Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Nevi pigmentari la copii

Cunoscute mai ales ca alunite, nevii pigmentari sunt frecventi, indiferent de varsta. La cei mici, nevii pot fi congenitali sau dobanditi in copilarie sau adolescenta.

Despre

Nevii pigmentari se prezinta sub forma unor placi formate din melanocite, celulele responsabile de producerea pigmentilor din piele. Alunitele variaza ca aspect si marime. La copii, nevii pigmentari sunt des intalniti. Cei mai multi dintre ei sunt benigni si incep sa apara din primul an de viata, numarul lor marindu-se pe masura ce copilul creste. Alunitele congenitale apar la 1 din 100 de copii.

Cauze

Nevii pigmentari dobanditi sunt cauzati de proliferarea melanocitelor. Expunerea la soare in copilarie poate cauza inmultirea nevilor.

Nevii congenitali se formeaza intre saptamanile 5 – 24 de dezvoltare intrauterina, implicate in aparitia lor fiind unele mutatii genetice.

Factori de risc

Copiii ai caror parinti au nevi pigmentari au o probailitate mai mare de a avea, la randul lor, alunite.

Simptome

Alunitele se prezinta sub forma unor placi sau excrescente maronii sau negre. Cei mai multi nevi sunt mici, plani. Altii sunt reliefati sau parosi. Apar pe fata copilului, pe gat sau cap, precum si pe spate, maini sau pe picoare. La unii copii, nevii sunt in numar mic, in vreme ce altii au multe alunite.

Complicatii

Alunitele atipice sau displazice necesita o monitorizare atenta, pentru ca se pot transforma in melanom, cancer al pielii care se formeaza din melanocite. Cu cat numarul de alunite atipice este mai mare, cu atat creste riscul de a dezvolta un melanom.

Cand trebuie sa mergi la doctor

Nevii cu potential malign pot fi reperati dupa regula ABCDE pe care oricine ar fi bine sa o cunoasca:

  • A (asimetrie)
  • B (borders – margini, care in cazul alunitelor potential maligne sunt neregulate si franjurate)
  • C (culoare – distributia neuniforma a culorilor)
  • D (diametru – mai mare de 6 mm)
  • E (evolutie – sunt suspecte schimbarile de marime si culoare)

Trebuie consultat medicul dermatolog in cazul in care un nev a crescut rapid, daca produce mancarimi, durere sau inflamatie, daca sangereaza sau capata o crusta, daca si-a schimbat culoarea (mai ales nuantele inchise sunt alarmante), daca pare deformat, cu margini neregulate, daca s-a inaltat si pare zgrunturos.

Diagnostic

Nevii sunt diagnosticati de medicul dermatolog la simpla examinare clinica. Daca este vorba de alunite cu aspect neobisnuit, medicul va face o examinare dermatoscopica, o metoda nedureroasa si fara niciun risc. Mai exact, alunitele sunt examinate cu dermatoscopul, un instrument asemanator cu o lupa si prevazut cu o sursa de lumina.

Tratament

Nevii pigmentari benigni nu necesita, de regula, niciun tratament. In general, la copii exista un risc mic de malignizare a nevilor.

Daca se constata modificari de simetrie, de contur, de schimbari de culoare sau de crestere in diametru, nevii trebuie excizati chirurgical, realizandu-se si un examen histopatologic (biopsie).

Nevii congenitali trebuie, de asemenea, urmariti periodic. Se recomanda excizia chirurgicala a acestora din motive cosmetice sau functionale ori daca au dimensiuni mari.

In niciun caz, alunitele nu trebuie indepartate acasa.  

Puncte cheie

  • Nevii pigmentari sau alunitele se prezinta sub forma unor placi formate din melanocite, celulele responsabile de producerea pigmentilor din piele.
  • La copii sunt congenitali sau dobanditi.
  • Nevii cu modificari atipice trebuie examinati suplimentar de catremedicul dermatolog prin dermatoscopie si biopsie.
  • Alunitele benigne nu necesita tratament.
  • Nevii maligni sau cu potential de malignizare, precum si unii nevi congenitali se indeparteaza chirurgical.

Pasii urmatori

  • Noteaza-ti intrebarile pe care vrei sa le adresezi medicului.
  • Urmeaza indicatiile medicului.
  • Afla cand si de ce medicul recomanda tratamentul chirurgical.