Jurnalul pacientului bariatric

Centrul de Excelenta in Chirurgia Bariatrica din Ponderas Academic Hospital a fost primul centru dedicat chirurgiei bariatrice si are toate resursele necesare pentru tratarea pacientilor care sufera de obezitate, de la echipa multidisciplinara de chirurgi de excelenta, la aparatura medicala de inalta calitate. Astfel, putem oferi un tratament complet si eficient impotriva obezitatii si problemelor asociate acesteia, de la investigatii preoperatorii complexe, la interventia chirurgicala si programul postoperator de monitorizare pe termen lung. Fiecare dintre aceste trei etape sunt esentiale in obtinerea celor mai bune rezultate!
Suntem singurul Centru de Excelenta in Chirurgia Obezitatii din Romania si ne mandrim cu echipa noastra de chirurgi care, in cei peste 12 ani de activitate, a ajutat  peste 13.000 de pacienti sa scape de obezitate si  de problemele de sanatate asociate(hipertensiune, diabet zaharat de tip 2, apnee de somn si diferite afectiuni cardiovasculare).

ADescrierea perioadei

Majoritatea pacientilor nostri sustin ca se simt ca si cum s-ar naste a doua oara dupa interventia de gastric sleeve. E bine sa stii ca procesul acestei renasteri incepe odata cu acceptarea problemei pe care o ai si pasul curajos de a cere ajutor specializat. 
Asa incepe parcursul pacientului bariatric, un drum care nu este nici usor si nici scurt, dar care ofera speranta si sansa reala la o viata mai buna, frumoasa si sanatoasa. 

Investigatiile preoperatorii

Interventia bariatrica de gastric sleeve incepe cu o serie de investigatii preoperatorii, care ii ajuta pe medici sa inteleaga care este starea ta de sanatate, cat de afectat a fost organismul de obezitate si de afectiunile asociate. 

Aceste investigatii se realizeaza intr-o singura zi si includ mai multe consulturi, evaluari si analize. La finalul acestei zile vei discuta cu medicul chirurg, care iti va explica cele mai bune optiuni de tratament chirurgical, implicatiile si rezultatele pe termen scurt, mediu si lung. Vei decide, impreuna cu acesta, care este tipul de interventie potrivit pentru tine si vei afla care sunt pasii de urmat dupa interventia chirurgicala.

Uneori, in cadrul investigatiilor preoperatorii pot fi descoperite afectiuni care trebuie tratate inainte de interventia bariatrica, precum afectiunile hematologice, apneea de somn, deficite de vitamine si minerale sau hipertensiune. De asemenea, pot fi identificate patologii asociate, care pot fi tratate in cadrul aceleiasi interventii chirurgicale – hernii hiatale, litiaza veziculara (pietre la colecist), hernii ombilicale sau chisturi ovariene.

In Ponderas Academic Hospital, pacientii bariatrici au un circuit dedicat doar lor, pe parcursul caruia sunt insotiti si ghidati constant de navigatori bariatrici. Acestia sunt alaturi de tine inca de la primul pas in clinica, dar si dupa interventie si te ajuta cu informatii si raspunsuri la toate intrebarile tale. 

BRecomandari

Rezultatele interventiei chirurgicale depind in mare masura de modificarea comportamentului si a stilului tau de viata. Este adevarat ca procedura ajuta la pierderea rapida in greutate, insa comportamentele tale alimentare vor influenta semnificativ rezultatele obtinute in urma interventiei si mentinerea rezultatelor obtinute pe termen lung. Iti recomandam ca inca de dinainte de operatie sa incepi sa-ti schimbi treptat stilul de viata:

Renunta la fumat. Fumatul poate afecta capacitatea organismului de a se vindeca dupa interventii chirurgicale. De obicei, se recomanda renuntarea la fumat cu cel putin o luna inainte de procedura.

Monitorizeaza aportul de alimente. Ajuta la pierderea in greutate atat preoperator, cat si postoperator. Iti recomandam sa notezi tot ce mananci si bei – in acest fel, vei intelege mai bine propria dieta si vei reusi sa identifici aspectele care trebuie imbunatatite.Imbunatateste-ti relatia cu mancarea. Se pot face multe progrese prin simpla schimbare a modului in care percepi mancarea. Gandeste-te la ea mai degraba ca la o sursa de energie si acorda atentie modului in care se simte organismul in timp ce mananci. Mananca incet si incearca sa eviti mancatul excesiv din plictiseala, oboseala sau stres.

Practica regulat exercitii fizice. Miscarea este si ea o componenta esentiala in procesul de pierdere in greutate. Obisnuieste-te sa faci exercitii fizice regulat. Incepe treptat, cu plimbari zilnice si incearca sa cresti intensitatea acestora. 

Acorda atentie sanatatii emotionale. Inainte de operatie, vei discuta cu un psiholog, alaturi de care vei identifica sursa oricaror tulburari de alimentatie, inclusiv ale mancatului emotional. Iti recomandam sa constientizezi starea ta emotionala si nu ezita sa cauti sprijin de la cei dragi, prieteni sau profesionisti.

