Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

25 septembrie, Ziua Mondiala a Plamanilor

25 septembrie, Ziua Mondiala a Plamanilor

25 septembrie marcheaza la nivel mondial Ziua Plamanilor. Este o zi de sustinere si actiune, o ocazie pentru noi toti sa ne unim in promovarea sanatatii plamanilor. Tema din 2019 este: “Plamani sanatosi pentru toti!”, prin care este sustinuta ideea ca toti cei in nevoie sa primeasca serviciile medicale necesare fara sa sufere dificultati financiare. De exemplu, o intrerupere in furnizarea de medicamente pentru un pacient cu tuberculoza poate provoca rezistenta la medicamente, care vine cu consecinte severe. Lipsa medicamentelor pentru astm ar putea determina suferinta severa si chiar decesul. Mesajul campaniei mondiale este: “Nu lasa pe nimeni in urma. De #WorldLungDay cere plamani sanatosi pentru toata lumea!”

 

Date statistice

Bolile respiratorii reprezinta o problema importanta in intreaga lume. Datele sunt socante:

  • 65 de milioane de persoane sufera de boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si 3 milioane decedeaza din aceasta cauza in fiecare an, ceea ce face ca boala sa fie a treia cauza de deces la nivel mondial.
  • 10 milioane de persoane dezvolta tuberculoza si 1,6 milioane decedeaza din aceasta cauza in fiecare an, ceea ce face ca tuberculoza sa fie cea mai frecventa boala infectioasa letala.
  • 1,76 milioane de persoane decedeaza annual ca urmare a cancerului pulmonar, acesta fiind cel mai letal tip de cancer.
  • 334 de milioane de persoane sufera de astm, acesta fiind cea mai frecventa boala cronica a copilariei. Astmul afecteaza 14% dintre copiii lumii, iar procentul este in crestere.
  • Pneumonia ucide milioane de persoane anual, fiind principala cauza de deces la persoanele foarte tinere si la varstnici. De exemplu, 4 milioane de oameni mor anual ca urmare a infectiilor de tract respirator si a pneumoniei. In fiecare minut, 2 copii sub 5 ani mor de pneumonie. 80% dintre decesele cauzate de pneumonie se produc la copiii sub 2 ani. Majoritatea (99%) deceselor se produc in tarile cu venituri mici si medii.
  • Expunerea pasiva la fumul de tigara determina de asemenea boli respiratorii. Din 1964 si pana in prezent, in jur de 2,5 milioane de nefumatori au decedat din cauza problemelor de sanatate determinate de fumatul pasiv.
  • 4.2 milioane de persoane decedeaza annual ca urmare a expunerii la aerul poluat; 3,8 milioane de persoane decedeaza annual ca urmare a expunerii la fumul degajat de cuptoare murdare din gospodarii.
  • 91% din populatia lumii locuieste in zone unde calitatea aerului depaseste normele stabilite de ghidurile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Preventie – vestile bune

Din fericire, majoritatea bolilor respiratorii sunt prevenibile prin imbunatatirea calitatii aerului. Sursele frecvente de aer nesanatos sunt fumul de tigara, poluarea interioara si exterioara, aerul care contine microbi, particule toxice sau alergeni. Iata si alte vesti bune:

  • Descurajarea persoanelor sa se apuce de fumat si incurajarea fumatorilor sa renunte la fumat sunt primele si cele mai importante prioritati in prevenirea BPOC.
  • Astmaticii care fumeaza sufera un declin mai rapid al functiei pulmonare in comparatie cu nefumatorii.
  • Evitarea fumatului in timpul sarcinii si evitarea fumatului pasiv dupa nastere pot reduce severitatea astmului la copii.
  • Vaccinarile sunt esentiale pentru controlul si eradicarea multor boli respiratorii ale copilariei.
  • Controlul aerului nesanatos la locul de munca poate preveni boala pulmonara ocupationala.
  • Majoritatea cazurilor de tuberculoza pot fi vindecate daca sunt diagnosticate precoce si tratate adecvat.
  • Cancerul pulmonar este in mare masura prevenibil prin controlul fumatului.

Surse de informatie:

https://ginasthma.org