Grație medicinii moderne, speranța noastră de viață este în continuă creștere. Însă cât de mult ne vom bucura de acești ani în plus, depinde în mare măsură de stilul de viață și de alegerile pe care le facem.
O viață sănătoasă și echilibrată înseamnă mult mai mult decât absența bolii. Fiecare persoană este responsabilă pentru ea însăși în a-și asigura o stare de sănătate bună. Asta înseamnă controlul adecvat al greutății, o alimentație echilibrată și sănătoasă, o activitate fizică constantă și controlul anumitor factori de risc cum ar fi fumatul, consumul de droguri sau consumul excesiv de alcool.
Studiile au arătat că persoanele care aleg un stil de viață sănătos sunt mai energice, mai fericite, mai performante, lipsesc mai puțin de la muncă și au costuri mai mici de îngrijire medicală.
Noi, medicii din REGINA MARIA Rețeaua de sănătate recunoaștem nu numai importanța îngrijirii pacienților bolnavi, cât și educarea acestora și susținerea lor în a adopta un corportament sănătos de viață. Împreună cu departamentele de resurse umane ale companiilor partenere, ne implicăm în crearea unor programe de educație pentru sănătate dedicate angajaților.
Educația pentru renunțarea la fumat este parte integrală a oricărui program de sănătate dedicat angajaților. Mulți dintre fumători sunt conștienți că renunțarea la fumat este unul din lucrurile pe care îl pot face pentru a-și spori notabil șansele unei vieți mai îndelungate. Totuși, renunțarea poate fi un lucru deosebit de greu, implicând o schimbare permanentă a stilului de viață.
Pacienții trebuie:
- Să înțeleagă de ce fumează și de ce este atât de greu să renunțe la fumat
- Să afle că renunțarea la fumat nu este un test de voință, ci implică elemente practice și elaborarea unui plan
- Să fie informați că există diverse metode care să-i ajute să reușească să renunțe la fumat
- Să afle că pot beneficia de sprijinul specialiștilor pneumologi sau psihologi din cadrul policlinicilor REGINA MARIA
Ziua mondială fără fumat
încurajează fumătorii din toată lumea
să renunțe la fumat pentru 24 ore.
În plus, această zi atrage atenția asupra epidemiei fumatului și efectelor negative pentru sănătate:
- Povara datorată fumatului: aproximativ 6 milioane de oameni mor anual datorită fumatului și expunerii la fumat (un deces la fiecare 6 secunde). Nici un alt produs commercial nu omoară atât de mulți oameni așa cum face tutunul.
- Afecțiunile cauzate de fumat: după hipertensiunea arterială, fumatul este cel mai important factor de risc pentru afecțiuni cum ar fi infarctul de miocard, accidental vascular cerebral, emfizemul, condiții medicale care reprezintă 63% din decesele anuale.
- Epidemia datorată fumatului: 100 milioane de oameni au murit în secolul XX. Dacă nu se va interveni, fumatul ar putea ucide un milliard de oameni în secolul XXI. Toate aceste decese ar putea fi complet PREVENITE.
- Soluția: 173 țări sunt parte a Convenției-cadru privind controlul fumatului. România și-a exprimat dorința de a deveni parte a acestui forum începând cu 25 iunie 2004.
Surse de informație:
World No Tobacco Day 2011, http://www.who.int/tobacco/wntd/2011, site accesat mai 2011
http://smokefree.nhs.uk, site accesat mai 2011