CSfatul medicului

“De-a lungul timpului am subliniat importanta comunicarii cu pacientii nostri si, de aceea, fiecare membru al echipei multidisciplinare din centrul nostru este alaturi de pacient cu raspunsuri la orice întrebare. Emotiile traite inaintea unei interventii chirurgicale nu pot fi intotdeauna clar exprimate, de aceea este foarte important ca pacientul sa comunice deschis si constant cu medicul chirurg si cu fiecare membru al echipei multidisciplinare, pentru a avea raspunsuri la toate intrebarile. Comunicarea deschisa cu medicul chirurg este o parte esentiala in asigurarea succesului interventiei chirurgicale” – prof. dr. Catalin Copaescu, Coordonatorul Centrului de Excelenta in Chirurgia Obezitatii.

DControlul medical preoperator

Odata ajuns in Centrul de Excelenta in Chirurgia Obezitatii vei fi preluat de un navigator bariatric care te insoteste in toate etapele  investigatiilor preoperatorii. 

Primul pas este completarea unui scurt chestionar preoperator despre istoricul tau medical, problemele de sanatate si obiceiurile alimentare. Este foarte important ca medicii chirurgi sa aiba toate detaliile despre tine si starea ta de sanatate, pentru a-ti oferi cele mai bune recomandari. 

Pentru ca fiecare pacient este unicsi tratamentul este presonalizat si adaptat, de catre echipa multidisciplinara a Centrului de Excelenta in Chirurgia Obezitatii, exact la nevoile organismului tau. Astfel, toate informatiile despre istoricul tau medical sunt relevante si importante pentru ca procedura  chirurgicala sa fie una perfect adecvata.

De asemenea, pe baza obiceiurilor alimentare, medicul nutritionist si medicul chirurg vor identifica profilul bariatric in care te incadrezi si astfel iti vor propune o solutie de tratament care ti se potriveste.

Pachetul de investigatii preoperatorii include:

  • Analize de laborator detaliate si specifice, grupate intr-un pachet metabolic, care evalueaza statusul nutritional, deficitele de vitamine si minerale preexistente, modificarile legate de metabolismul glucidic, lipidic, al acidului uric, statusul hormonal, alaturi de analizele uzuale care se efectueaza inaintea oricarei interventii chirurgicale; 
  • Ecografie abdominala si examenul complet al organelor intra-abdominale ii ajuta pe medici sa identifice efectele obezitatii la nivelul organelor intra-abdominale. De asemenea, investigatiile pot identifica si alte patologii asociate, ce pot fi tratate in cursul aceleiasi interventii chirurgicale, sau care necesita tratament specific pre sau postoperator;
  • Tranzitul baritat evalueaza tubul digestiv superior (esofag, stomac, duoden) si poate identifica modificari locale (ulceratii, tumori, hernii hiatale, reflux gastro-esofagian etc.);
  • Endoscopia digestiva superioara este o investigatie esentiala in pregatirea preoperatorie, care identifica eventualele leziunile ale tubului digestiv superior (tumori, diverticuli, ulceratii, gastrite, duodenite, infectii Helicobacter Pylori), in vederea tratarii acestora inainte de interventia bariatrica
  • Osteodensitometria (DEXA) ofera detalii despre compozitia corporala, rata metabolica bazala, densitatea osoasa si distributia masei grase si ajuta la determinarea masei de grasime viscerala, grasimea depusa la nivelul organelor;
  • Evaluarea pneumologica include spirometria si consultul pneumologic;
  • Evaluarea cardiologica completa include EKG, ecografie cardiaca si consult cardiologic si stabileste recomandarile specifice pentru fiecare pacient. In anumite cazuri este necesara suplimentarea investigatiilor cu test ECG de efort, Holter TA, angio CT, coronarografie sau alte analize cardiologice;
  • Evaluare psihologica initiala este foarte importanta pentru a identifica o serie de factori care si-au lasat amprenta asupra vietii pacientului, identificarea unui anumit tip de comportament alimentar si a eventualelor adictii alimentare, analiza deciziei de a apela la chirurgie bariatrica si pentru a oferi o perspectiva asupra impactului interventiei in viitorul pacientului; 
  • Evaluarea preanestezica presupune o discutie cu medicul anestezist despre tipurile de anestezie si pregatirea in vederea interventiei chirurgicale;
  • Consultul chirurgical presupune sumarizarea informatiilor identificate la toate evaluarile anterioare si alegerea celei mai bune metode de tratament, impreuna cu medicul chirurg. Pacientul beneficiaza de informare completa cu privire la procedura aleasa si perioada spitalizarii, precum si detalii despre tratamentul si regimul alimentar postoperator si importanta programului de urmarire postoperatorie pe termen lung.
     

EStiai ca...?

Pacientii care au trecut prin interventia de Gastric Sleeve in Ponderas Academic Hospital scapa de 50% din excesul ponderal in primele 3 luni de la interventie. Pana la un an, pierd peste 85% din kilogramele nedorite. De asemenea, inca din primele zile de dupa interventie, pacientii care sufera de diabet zaharat de tip 2 renunta la tratamentul cu insulina, iar 80% dintre acestia inving diabetul inca din primele 3 luni dupa operatie*.

*Valoare medie conform analizei efectuate intern pe un numar de 3372 pacienti din perioada 2016-2021.