, dezvoltandu-si inclusiv capacitatea de a intelege si utiliza sarcasmul.

Surse:
www.kidshealth.org
www.babycenter.com