ADescrierea perioadei
Primele doua luni care s-au scurs de la realizarea interventiei chirurgicale sunt deosebit de importante pentru monitorizarea transformarilor si a ritmului cu care acestea se produc. Este important sa intelegi ca alegerile tale comportamentale si, mai ales, alimentare iti vor permite sa continui sa pierzi in greutate, dar si sa mentii aceasta scadere pe termen lung. La 3 luni dupa interventie, scaderea ponderala este de aproximativ 50% din kilogramele in exces.
Controlul de 3 luni postoperator presupune urmatoarele investigatii:
- Analize de sange;
- Ecografie abdomen superior;
- Tranzit baritat;
- Control de nutritie.
Acest pachet de investigatii ofera pacientului si echipei medicale certitudinea ca recuperarea dupa interventia bariatrica decurge normal, iar in organism nu exista deficite sau dezechilibre. Pe baza rezultatului* acestor investigatii, medicii nutritionisti iti vor pregati un raport detaliat despre evolutia ta postoperatorie si iti vor face recomandari personalizate, in functie de istoricul tau medical si de rezultatul complet al investigatiilor.
Unele recomandari sunt standardizate si oferite tuturor pacientilor in circuitul postoperator, in timp ce altele iti sunt dedicate exclusiv. De aceea, este important sa respecti fiecare etapa din program, pentruca noi, medicii sa ne asiguram ca iti evaluam corect si complet evolutia postoperatorie, precum si toate problemele de sanatate, dar si ca primesti tratamentul necesar pentru patologiile preexistente si ca ai recomandarile nutritionale adecvate in functie de preferinte si de necesitati.
*Vei primi rezultatul raportului medical in urma investigatiilor in sectiunea Contul Meu din aplicatia Regina Maria, la sectiunea dosar medical. Pentru orice alte detalii ne poti trimite un e-mail la investigatii.ponderas@reginamaria.ro.
Controalele periodice ne ajuta sa monitorizam rezultatele postoperatorii si sa ne asiguram ca prevenim eventualele deficite sau carente si ca vei obtine echilibrul ponderal si nutritional.
Importanta controalelor postoperatorii e subliniata cu fiecare ocazie de medici pentru ne dorim cele mai bune rezultate pentru fiecare pacient in parte.
Primele doua luni care s-au scurs de la realizarea interventiei chirurgicale sunt deosebit de importante pentru monitorizarea transformarilor si a ritmului cu care acestea se produc. Este important sa intelegi ca alegerile tale comportamentale si, mai ales, alimentare iti vor permite sa continui sa pierzi in greutate, dar si sa mentii aceasta scadere pe termen lung.
BRecomandari
Succesul interventiei de chirurgie bariatrica depinde si de respectarea regimului postoperator:
- Trebuie sa ai grija sa te hidratezi in continuare cu 1.5-2 l de lichide/zi, adica 6-8 pahare de lichide/zi. O buna hidratare ajuta inclusiv la pierderea in greutate.
- Evita dulciurile si zaharul concentrat, consumul de bauturi alcoolice sau carbogazoase.
- Este important sa te opresti din mancat la instalarea senzatiei de satietate, chiar daca nu ai terminat portia de mancare.
- Nu uita sa iei toate vitaminele, mineralele si medicamentele recomandate de medic.
Atunci cand mananci, este important sa incerci sa urmaresti, pe cat posibil, aceste obiective:
- Consuma intre 3 si 5 mese pe zi;
- Asigura-te ca ai 60 gr de proteine/zi, in toate cele 3 sau 5 mese;
- Mananca zilnic fructe.
CSfatul medicului
„Auzim adesea la controalele dupa interventie: «Mananc doar o data pe zi, nu mi-e foame, asa ca pur si simplu nu mananc». Aceasta nu este o practica dezirabila sau durabila. Vrem sa avem in dieta alimente sanatoase, bogate in proteine, bogate in nutrienti, in portii mici, la fiecare cateva ore. De fapt, a nu manca poate duce la complicatii postoperatorii si la malnutritie" - Dr. Simona Filip, Chirurg de Excelenta in Chirurgia Obezitatii.
DStiai ca...?
Trebuie sa incepi fiecare masa consumand mai intai sursele de proteine, indiferent ca vorbim de surse animale (carne, peste, lactate, oua) sau vegetale (linte, mazare, naut, fasole, soia, nuci, seminte)? Abia dupa aceea este recomandat sa consumi legumele si, in final, sursele de glucide (paine integrala, paste, orez, cartofi, mamaliga, cereale).
ECe spun alti pacienti
„Operatia mi-a schimbat viata in bine. Am devenit un alt om in doar cateva luni dupa interventie. Cred ca decizia de a ma opera a fost cea mai buna pe care am luat-o pentru mine si tot ce pot sa spun este ca din momentul in care am aflat ca exista solutii si pana am ajuns pe masa de operatie au trecut doar 5-6 zile” - Cristian, pacient bariatric.
„M-am îngrasat peste orice limita după facultate, treptat, an dupa an. In fiecare an adaugam cateva kilograme. Uneori sapte, alteori 10. Aveam o munca statica, la birou, stateam ore intregi pe scaun si devenisem dependenta de fast food, pizza si bauturi carbogazoase. Traiam doar cu aceste alimente. Mancam o data pe zi, dar numai carbohidrati. Astazi, la 2 ani si jumatate dupa interventie, am 47 de kg, o dieta sanatoasa si echilibrata, cu proteine de calitate, legume, fructe si o hidratare corespunzatoare. Sunt foarte multumita de felul in care arat si ma bucur de noile pasiuni pe care le-am (re)descoperit – sportul si urcarile pe munte, la care inainte, din cauza kilogramelor in plus, nici nu puteam sa visez” – Marilena, pacienta bariatrica.
FProvocarea lunii
Masoara-ti circumferinta abdominala si a soldurilor si compar-o cu cea de dinainte de operatie. Transforma cele 3 luni in centimetri pierduti!
Impartaseste rezultatele pe grupul nostru privat de Facebook, dedicat pacientilor bariatrici!