Sarbatorita anual la 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii nu marcheaza numai aniversarea infiintarii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ci reprezinta o oportunitate unica de a atrage atentia asupra unei probleme de sanatate de interes mondial. Tema din acest an este depresia – o afectiune mentala care afecteaza peste 300 de milioane de persoane de toate varstele si categoriile sociale.
Stigmatizarea asociata bolilor psihice, inclusiv depresiei, ramane o bariera pentru persoanele care au nevoie de ajutor in intreaga lume. Iar aceasta stigmatizare poate fi redusa si chiar eliminata prin informare si comunicare. De aceea este important sa vorbim despre depresie, fie cu un membru al familiei, prieten sau cadru medical, in scoli, la locul de munca si evenimente sociale, dar si in spatiul public.
De ce depresia?
Depresia provoaca suferinta mentala si afecteaza capacitatea oamenilor de a efectua chiar si cele mai simple sarcini de zi cu zi, avand adesea consecinte devastatoare asupra vietii sociale si familiale. Netratata, depresia poate duce la sinucidere - a doua cauza de deces in randul tinerilor in varsta de 15-29 ani la ora actuala, informeaza reprezentantii OMS.
Sub sloganul “Depresia - Hai sa vorbim!”, campania de educatie din acest acorda o atentie deosebita celor 3 grupuri de persoane afectate cu precadere de depresie:
- Adolescenti si adulti tineri
- Femei de varsta fertila (in special in urma nasterii)
- Adulti peste 60 de ani
Scopul general al campaniei de educatie este ca tot mai multe persoane cu depresie sa ceara si sa obtina ajutorul de care au nevoie. O mai buna intelegere a afectiunii si a modului in care poate fi prevenita si tratata ajuta la reducerea stigmatizarii asociate depresiei si va incuraja mai multe persoane sa ceara ajutor. Concret, Organizatia Mondiala a Sanatatii isi propune:
- Sa informeze mai bine publicul larg cu privire la depresie - cauzele si posibilele consecinte, inclusiv sinuciderea, dar si tipul de ajutor disponibil pentru prevenirea si tratarea afectiunii
- Sa determine persoanele cu depresie sa caute ajutor
- Sa ajute membrii familiei, prietenii si colegii persoanelor care traiesc cu depresie sa ofere suport celor dragi
Ziua Mondiala a Sanatatii 2017 – mesaje cheie:
- Depresia este o tulburare mentala frecventa, care afecteaza persoane de toate varstele si categoriile sociale
- Riscul de depresie este influentat de saracie, somaj, evenimente traumatizante de viata, cum ar fi moartea unei persoane dragi sau despartirea de sot/sotie/iubit/iubita, o boala grava, dar si problemele cauzate de consumul de alcool si droguri
- Depresia provoaca suferinta mentala si afecteaza capacitatea persoanelor de realiza pana si cele mai simple activitati de zi cu zi, avand adesea consecinte devastatoare asupra familiei
- Netratata, depresia poate impiedica oamenii sa lucreze si sa se implice activ in viata de familie si in comunitate
- Depresia poate duce la sinucidere
- Depresia poate fi prevenita si tratata in mod eficient. Tratamentul implica, de obicei, sedinte de psihoterapie, prescrierea unui medicament antidepresiv sau ambele variante
- Depasirea stigmatizarii asociate depresiei va determina mai multe persoane sa ceara si sa obtina ajutorul necesar
- Discutiile cu persoane in care ai incredere pot fi un prim pas spre iesirea din depresie
Ce este depresia?
Depresia este o boala caracterizata prin tristete persistenta si pierderea interesului pentru activitati care in trecut erau realizate cu bucurie. Persoanele afectate de depresie nu reusesc sa duca la bun sfarsit activitati simple cotidiene, timp de cel putin doua saptamani.
Simptomele depresiei:
- Pierderea energiei
- Modificara apetitului
- Prea putin sau prea mult somn
- Anxietate
- Putere de concentrare redusa
- Incapacitate de a lua decizii
- Stare de neliniste
- Sentimente de inutilitate, vinovatie sau lipsa de speranta
- Ganduri de auto-vatamare sau de sinucidere
In functie de numarul si severitatea simptomelor, un episod depresiv poate fi usor, moderat sau sever. O persoana cu un episod depresiv usor are unele dificultati in a-si continua munca obisnuita si in a se implica in activitatile sociale, dar nu va inceta sa functioneze complet. In schimb, in timpul unui episod depresiv sever, este foarte putin probabil ca persoana sa-si continue activitatile sociale, sarcinile de la locul de munca sau activitatile casnice.
Depresia postnatala
Uneori poate fi greu de facut diferenta dintre depresie, stres si epuizarea noului parinte. Insa, daca sentimentele de tristete sau disperare sunt atat de puternice, incat te impiedica sa-ti rezolvi sarcinile de zi cu zi, ai putea avea depresie postnatala.
Aproximativ 10% din proaspetele mame dezvolta depresie postnatala, iar procentul ar putea fi chiar mai mare, sustin unii experti americani, deoarece multe femei nu solicita tratament. Potrivit Asociatiei Americane de Psihiatrie, depresia postnatala poate incepe in primele saptamani dupa nastere sau chiar inainte - aproximativ 50% din femeile cu depresie postnatala au simptome in timpul sarcinii.
Si copiii pot suferi de depresie
Este perfect normal ca, din cand in cand, un copil sa fie trist, dezamagit, iritat sau prost-dispus. Insa, cand sentimentele si gandurile negative persista pentru o lunga perioada de timp (peste 14 zile), limitand capacitatea copilului de a functiona in mod normal, acesta ar putea suferi de depresie.
Semnul principal al depresiei la copii este acea stare de triste, descurajare sau irascibilitate care persista timp de cateva saptamani sau luni. Lista continua cu: gandire negativista, concentrarea atentiei explicit asupra problemelor si defectelor, atitudine critica si autocritica.
Invata sa recunosti semnele depresiei, atat la copii, cat si la adulti, pentru a putea preintampina consecintele nedorite ale acestei afectiuni. Nu uita ca alimentatia poate fi un aliat de nadejde in stimularea bunei dispozitii – iata 5 astfel de alimente pe care trebuie sa le incluzi in dieta.
In 2016, Ziua Mondiala a Sanatatii a fost dedicata diabetului zaharat si luptei impotriva acestei boli care afecteaza peste 410 milioane de persoane la nivel mondial.