Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

5 aditivi alimentari pe care trebuie sa-i eviti

5 aditivi alimentari pe care trebuie sa-i eviti

"Yummy, nitrat de sodiu!" Ai auzit vreodata pe cineva spunand asta inainte de a lua o imbucatura zdravana dintr-un hot dog suculent sau un hamburger apetisant? Probabil ca nu. Cei mai multi dintre noi nu suntem constienti de substantele chimice gasite in alimente, in special in cele procesate.

Aditivii alimentari pot varia de la bine-venitele vitamine si minerale la infamul monoglutamat de sodiu (MGS) sau siropul de porumb bogat in fructoza. In general, vorbim de substante reglementate de autoritatile sanitare pentru a fi adaugate in produsele alimentare, cu scopul de a imbunatati aroma, aspectul sau pentru a prelungi termenul de valabilitate.

Alimentele procesate ascund multe pericole

Intr-un anumit fel, produsele alimentare procesate sunt si modificate, comparativ cu starea lor naturala. De obicei, ele sunt si mult mai la indemana si mai putin costisitoare.

"Alimentele procesate au de cele mai multe ori si aditivi - substante care adauga culoare, sporesc aroma sau cresc termenul de valabilitate. Acesti aditivi nu sunt neaparat rai, ci sunt chiar necesari pentru a preveni alterarea alimentelor si pentru a mentine valoarea lor nutritiva”, explica medicul dietetician Kate Patton de la Cleveland Clinic.

Consumul in cantitati mici de aditivi nu este neaparat periculos, insa riscurile pentru sanatate cresc daca dieta ta include o cantitate mare de produse alimentare procesate. O dieta bogata in alimente procesate creste riscul de boli cronice, cum ar fi: obezitatea, hipertensiunea arteriala, bolile de inima si cancerul.

Gandeste-te de doua ori inainte sa consumi urmatorii aditivi alimentari:

1. Nitriti de sodiu
Acesti aditivi ajuta la stabilizarea culorii si aromei carnii si previn dezvoltarea bacteriilor daunatoare. Cand, insa, carnea este incalzita la temperaturi ridicate sau combinata cu acidul din stomac, nitritii de sodiu produc nitrozamine – o serie de compusi chimici cu o toxicitate slaba sau medie, dar cu potential risc cancerigen. Concret, nitrozaminele sunt legate de un risc crescut de cancer pancreatic si cancer colorectal.

2. Sulfiti
Sulfitii sunt un fel de conservant la care multi oameni sunt sensibili si care poate agrava serios astmul la persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune. Utilizarea lor pe fructe si legume proaspete este interzisa in Statele Unite, dar se gasesc in alte produse alimentare. In Uniunea Europeana, sulfitii sunt folositi si in procesul de fabricare a vinului.

Recomandare: evitati produsele pe a caror eticheta apar dioxidul de sulf, bisulfitul de potasiu, bisulfitul de sodiu sau sulfitul de sodiu!

3. Acizi grasi trans
Autoritatea americana de reglementare a medicamentelor si alimentelor (FDA – Food and Drug Administration) a interzis grasimile trans in produsele alimentare, deoarece acestea cresc riscul de boli de inima. Producatorii de alimente folosesc aceste uleiuri partial hidrogenate pentru a creste termenul de valabilitate si pentru a imbunatati consistenta prajiturilor, biscuitilor si a altor produse alimentare ambalate.

4. Monoglutamat de sodiu (MGS)
Acest aditiv imbunatateste gustul si textura in produsele alimentare din Asia, in supe si in alte alimente procesate. Oamenii sensibili la MGS pot manifesta simptome precum greata si probleme de respiratie. MGS adauga o cantitate suplimentara de sodiu in alimente, putand creste astfel valorile tensiunii arteriale. MGS este prezent in anumite produse alimentare in mod natural, iar atunci cand este adaugat suplimentar in alimente este etichetat ca glutamat monosodic.

5. Coloranti FD & C galben nr. 5 si nr. 6
Acesti agenti coloranti artificiali, folositi in bomboane si cereale, pot cauza reactii alergice severe la persoanele diagnosticate cu astm. Unele cercetari sugereaza inclusiv existenta unei legaturi intre consumul de acesti aditivi si hiperactivitatea la copii, insa aceasta ipoteza nu a fost clar dovedita.

Sfaturi pentru a evita aditivii alimentari nesanatosi

Este intelept sa alegi produse alimentare cat mai proaspete, iar cel mai bun mod de a manca sanatos este sa te asiguri ca:

  • Mergi la piata sau la ferma. Fa-ti proviziile de alimente proaspete si redu pe cat posibil consumul de alimente procesate. O alegere buna sunt si magazinele de fructe si legume locale sau firmele care fac livrari de produse proaspete.
  • Alege produsele congelate, daca nu poti cumpara alimente proaspete. Daca alimentele proaspete nu sunt disponibile sau accesibile, poti opta pentru fructe si legume congelate, fara aditivi.
  • Fii propriul tau bucatar-sef. Gateste cat mai des posibil, pentru a fi sigura ca oferi familiei preparate si alimente sanatoase. Evita mancarurile preambalate si semipreparate.
  • Citeste etichetele produselor alimentare. Verifica lista ingredientelor pe de produsele din magazine inainte de a le adauga in cosul de cumparaturi. Nu cumpara produse cu aditivi cunoscuti si fereste-te de orice ingredient pe care nu il poti pronunta.

"Urmeaza aceste sfaturi, pentru a te bucura de alimente care au mai multa valoare nutritionala, sunt mai proaspete si mai aromate in mod natural", este indemnul medicului dietetician Kate Patton.

Text: Mirabela Viasu, Medical Editor

Surse:
www.health.clevelandclinic.org