Jurnalul pacientului bariatric

ADescrierea perioadei

Cu toții ne facem planuri de viitor - sa fim mai sanatosi, sa aratam mai bine, sa ne simtim mai bine. Operatiile de chirurgie bariatrica aduc cu sine o transformare majora pentru fiecare pacient, de foarte multe ori depășind inclusiv așteptările acestora.
La jumatate de an de la interventia chirurgicala e momentul sa te concentrezi pe recomandarile nutrionistilor pentru a avea o scadere ponderala sustinuta pana la atingerea greutatii optime si, ulterior, pentru a te mentine pe termen lung. Recomandarile primite imediat dupa operatie vor fi adaptate pentru urmatoarele etape. 

Controlul de 6 luni postoperator presupune urmatoarele investigatii:

  • Analize de sange;
  • Ecografie abdominala;
  • Tranzit baritat;
  • Control de nutritie;
  • Control radiologic;
  • Osteodensitometrie (iDEXA).

Pe baza rezultatelor investigatiilor*, medicii nutritionisti iti vor pregati un raport detaliat despre evolutia ta postoperatorie si iti vor face recomandarile personalizate in functie de istoricul medical. 

Incepand cu 6 luni de la interventia chirurgicala, aportul de calorii al regimului recomandat variaza intre 900 si 1200 calorii, pana cand vei reusi sa atingi greutatea pe care ti-o doresti. 

In general, principiile importante in stabilirea unei diete dupa interventiile de chirurgie bariatrica sunt respectarea numarului de calorii si respectarea cantitatii de proteine din dieta zilnica. 

Pentru a obtine cele mai bune rezultate le recomandam pacientilor nostri sa participe la toate controalele postoperatorii, cu precadere in primul an postoperator, atunci cand se produc modificari importante in organism, atat legate de greutate, cat si de remisia comorbiditatilor asociate si ajustarea tratamentelor pentru bolile cronice. Unele recomandari sunt standardizate si oferite tuturor pacientilor in circuitul postoperator, in timp ce altele au nevoie de personalizare - de aici si nevoia de evaluare periodica a fiecarui pacient pentru a ne asigura ca are o evolutie postoperatorie corecta. 

*Vei primi rezultatul raportului medical in urma investigatiilor in sectiunea Contul Meu din aplicatia Regina Maria, la sectiunea dosar medical. Pentru orice alte detalii ne poti trimite un e-mail la investigatii.ponderas@reginamaria.ro. 

BRecomandari

Intreg procesul prin care ai trecut pana acum ti-a adus rezultatele pe care le asteptai. Dar este doar inceputul! Te afli in continuare intr-un proces de slabire, chiar si acum, cand alimentatia ta a revenit la normal. Asigura-te ca respecti recomandarile medicului nutritionist legat de suplimentele alimentare necesare in aceasta perioada, pentru a nu avea un dezechilibru de vitamine si minerale.

Intreg procesul de scadere ponderala, pe langa beneficiile pierderii kilogramelor in plus, trebuie monitorizat constant, pe termen lung, prin controalele postoperatorii anuale.

 

CSfatul medicului

„Chirurgia bariatrica schimba complet stilul de viata, fie ca vorbim despre alimentatie sau despre activitatea fizica. Este o munca de echipa, medic-pacient, aportul pacientului fiind decisiv in evolutia postoperatorie si mentinerea pe termen lung. Recomandarile cele mai importante de care pacientul trebuie sa tina cont la 6 luni dupa interventie se refera la mentinerea unui nivel optim de hidratare, la o dieta compusa din alimente variate si la practicarea de exercitii fizice pentru tonifierea musculaturii si imbunatatirea starii mentale” – dr. Bogdan Smeu, Chirurg de Excelenta in Chirurgia Obezitatii.

DStiai ca...?

Odata cu pierderea semnificativa a kilogramelor in plus, se modifica raportul dintre estrogen si testosteron? Prin urmare, dupa interventia bariatrica, poti observa o crestere a nivelului de energie si a apetitului sexual, dar si a fertilitatii. 

Desi chirurgia bariatrica reprezinta o solutie si pentru infertilitatea feminina cauzata de kilogramele in plus, medicii recomanda femeilor sa nu ramana insarcinate in primul an sau in primii doi ani dupa interventie, astfel incat procesul de scadere ponderala sa se incheie si sa se obtina o reechilibrare din punct de vedere al alimentatiei si al suplimentelor alimentare - vitamine si minerale. Sarcina dupa chirurgia bariatrica se poate desfasura in siguranta si fara complicatii pentru mama sau fat atat timp cat este supravegheata cu atentie de medic, iar femeia insarcinata respecta recomandarile medicale*.

*Casimiro, I., Sam, S., & Brady, M. (2019). Endocrine implications of bariatric surgery: a review on the intersection between incretins, bone, and sex hormones. Physiological Reports

ECe spun alti pacienti

„In momentul operatiei aveam 220 de kg, iar acum, dupa un an de zile, am o greutate masurata in două cifre. Nu am mai avut aceasta greutate de cand eram pustan. Purtam 7XL la haine, niste marimi fantastice, pe cand acum port marimea M. Am realizat ca am o problema in momentul in care am mers la un concert si a trebuit să îmi parchez masina la distanta. Atunci mi-am dat seama ca nu pot sa ma misc, sa merg, ca trebuia sa iau pauze si ca transpiram excesiv” - Paul, pacient bariatric

FProvocarea lunii

Monitorizeaza-ti aportul de calorii zilnic, pentru o perioada de o saptamana, si compara-l cu rezultatele din raportul iDEXA, ca sa te asiguri ca nu exista un exces de calorii in alimentatia ta zilnica!  

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.