ADescrierea perioadei
La 1 luna de la interventia chirurgicala, scaderea ponderala incepe sa fie vizibila. Acum e momentul optim sa iti definesti un stil sanatos de viata, o alimentatie echilibrata si variata si sa-ti mentii mentalitatea de a face alegeri sanatoase zi de zi. Este important sa intelegi ca efectele interventiei de chirurgie bariatrica te ajuta sa reintri in zona de echilibru prin scaderea in greutate si rezolvarea problemelor de sanatate asociate, dar mentinerea pe termen lung tine foarte mult de tine.
Controlul de 1 luna postoperator presupune urmatoarele investigatii:
- Analize de sange;
- Tranzit baritat;
- Control nutritie;
- Discutie cu psihoterapeutul din cadrul echipei multidisciplinare.
Acest pachet de Investigatii* ofera pacientului si echipei medicale certitudinea ca recuperarea dupa interventia bariatrica decurge normal, iar in organism nu exista deficite sau dezechilibre.
La 1 luna dupa interventia bariatrica, rezultatele sunt deja vizibile, iar in regimul alimentar sunt introduse treptat alimentele solide si pacientii revin treptat la o viata normala. Recomandam ca in noul stil de viata sa introduceti activitatea fizica, care nu numai ca este permisa dupa interventie, ci este mai mult necesara. In ceea ce priveste nutritia, in aceasta perioada aportul caloric poate ajunge la 700 – 900 calorii/zi.
E important sa retii ca fiecare masa incepe cu sursele de proteine (carne, peste, oua, lactate), apoi legumele si, in final, sursele de glucide (paine integrala, paste, orez, cartofi, cereale). Ai nevoie de cel putin 60-80 grame de proteine pe zi (50% proteine animale, 50% proteine vegetale), sub forma de produse alimentare si/sau suplimente.
Spre deosebire de alte substante, proteinele nu pot fi depozitate in organism, de aceea este esential aportul lor zilnic, la fiecare masa. Printre altele, proteinele accelereaza vindecarea ranilor, sustin rata metabolica si masa musculara, din ele se vor produce anticorpi, hormoni, enzime, neurotransmitatori etc.
Activitatea fizica constanta reprezinta o strategie de succes in perioada de dupa interventia chirurgicala bariatrica si trebuie sa fie privita de pacienti ca o parte a intregului program de schimbare a stilului de viata pe termen lung. Efectul exercitiilor fizice in perioada postoperatorie nu doar ca asigura un tonus psihic bun si conservarea rezultatelor obtinute pe termen lung, dar reduce si riscul de osteoporoza si ajuta la mentinerea elasticitatii pielii, aspect extrem de important in cazul unei scaderi ponderale semnificative.
Nu uita, succesul interventiei de chirurgie bariatrica depinde si de respectarea recomandarilor si a regimului postoperator.
*Vei primi rezultatul raportului medical in urma investigatiilor in sectiunea Contul Meu din aplicatia Regina Maria, la sectiunea dosar medical. Pentru orice alte detalii ne poti trimite un e-mail la investigatii.ponderas@reginamaria.ro.
BRecomandari
- Opreste-te din mancat atunci cand te simti plin(a) /satul(a). Supra-alimentarea poate provoca greata, varsaturi, precum si marirea stomacului (il poate face sa se intinda).
- Consuma lichide pentru a preveni deshidratarea. Obiectivul este de minimum 6-8 pahare (1.5/2 l) de lichide pe zi. O buna hidratare ajuta inclusiv la pierderea in greutate.
- Bauturile carbogazoase, bauturile care contin zahar si bauturile alcoolice nu sunt recomandate.
- Iti recomandam sa nu bei bauturi alcoolice (cel putin in primul an), deoarece ele vor fi absorbite in organism mai repede decat inainte, iar efectul lor se va instala mult mai usor. In plus, ele sunt interzise in orice tip de dieta din cauza continutului lor mare de calorii si zaharuri.
- Noteaza in jurnalul alimentar tot ceea ce bei sau mananci, pentru a putea face o apreciere corecta a numarului de calorii zilnice Prin alimentatie intelegem nu doar ceea ce mancam si tot ceea ce bem pentru ca va exista un aport important de calorii si din lichidele ingerate (cafea cu zahar, ciocolata calda, bauturi alcoolice, sucuri etc.), care adesea trec neobservate.
- Ia-ti zilnic suplimentele cu vitaminele si minerale prescrise pentru a preveni si corecta eventualele deficite nutritionale si pentru a avea o buna stare de energie, o buna calitate a pielii si a fanerelor (unghii, par, dinti).
CSfatul medicului
„La sfarsitul primei luni este momentul oportun sa-ti redefinesti prioritatile legate de propria persoana si sa poti pune bazele solide ale noului stil de viata, atat din punct de vedere alimentar, cat si din punct de vedere al activitatii fizice“ - Cosmina Peta, psiholog.
DStiai ca...?
La o luna de la interventie bariatrica, in medie, un pacient pierde aproximativ peste 20% din greutatea initiala?
ECe spun alti pacienti
„Sunt 9 ani de la interventie. Respect in continuare regimul alimentar si vin la controalele postoperatorii anual. Manac putin, variat si la ore regulate. O masa inseamna un polonic de ciorba sau un ou si o rosie, ori un fruct. Mi-am mentinut greutatea, cu mici variatii. Acum, privind in urma, pot sa spun ca perioada de după interventie a fost cea mai frumoasa din viata mea” - Alina, pacient bariatric
FProvocarea lunii
Daca in prima luna dupa operatie recomandarile au fost pentru mersul pe jos - 30 min zilnic, acum poti sa alegi ce crezi ca ti se potriveste dintr-o gama mai larga de activitati fizice - bicicleta eliptica, stepper, inot sau aerobic in apa pentru a reduce presiunea asupra articulatiilor. Odata cu scaderea in greutate, pierzi si din masa musculara si e bine ca, treptat, sa o recastigi si sa o definesti.